Zemí navažských Indiánů k jezeru Lake Powell

Monument Valley - Betatakin Ruins - Antelope Canyon - Lake Powell
Lake powell
Azurově modrá hladina jezera působí náhodným cestovatelům šok, neboť v sluncem vysušené krajině mají sklony považovat jeho existenci za fatu morgánu či příznaky pokročilého úžehu.
Zdroj: Moyan Brenn

Údolí monumentů

Tmavě rudé obelisky Údolí monumentů – Monument Valley leží přibližně 60 kilometrů na sever od městečka Kayenta v rezervaci navažských Indiánů. Ta je tak rozlehlá, že zabírá podstatnou část severovýchodní Arizony, nemalý díl Nového Mexika a kousíček Utahu. K velké zemi patří početný národ. Navažský kmen, rozdělený na 50 klanů, čítá 219 tisíc příslušníků a je druhým největším v USA. Údolí monumentů je právem považováno za šlágr navažské turistiky. Sedmikilometrový úsek vozovky Monument Valley Road nás odvede z křižovatky se silnicí č. 163 přes vstupní bránu k návštěvnickému středisku Lookout Point s impozantní scenérií osamělých skal údolí. Snad každého hned napadne, že tohle už někde viděl. Proč ne? Vždyť úvodní scéna z filmu Tenkrát na Západě, kdy herečka Claudie Cardinálová coby napravená děvka Jill McBainová kličkuje v dostavníku mezi vztyčenými monolity rudého pískovce, proslavila údolí na celém světě. Ostatně i westernoví specialisté jako režisér John Ford či herci John Wayne a Clint Eastwood se nemalou měrou zasloužili o jeho popularizaci.

Panorama viditelné z vyhlídky u návštěvnického střediska nabízí tři nejpůsobivější obelisky: pravý a levý Mitten a Merric. Za jména vděčí dvěma zabitým kavaléristům, které Indiáni načapali při kutání stříbra na svaté půdě zasvěcené kmenovým rituálům. Údolí protíná zhruba 30 kilometrů různě kombinovatelných prašných cest. Navzdory výmolům se můžeme bez obav a zadarmo pustit dolů vlastním vozem. Ušetříme minimálně 20 až 30 dolarů, které vyžadují navažští průvodci za projížďku terénním vozem. Někdy se nechají usmlouvat i na 15. Odjíždějí z parkoviště přímo u návštěvnického střediska. Domorodí průvodci poskytnou výklad a také se s nimi dostaneme i na několik míst, která jsou jinak uzavřená. Žije na nich zhruba 25 indiánských rodin. Vjezd do údolí střeží od 8 do 18 hod. závora, která je překážkou hlavně při úsvitu (kolem páté), kdy lidé vstávají kvůli lepším fotografiím. Směle závoru objeďmě – dělají to všichni.

Praktické informace:
Visitor Center – 8-19, zima 8-17 hod; vstupné $5/osoba; kemp: hned vedle návštěvnického střediska - cena: $15/stan; Goulding Camp – 10 km západně od údolí, cena: cca $25/stan, motel: Goulding Lodge, cena: cca $80/noc
Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz

Skalní město Betatakin

Západně od Kayenty odbočuje vedlejší silnice č. 564 k Navajo National Monument, kde na skalní římse v tichém zátiší kaňonu Tsegi spočívají města Betatakin Ruins a Keet Seel. Lépe řečeno pozůstatky, které jsou považovány za jeden z nejcennějších klíčů ke kultuře lidu Anasazi. K těžce přístupnému městu Betatakin témeř na dně kaňonu vede náročná stezka (8 km, 6 hod. chůze), kterou někdo přirovnal k výstupu na vrchol mrakodrapu o sedmdesáti patrech. Bez povolení a navažského průvodce se do kaňonu nedostaneme. Odchod je přesně v osm ráno od návštěvnického střediska. Velikost výpravy je omezena na 25 osob, přičemž lístky jsou vydávany systémem: kdo dřív přijde, ten dřív mele. Keet Seel je větším z obou měst a je také dále (27 km tam i zpátky). Jde tedy minimálně o celodenní výlet. Povolení lze rezervovat na tel: 520-672-2366. Skalní sídlo Betatakin spatříme i na konci krátké stezky Sandal Trail. (Visitor Center – denně 8-17 hod, vstupné: zdarma, kemp: ano, ale bez vody)

