Niagarské vodopády

Města: 
Niagarské vodopády figurovaly v mnoha kulturách. Představovaly posvátné vody nebo místa a uctívaly je i první obyvatelé amerického kontinentu – indiáni. Později, v 17. století, je poprvé spatřilo oko Evropana, když se sem dostali roku 1678 francouzští misionáři. Museli pokleknout před tou krásou a majestátností. Niagarské vodopády je uchvátily a vyrazily dech z prsou. Dnes se jejich krásou kochají miliony turistů, které tu ročně projdou pod hřmícími vodami tohoto přírodního divu světa.
Niagara Falls
Niagarské vodopády figurovaly v mnoha kulturách. Představovaly posvátné vody nebo místa a uctívaly je i první obyvatelé amerického kontinentu – indiáni.
Zdroj: Sam

Niagarské vodopády figurovaly v mnoha kulturách. Představovaly posvátné vody nebo místa a uctívaly je i první obyvatelé amerického kontinentu – indiáni. Později, v 17. století, je poprvé spatřilo oko Evropana, když se sem dostali roku 1678 francouzští misionáři. Museli pokleknout před tou krásou a majestátností. Niagarské vodopády je uchvátily a vyrazily dech z prsou. Dnes se jejich krásou kochají miliony turistů, které tu ročně projdou pod hřmícími vodami tohoto přírodního divu světa.

Vody čtyř Velkých jezer (Hořejší, Michiganské, Huronské a Erijské) se tu spojují do jednoho mohutného veletoku, který se za stálého hřmění a burácení vlévá do jezera pátého – Ontaria. Vodní tříšť obklopuje vše kolem. Turistům to ale činí zvláštní potěšení, když vidí tu nesmírnou masu vody valící se z neuvěřitelné výšky 59 metrů. To hřmění a hukot při kterém zaléhají uši je slyšet na kilometry daleko a také každého upozorňuje na blízkost vodopádů. Masa vody valící se z horních jezer má průtok 55 milionů litrů vody za minutu, což vypovídá samo o sobě, jak jsou Niagarské vodopády veliké.

Niagarské vodopády v záři reflektorů

Niagarské vodopády se staly dějištěm mnoha odvážných kousků velkých umělců, kteří si jejich kulisu vybrali jako pozadí pro své světoznámé triky. Začalo to roku 1859, kdy francouzský provazochodec Blondin přešel suchou nohou po provaze z Ameriky do Kanady. Na zádech přitom nesl svého agenta. Od té doby umělci vymýšleli stále krkolomnější kousky, jako byla jízda v sudu dolů po Niagaře, až po samotný „sešup“ z 59m výšky. Toto číslo nemá moc velkou pravděpodobnost pro přežití aktéra, ale překvapivě se několikrát opakovalo.

I světoznámý David Copperfield si vybral Niagarské vodopády pro svůj trik, kdy se nechal spoutaný a zavřený v bedně na hořícím voru pustit po Niagaře dolů směrem k vodopádu a nakonec, když už se vor řítil do hlubin se vznesl na laně helikoptéry směrem k divákům. Niagarské vodopády se staly zase o něco slavnějšími.

Niagarské vodopády - dva v jednom

Niagarské vodopády jsou ve skutečnosti dva. Na americké straně se nazývají American Falls, na kanadské Horseshoe Falls, jenž jsou všeobecným míněním považovány za krásnější a efektnější. Oba vodopády byste mohli najít na konci řeky Niagary, jež spojuje Erijské jezero s Ontariem. Slovo Niagara pochází ze starého jazyka prapůvodních obyvatel Ameriky a znamená doslovně „Hřmící voda“.

Ještě než se všechna voda dostane do vodopádů a spadne dolů, je velké množství odvedeno do místní elektrárny, jež je díky nezměrnému množství vodní energie považována za jednu z největších na světě. Existuje omezující smlouva, kdy se nesmí překročit určité množství objemu vody v turistické sezoně, aby návštěvníci nebyli ochuzeni o nádherný požitek, které jim Niagarské vodopády mohou nabídnout pouze za dostatečného stavu vody.

Americká strana vodopádů

Niagara Falls poskytuje svým návštěvníkům i jiné pamětihodnosti. Hlavním lákadlem ale vždy zůstanou Niagarské vodopády. Kvůli nim se na toto místo budou stahovat turisté z celého světa. Právě vodopády proslavily tento kout země.

Pro turisty jsou připraveny vyhlídkové plošiny, ze kterých můžete sledovat vodopád pěkně zblízka – Prospect Point a Goat Island. Na Goat Islandu se nachází i Jeskyně větrů – Cave of the Winds. Z této jeskyně se můžete podívat na řítící se vodopád z druhé strany. Zabaleni do vodotěsných obleků sledujete vodní stěnu před sebou a vychutnáváte si ten úžasný zážitek.

Další možností je výlet na lodi Maid of the Mist, která vás zaveze skoro až k vodopádu – na takovou délku, aby ji vodní masa nepotopila.

Kanadská strana Niagarských vodopádů

Proslýchá se, že Niagarské vodopády jsou krásnější z kanadské strany. Člověk si to neumí dost dobře představit, dokud nestojí přímo u nich. Americká strana vám nabídne pouze pohled po směru řeky. Na místo, kde najednou voda mizí v nenávratnu. Samotnou vodní smršť nezahlédnete. Ale pokud se pořádně na zábradlí předkloníte, možná kousek z ní uvidíte. Právě proto většina známých fotek pochází z kanadské strany, kde se můžete pokochat nádherným výhledem z Minolta Tower a Skyline Tower. Pokud vás unaví to neustále dunění a hřmot, můžete navštívit jedno z nejstarších severoamerických muzeí Niagara Falls Museum, jež se zaměřuje především na niagarské dobrodruhy.

Autor: admin Čt, 12/15/2011 - 10:47

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-