Zákony New Yorku: co je zakázáno v nejnavštěvovanějším městě USA

Města: 
Do žádného města v USA nejezdí turisté tak často jako do New Yorku. Socha Svobody, Metropolitní muzeum, Times Square, to jsou velká lákadla. Na co si dát při cestě za nimi pozor? Jak se neprovinit proti státní legislativě?
Policisté v ulicích New Yorku
Policisté dohlížejí na pořádek v ulicích New Yorku.
Zdroj: bigstock.com

O tento typ článků jste si sami psali a my vám konečně vycházíme vstříc. Začínáme psát o zákonech USA. Ve Spojených státech amerických mají vedle celostátních a místních obecních pravidel také státní, což turistům komplikuje orientaci. Začneme tím, na co si dát pozor v největším městě země.

Jízda v autě, povolená rychlost

Maximální povolené rychlosti si v USA mohou do značné míry regulovat sama města, nicméně na území státu New York platí, že omezení nikdy nesmí být nižší než 40 Km/h (25 mph), případně 25 km/h v okolí škol (15 mph). Přímo v NYC po ulicích jezděte rychlostí maximálně 40 km/h (25 mph), na rychlostních silnicích a dálnicích rychlost obvykle upravuje značení, nicméně téměř nikdy to není méně než 72 km/h (45 mph). Jestliže značení chybí nebo nefunguje, nejezděte rychleji než 88 km/h (55 mph) – to je také obvyklé omezení na těchto silnicích. A použití telefonu bez hands-free sady? Zakázáno!

Pití alkoholu

Osoby mladší 21 nemohou požívat alkohol, to je v USA běžné. V provozech, kde se prodává alkohol nesmí pracovat mládež mladší 18 let. Ohledně alkoholu platí v New Yorku ještě jedno zajímavé zákonné nařízení: mezi čtvrtou a osmou hodinou ranní bary nesmí přijímat objednávky na alkoholické nápoje. V provozech fungujících do brzkých ranních hodin je populární tzv. poslední objednávka (last call), při níž si nezřídka objednává nápoje celé osazenstvo baru. Mimochodem, ve striptýzových klubech, kde se tanečnice zcela odhalují, se v New York City alkohol nesmí podávat vůbec.

Kouření

New York mezi státy USA patří k největším bojovníkům proti kouření. Nesmíte si zapálit (a stejně tak vapovat, takže elektroničtí kuřácí mají také utrum) v baru ani v jiném podniku, v němž se podává jídlo, v prostředcích hromadné dopravy, v uzavřených prostorách přístupných veřejnosti včetně plaveckých bazénů, v prodejnách lístků a čekárnách na nádraží, na nástupištích veřejné dopravy, v zaměstnání, ve výchovných zařízeních, ve školách a na jejich hřištích, na univerzitách, ve sportovních halách, zoologických zahradách, hernách binga, ve zdravotnických zařízeních, na dětských hřištích nebo do 30 metrů od vchodu do školy.

Drogy

Držení menšího množství než 25 gramů marihuany je akceptováno, nicméně nesmíte ji veřejně užívat či ukazovat.

Pobyt ve městě

Pokud si vyřídíte formality pro vstup do země, můžete pochopitelně i do New Yorku. Horší je to s bydlením přes platformy typu airbnb. Newyorčané nesmí na dobu kratší 30 dnů pronajímat prostory k ubytování v domech se třemi a více bytovými jednotkami. Pokud v takovém bytě v New Yorku pobýváte, může se v krajním případě stát, že majitel dostane pokutu bude vás muset vystěhovat. Za hotel sice zaplatíte víc, nicméně máte komfort a jistotu.

Veřejná nahota

Vsadili jste se, že přeběhnete nazí Times square? Nebyli byste první ani poslední, ale raději to nedělejte. Veřejná nahota je zakázaná a policisté za ni vybírají tučné pokuty. Tedy pokud neúčinkujete jako herec v divadelní hře nebo součást umělecké výstavy, v tom případě se klidně můžete v New Yorku beztrestně svléknout.

Rozdělávání ohně

Rozděláním ohně nelze ohrozit cizí majetek. V lese a jeho blízkosti nesmíte nikdy nechat neuhašený oheň bez dozoru (a do 1 m od ohně nechat jakýkoliv předmět z hořlavého materiálu). Stejně tak v není těchto prostorech možné upustit hořící zápalku či nedopalek. Nicméně guvernér má právo v případě hrozby požárů vyhlásit absolutní zákaz rozdělávání jakéhokoliv venkovního ohně na území celého státu.

I když jste na konci, článek nekončí. Budeme ho postupně doplňovat. O co? Napište nám na facebookový profil Amerika.cz nebo použijte další kontaktní kanály.

Autor: Jan Švestka So, 04/20/2019 - 17:09

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-