Ďáblovu věž si vybrali mimozemšťani pro přistání a má i dvojče v Čechách

Tahle zvláštní hora je stará asi 50 miliónů let a od té doby uchvacuje místní i přespolní. Obdivovali ji už Indiáni a později na ní přistáli mimozemšťani, tedy ti ve filmu Blízká setkání třetího druhu. Čím je výjimečná a jak vlastně vznikla?
Ďáblova věž
Ďáblova věž fascinuje i svým zvrásněním.
Zdroj: www.bigstockphoto.com

Hora ve Wyomingu vzbuzuje kvůli svému vzhledu rozporuplné emoce, o tom nemůže být pochyb. Je totiž pro laika neuvěřitelné, že tu kamenný útvar mohl vzniknout a okolní krajinu jinak nepoznamenat. Ke všemu jsou jeho plochy neobyčejně zvrásněné a ono zvrásnění je příčinou dalších spekulací. Ač jsou legendy a mýty s horou spjaté poměrně humorné, odborníci dnes už dobře vědí, kdy, proč a jak Ďáblova věž vznikla.

Vysvětlení je čistě prozaické

Tento geologický útvar je vysoký 264 m a dosahuje nadmořské výšky 1 559 m. Jeho průměr u úpatí činí těžko uvěřitelných 305 m a podle odborníků je pěknou ukázkou sloupcové odlučnosti. Útvar vypadá jako homole s ostře useknutým vrškem. Ďáblova věž přitom vznikla vytlačením lávy z podzemí na zemský povrch. Měkčí horniny pak ustoupily erozní činnosti a vznikla ona hora.

Ďáblova věž ve Wyomingu

Ďáblova věž vypadá, jako by se zničehonic vynořila ze země. Je to v podstatě pravda. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Stejně tak logicky vysvětlili vědci zvrásnění postranních povrchů. Dříve se věřilo, že za ně může medvěd, který se tu snažil vypátrat sedm ukrývajících se dívek. Jeho drápy ale nebyly to, co vrásnění vytvořilo. Rýhy však byly jistojistě způsobeny chladnutím a krystalizací lávy.

Ďáblova věž v Čechách? Ano!

Ďáblova věž sice stojí ve Wyomingu, ale své dvojče má i v Čechách. Je jím hora Bořeň v Českém středohoří. Ta Ďáblovu věž připomíná svým vzhledem, ale také má stejný původ a dosahuje stejné výšky. To je ale náhoda…

Autor: admin Pá, 10/06/2017 - 18:31
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-