I za války se tančí. V muzeu občanské války v Harrisburgu vás o tom přesvědčí

Jdeme do války. V Americkém Harrisburgu v tamním muzeu každý den jedna probíhá. Tak balíme plnou polní moderního vojenského turisty – peněženku, brýle a láhev vody – a vyrážíme. Klaksonem zatroubíme k útoku a už hurá do Národního muzea Občanské války.
Občanská válka rekonstrukce
Vojáci vypnuli počítače, nasedli do aut a přijeli do války. Tak to probíhalo na rekonstrukci na fotce. Ve válce to chodilo trochu jinak.
Zdroj: Daniel Schwen (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 4.0)

Napoleon k jeho smůle našel cestu k Waterloo snadno a ani nám se nemůže stát, že bychom zabloudili. Z Filadelfie zkrátka vyjíždíme na západ a po dálnici číslo 76 celých 170 kilometrů frčíme pořád za nosem auta. Po krátké prohlídce Harrisburgu už směřujeme k Reservoir Parku, který ukrývá muzeum.

Tam už na nás čeká bitevní vřava – zvuky kulí vypálených dělostřelectvem (ale jen ty promítané v multimediálních místnostech). Celkem tu mají na 24 000 předmětů spojených s děním mezi roky 1850 a 1876 v tehdy rozpojených Spojených státech.
A proč vlastně takové rozpětí, když konflikt, jak víme ze školy, probíhal v letech 1861 – 1865? To kvůli širšímu pochopení souvislostí, zasazení do kontextu a bližšímu odhalení doby, v níž aktéři největší vojny v amerických dějinách žili. Máme tu tak jako na dlani vedle předmětů z války zdokumentovanou historii otroctví i poválečný návrat k normálnímu životu.

Historické město Harrisburg v Pensylvánii

Harrisburg, Pensylvánie. Město v roce 2001 poskytlo své sbírky předmětů z občanské války nově otevíranému národnímu muzeu. Staly se základem expozic muzea. Zdroj: kev72 (Wikimedia Commons)

Muzeum americké občanské války: Kam si Lincoln dával klobouky?

Právě o normální život tu jde především. „Důraz klademe především na lidskou stránku konfliktu. Sbíráme a ukazujeme materiály obyčejných vojáků, prostých civilistů a zkušenosti konkrétních otroků,“ uvedl jeden ze zaměstnanců muzea. Můžeme se tak podívat na muškety, ale třeba i na to, co se tehdy Amerika tancovala. A tanci za Občanské války byla nedávno věnována i celá výstava.

Vedle přehršle věcí dokumentujících věci tu ale jsou taká cenné kousky jako dlouhé kožené jezdecké rukavice generálů Leeho a Jacksona nebo jídelní servis používaný Abrahamem Lincolnem. A pokud si lámete hlavu nad tím, jak ten prezident skladoval ty jeho obrovské klobouky, tak i na to vám muzeum poskytne odpověď.

Válečné historii jsme se dosud moc nevěnovali. Možná na této fotce:

Války v The National Civil War Museum máme pro dnešek dost, ale opravdový fanda historie by asi neměl, takže by určitě pokračoval dále na jihozápad, kde by po šedesáti kilometrech narazil na další pensylvánské město spojené s historií Občanské války – Gettysburg. My si jdeme po válečném dni ještě zastřílet… ale na fotbalovou bránu. Tenhle sport (myšlen soccer, ne football) je tu díky výkonům americké reprezentace na mistrovství světa v Brazílii stále populárnější.

Google+ profil autorky

Autor: Lucie Štěrbová Čt, 08/07/2014 - 13:16

Zájezdy do této oblasti

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-