New York taxi: žlutá je barva naše

Města: 
Po New Yorku jezdí asi 13 tisíc taxíků. Je jich spousta, ale vsaďte se, že pokud budete pospíchat na schůzku nebo se spustí mohutný liják, neseženete ani jeden. Před sto lety se newyorská taxislužba vyvinula z neúspěšného byznysu obchodníka s automobily, dnes je žlutá barva stejně neodmysliotelným symbolem New Yorku jako Empire State Building.
Taxi v New Yorku
Američtí taxikáři jsou prý nejnepříjemnější a nejagresivnější řidiči vůbec. Angličtina je v padesáti procentech jejich druhým jazykem, taxi ale nejsnáze přivoláte zvednutím ruky, zběsilé volání „taxi!“ není nutné.
Zdroj: FOTO: beggs, flickr.com

Za cestu na letiště JFK zaplatíte asi 50 dolarů. Cena se nemění a v každém taxíku byste měli zaplatit stejně. Pokud ale nastoupíte do žlutého - jiné barvy znamenají jiné ceny. Žlutý lak newyorských taxíků je záležitost stará už skoro sto let. V roce 1915 se pro žlutou barvu rozhodl neúspěšný podnikatel s auty a položil tak základy americkému fenoménu. Důvod pro žlutou? Podle průzkumů je prý ve změti aut dobře vidět. Od roku 2013 se ale chystají velké změny – typické americké taxíky značek Ford nebo Chevrolet nahradí původně užitková dodávka Nissan NV200. Bude mít sice panoramatickou střechu a nabijete si v ní telefon, klasická jízda americkým taxíkem do ale nebude.

Autor: redakce Po, 01/23/2012 - 00:00

Zájezdy do této oblasti

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-