Kam v zimě na safari? Na vlky a bizony do Yellowstonu!

Sloni máchající choboty, žirafy okusující lístky na vrcholech stromů, to je klasická představa o safari. Ale existuje i zimní safari. Zasněžená krajina, kolem bublají horké prameny, v dálce vyjí vlci a při troše štěstí se objeví bizon. Vítejte na zimním safari v Yellowstoneském národním parku.
Bizon v Yellowstonu
Yellowstone je jediné místo v Americe, kde bizoni žijí nepřetržitě už tisíce let.
Zdroj: www.bigstock.com

Oblíbená cesta při poznávání slavného parku rozkládajícího se na území států Wyoming, Montana a Idaho je 160 km dlouhá trasa spojující mimo jiné jezero Yellowstone, údolí Hayden, Velký kaňon Yellowstonu a mnoho dalších zajímavých míst. Právě na ní se návštěvníkům tají dech nejen z úžasně vytvarované a vybarvené krajiny, ale hlavně z pestrého života, který tady i přes nižší teploty reprezentuje mnoho druhů, především bizoni a losi, při troše štěstí se dá spatřit i vlk (kterého se při cestě se zkušeným průvodcem nikdo nemusí bát).

Nejpůvabnější pasáže této cesty se dají při přesunech na čtyřech kolech prohlédnout za jeden den. Některé české cestovní kanceláře pořádají poznávací zájezdy po severozápadu Ameriky nebo přímo po Yellowstoneském národním parku.

Jezírko v Yellowstone NP

Slavný duhový pramen Grand Prismatic Spring patří k největším klenotům Yellowstoneského národního parku. Zdroj: www.bigstock.com

Mezi takové cesty patří i hodně originální Zimní safari v Utahu a Yellowstonu. To provádí účastníky po Salt Lake City a blízkých horách státu Utah s možností zalyžovat si na sjezdovkách, na nichž se v roce 2002 konaly olympijské hry.

Z Utahu se pokračuje k fascinujícím vodopádům Idaho Falls a pak rovnou do Yellowstonu. Tam si během několika dnů účastníci procházejí zmíněnou stošedesátikilometrovou trasu přes údolí Hayden a dostanou se i k pozorování zvěře v údolí Lamar Valley.

V čem ještě spočívá jedinečnost Yellowstoneského národního parku:

  • Jako první místo na světě získal status národního parku.
  • Nejvyšší hora celého Yellowstonu sej menuje Eagle Peak a měří 3462 m.
  • Přestože území parku zasahuje do tří států, většina leží ve Wyomingu (96 %).
  • Historicky nejvyšší teplotu v Yellowstonu naměřili v roce 2002, a to 37°C (ve fahrenheitech magických 99).
Jeleni v Yellowstone

V létě se populace yellowstonských jelenů pohybuje mezi 10 a 20 tisíci kusů. Zdroj: www.bigstock.com

Vedle pohodlných způsobů objevování národního parku Yellowstonu na čtyřech kolech existují i trochu dobrodružnější možnosti, které provádí po parku návštěvníky jedoucí na lamách nebo jdoucích na sněžnicích. Takové způsoby poznávání jsou však časově dost náročné a při větším objemu sněhu v zimě i hodně náročné.

V divočině mohou spolu s průvodci i kempovat, což je velmi oblíbený způsob nocování. Blíž nádherné přírodě Yellowstoneského parku, divočiny velké jako Plzeňský kraj, už nemůžete být.

Autor: Jan Švestka Čt, 01/12/2017 - 18:32

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-