Jezero Lake Powell a Antilopí kaňon

Silnicí č. 98 vystoupáme na náhorní plošinu Kaibito Plateau, z níž se pak spustíme k vyhledávané atrakci hraniční oblasti Arizony a Utahu – městečku Page. Turisté si jej oblíbili z několika důvodů. Tak předně – v jeho těsné blízkosti se rozprostírá jezero Lake Powell a přírodní chráněná oblast Glen Canyon National Recreational Area. Azurově modrá hladina jezera působí náhodným cestovatelům šok, neboť v sluncem vysušené krajině mají sklony považovat jeho existenci za fatu morgánu či příznaky pokročilého úžehu. Zázračná oáza vodních sportů a rodinné rekreace vznikla v roce 1963 zatopením kaňonu Glen Canyon, na jehož jižním konci a ústí řeky Kolorádo vyrostla přehrada s výškou 200 metrů. Napuštění umělého jezera s délkou dvě stě kilometrů trvalo bezmála 25 let. Půjčit si houseboat, člun či třeba jen tak na kajaku podniknout plavbu do četných zákoutí, slepých ramen a primitivních tábořišť sevřených vrcholy kaňonu bývá považováno za vrchol dovolené mnoha Američanů.

Bohatí měšťané z Los Angeles dokonce nelitují úsilí, natož pak peněz, a tahají k téměř tisíc kilometrů vzdálenému jezeru vlastní čluny, katamarány a často i přetěžké a luxusní jachty. Srdcem chráněné oblasti je přístav Wahweap Marina s kempem ($18/stan), rozlehlými plážemi a půjčovnami lodí. V luxusním hotelu Wahweap Lodge ($85-150/noc) se v můžeme přeptat i na pronájem houseboatů (cca $1500-2500/3 noci/12 lidí), tel: 520-645-2433). Přístaviště leží osm kilometrů severně od návštěvnického střediska Carl Hayden Visitor Center, které je přilepeno ke zdi betonové hráze a konci efektního mostu přes Kolorádo. Středisko pořádá exkurze do nitra elektrárny (denně: 8-19, zima: 8-17 hod, zdarma). Levnější bydlení nalezneme v Page, které se také výborně hodí k doplnění zásob, najedení či vyprání. (vstupné do oblasti jezera: $10/vůz, Park Pass lze uplatnit)

Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz

Druhý klenot, jímž se Page chlubí světu, leží jihovýchodně od města na silnici č. 98. Antilopí kaňon - Upper Antelope Canyon přitahuje fotografy-fajnšmekry stejně účinně jako Lake Powell milovníky vodních radovánek. Kaňon kapesních rozměrů není těžké minout, neboť je označen bídně vyvedenou cedulí nevelkých rozměrů. Za spolehlivý maják poslouží hrozivě vyhlížející tepelná elektrárna se třemi permanentně čadícími komíny. Energetické monstrum, které by přinutilo každého ekologa k bezmocnému polknutí, patří Navahům stejně jako kaňon.

Barva zralé broskve asi nejlépe charakterizuje vzhled kaňonu. Jen několik metrů široká a čtyřicet metrů dlouhá štěrbina protíná blok zkamenělé duny písku a v ostrých záhybech se dere k slunečnímu svitu. Proto se kaňonu říká i vývrtka - Corkscrew. Shora dopadající světlo se láme do různých vlnových délek a společně s barvou podloží a tvary vnitřku kaňonu kouzlí v útrobách fotoaparátů zázraky. Skvrnou přírodního divu jsou bohužel sami Navahové, kteří v Antilopím kaňonu rozpoznali vydatný zdroj příjmů a nasadili nesmyslně vysoké vstupné ($6/osoba za vstup do rezervace, $22,7515/osoba za odvoz ke kaňonu).

Autor: admin Út, 12/13/2011 - 11:28

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-