Filadelfie proslavená Zvonem svobody ukrývá třeba i sochu Svobody z hraček

Města: 
Zvon svobody, naprasklá ikona amerického snu přitahuje patrioty, ale i turisty z daleka do Filadelfie. Málokdo ale krom těch obvyklý zná i méně populární magnety jednoho z pěti největších měst USA, třeba nejstarší uličku Ameriky nebo sochu Svobody vyrobenou z použitých hraček. A věděli jste, že v tomto velkoměstě vynalezli hořčici?
Filadelfie západ slunce
Západ slunce nad Filadelfií, domova jednoho a půl milionu lidí.
Zdroj: Ed Yakovich (Public Domain Image)

Zvon svobody, budova, kde vznikla americká ústava, park na Washingtonově náměstí nebo třeba knihovna Americké filozofické společnosti, to všechno je ve Filadelfii pěkně na jednom místě, takže obzvláště pohodlný turista se vlastně nemusí hnout z místa, a přesto pozná největší atrakce města. Tyto taháky se nacházejí v okolí stanice metra 5th Street asi kilometr od řeky Delaware.

Filadelfie známá: Muzeum, do kterého se nechodí

Něco ale přece jen na tomto místě chybí. Jde o tu vůbec nejpopulárnější památku, kterou vyhledává největší skupina z tří milionů turistů, kteří každý rok město navštíví. Jde o největší muzeum umění ve Filadelfii, Museum of Art u řeky Schuykill. Najdeme ho pár kilometrů severozápadně od Zvonu svobody.

Mezi historické perly USA patří i Washington DC:

Asi se divíte, že většina návštěvníků města má tak ráda umění, že je nejoblíbenější atrakcí muzeum. Ono to ale je přece jen trochu jinak. Budova samotná tolik lidí nezajímá. Všichni si fotí především jeho schody. Ty si totiž zahrály v jednom z nejpopulárnějších filmů minulého století. Pamatujete, jak Rocky ve stejnojmenném snímku trénoval na boxerský zápas? Probíhal Filadelfií a přes trh, železnici nebo park se dostal až závěrečnému výběhu na ony schody, kde ho obklopili šťastní fanoušci. Dnes chce každý aspoň na chvíli zažít, jak se cítil světový šampion, a tak "Rockyho schody" neustále obléhají davy návštěvníků.

Filadelfie Rockyho schody

Nejslavnější schody Ameriky. Kdo přece jen vstoupí do muzea za nimi, neprohloupí. Vstupné stojí dvacet dolarů. Zdroj: Bobak HaEri (Wikimedia Commons)

Výčet atrakcí Filadelfie ale ani zdaleka nekončí, protože pokud v cestě na severozápad města budeme pokračovat a překročíme řeku Schuykill, dostaneme se do filadelfské zoo, nejstarší v celé zemi. Byla dokončena již roku 1859, nicméně její otevření se muselo odložit o patnáct let kvůli občanské válce. Dnes se po ní můžete projet třeba na skútru, který si zde za poplatek pětadvaceti dolarů lze půjčit.

Filadelfie neznámá: Prosíme, sahejte na exponáty!

Dalších pár set metrů severozápadně od zoo se nachází Please Touch Museum. Ano, angličtináři pochopili, že tady na rozdíl od mnoha jiných podobných institucí není sahání na exponáty zakázáno, ale přímo vyžadováno. Jedná se o muzeum zaměřené převážně na děti, a to hlavně ty do sedmi let. Mohou si projít interaktivní expozice věnované vesmíru, pohádce Alenka v říši divů nebo se podívat na repliku sochy Svobody vytvořenou z hraček. Jelikož děti tvoří nejpočetnější skupinu návštěvníků, platí tu za vstup to, co dospělí, tedy šestnáct dolarů.

Filadelfie Rockyho socha

Rocky, tedy vlastně herec Sylvester Stallone v boxerských rukavicích, má nedaleko slavných schodů i sochu v životní velikosti. Zdroj: Su1droot (Flickr)

Přečtěte si o dalších místech, kde se natáčely slavné filmy:

Méně navštěvovaných zákoutí největší město státu Pensylvánie a páté nejlidnatější město USA skrývá ještě více. Třeba údajně nejstarší obydlenou ulici Spojených států, Bladen’s Court ve východní části města u mostu Benjamina Franklina. Její nejstarší domy tu stojí od první poloviny devatenáctého století a žádnou jinou ulici v USA prý lidé neobývají nepřetržitě tak dlouho.

Čím se dále proslavila Filadelfie?

Aby toho nebylo málo, necháme vás nasát ještě pár zajímavostí z města filmového boxera Rockyho Balboy, abyste lépe pochopili výlučnost tohoto historicky hodnotného města. Jestliže vyhledáváte slavné stavby USA, historická místa USA nebo filmová místa USA, ve Filadelfii máte vše naráz jako na dlani.

Sledujte nás na facebookovém profilu Miluju Ameriku a budete mít přístup k zajímavým fotografiím, nejnovějších článcích, ale i informacích, které zde nenajdete.

Google+ profil autora

Autor: Jan Švestka Pá, 11/15/2013 - 11:57

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-