Svátky v USA – leden, únor, březen

Kapely vyhrávají, orli se vznáší nad průvody, akrobaté metají salta. Tak vypadají ulice měst při oslavách svátků v USA.
Svátky - armáda
Armáda na přechodu. Toto není parodie na obal desky Abbey Road, na němž členové Beatles jdou po přechodu pro chodce. Tady se jedná o část průvodu z Inauguračního dne.
Zdroj: DVIDSHUB (Flickr.com)

Státní zaměstnanci mají během oficiálních státních svátků, tak jako u nás, volno, takže je třeba počítat s určitými omezeními. Vynahradit to ovšem může zábava při pestrém kulturním programu v ulicích. Všude najdeme plná náměstí, hudbu, umělce, svátky za mořem zkrátka znamenají něco víc než jen den bez práce.

V USA mají o dva dny volna víc než Češi

Letos obyvatelé USA v prvním čtvrtletí slaví celkem tři státní svátky. Jednou za čtyři roky se slaví ještě čtvrtý, a to Inaugurační den. Při něm Američané oslavují nově zvoleného prezidenta USA. Děje se tak první pracovní den po devatenáctém lednu. Češi a Slováci mají během prvních tří měsíců jen jeden jediný státní svátek (1. Ledna).

Nový rok, tedy první leden už za velkou louží oslavili, teď tamní obyvatele čekají Narozeniny Martina Luthera Kinga jr. Oslava narozenin zavražděného bojovníka za lidská práva zaujímá místo třetího lednového pondělku, letos vychází na jedenadvacátého.

Amerika se obléká do zelené

Třetí pondělí v únoru, letos osmnáctého, je vyhrazeno narozeninám George Washingtona, prvního prezidenta Spojených států. V New Yorku každoročně při této příležitosti pořádají velký průvod s doprovodnými akcemi na Páté Avenue.

V březnu v USA žádný státní svátek neslaví, nicméně některé neoficiální oslavy mají větší kouzlo než ty státem posvěcené. Doporučujeme například Den svatého Patrika. Množství lidí a hospůdek zahalených do zelené barvy vyniká hlavně ve velkých městech jako třeba v New Yorku.

Autor: Jan Švestka Po, 01/07/2013 - 14:42

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-