Přestali jste se kvůli hospodářské krizi smát? V Orlandu vás určitě pobaví

Města: 
James Bond by mohl závidět! To, co sedělo před započetím stavby jednoho z nejslavnějších zábavních parků světa, jako by vypadlo ze špionážních románů. Tajné schůzky, nastrčení nákupčí pozemků, cesty na jednání soukromými letadly, aby snad někdo ze spolucestujících nepoznal Walta Disneyho a cíl jeho cesty. Stálo to ale za to. Zařadil se mezi obrovské zábavní parky floridského Orlanda.
Orlando parky
Dinosauři vyhynuli? Ve floridských zábavních parcích žijí!
Zdroj: ESO travel

Díky tomu, že se před prodejci podařilo utajit, v čích rukou nakonec pozemky skončí a co s nimi nový vlastník zamýšlí, podařilo se je koupit za rozumné ceny. V roce 1971 tak mohl otevřít své brány unikátní obří zábavní park plný atrakcí pro celou rodinu. Dodnes se pyšní titulem nejnavštěvovanějšího podniku svého druhu na světě.

Walt Disney World Resort je rájem obřích myší

Za poslední čtyři desetiletí se park rozrostl na dnešních více než 121 čtverečních kilometrů. Walt Disney by se divil, kdyby viděl park dnes, vlastně by se asi divil, kdyby ho vůbec viděl. Ačkoliv vše zařídil a uvedl do pohybu, otevření se nedožil.

Za čtyřmi vstupními branami Walt Disney World Resortu se skrývá vše, co se, byť jen vzdáleně týká filmů světoznámých filmových studií, nebo co má souvislost zkrátka jen se zábavou. Najít tu můžeme spoustu sekcí jako Království zvířat nebo třeba model města budoucnosti, procházejí se tu brigádníci a brigádnice v kostýmech myšáků nebo princezen. Chvílemi si proto připadáte opravdu jako v pohádce. Když ale otočíte svým prstenem, zjistíte, že vše je jen iluze vyvolaná atmosférou parku. Nic se totiž nestane. Více o Walt Disney Resortu na oficiálních stránkách.

Orlando palác Sněhurky

Ve filmech tu bydlela Sněhurka, ve skutečnosti se v jejím paláci měl zabydlet zakladatel filmového impéria. Zdroj: Veryhuman (Wikimedia Commons)

Popelčin zámek

  • Kde stojí: na konci Hlavní třídy v části resortu zvané Kouzelné království.
  • Jak je vysoká: 55 metrů, optický trik ovšem způsobuje, že působí jako téměř dvakrát vyšší stavba.
  • Počet věží: celkem 27 věží a věžiček ze železobetonových desek omítnutých sádrou.
  • Zajímavost: v části zámku měl bydlet majitel impéria, Walt Disney, nicméně před jeho dokončením zemřel, tudíž se nikdy nenastěhoval.

Nač chodit do kina? V Universal Studios jsou všechny filmy pohromadě

Atrakce jako z Matějské pouti, jen mnohokrát větší a rychlejší, najdeme v areálu, kde vše obklopují stavby a atrakce inspirované filmovými hity. Jestliže se vám nechce do Egypta, máte možnost se podívat právě sem. Mumie mají na Floridě také, ovšem tady se hýbou a jsou vůbec živější než ty egyptské. Jejich předobrazem je totiž kasovní trhák z roku 1999 Mumie.

Zvláštností parku je to, že se mění mnohem více než okolní konkurence. Řídí se totiž aktuálním vývojem ve filmovém průmyslu. Jestliže se tedy hollywoodští producenti rozhodnout natočit třeba Babičku, může v Orlandu přibýt třeba nadživotní socha bláznivé Viktorky. Více ZDE.

Orlando delfíni

Jaké IQ má delfín? Napovědět mohou show v SeaWorldu. Zdroj: ESO travel

Kam se vydat k moři? Do vnitrozemského Orlanda!

Další slavný park se jmenuje SeaWorld, tedy mořský svět. Mnohem více než celý park je ale jeho hlavní magnet, bazén s kosatkami, které každý den vystupují ve speciální vodní show. Za jednodenní vstup do něj zaplatí dospělí přibližně 82 dolarů. Potom si mohou užít různé formy setkání s kosatkami, ale i s delfíny, tučňáky nebo běluhami. O všem, co v parku lze podniknout se dozvíte na jeho oficiálních stránkách.

Vody mají dost i v aquaparku Wetn Wild, jenž proslul hlavně svým Vymývačem mozků. Nejde o hypnotizéra snažícího se vás u vstupu zmanipulovat, abyste u vchodu zaplatili vyšší vstupné, ale o dlouhý krytý tobogán, v němž neustále něco bliká a hraje. Za zvuků psychedelické hudby tak návštěvníci mohou na podložkách připomínajících dětský bazének doklouzat dolů.

Podívejte se na fotografie a videa z této oblasti:

Florida pláž

Pohoda na pláži, typický znak státu Florida. Zdroj: ESO travel

Kam se dá jít na hamburger s bowlingovou koulí? Na Floridu!

Krom velkých parků se v Orlandu nachází bezpočet menších. Svá zábavní centra mají i leckteré firmy. Ve městě Orlandu se nachází také největší pobočka restauračního řetězce McDonalds na světě. Nezvykle rozlehlá plocha je způsobená právě tím, že jde o rychlé občerstvení s malým zábavním parkem obsahujícím dinosauří kulisy, dráhy na bowling nebo řadu různých videoher.

Zmíněné areály ale tvoří jen špičku zábavního ledovce zvaného Orlando. Je mnoho toho, co jsme vynechali či opomněli. Kdo chce poznat Floridu jinak než jen jako stát plný pláží a důchodců, ten by se při cestování do Ameriky sem měl podívat.

Líbí se vám články, videa a fotografie, které vám pravidelně přinášíme? Staňte se fanoušky našeho facebookového profilu Miluju Ameriku.

Autor: Jan Švestka St, 07/03/2013 - 13:43

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z Floridy

Putování státem slunce, pláží a zábavy

již od
43 490,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-