Fallingwater: Dům v Pensylvánii, kterým protéká vodopád

Představte si dům stojící přímo nad řekou. Dobře, to by asi ještě nebylo nic neuvěřitelného. Jenže tenhle dům stojí nad řekou a vede jím vodopád! Stojí v Pensylvánii a jde údajně o nejkrásnější dílo architekta Franka Lloyda Wrighta.
Fallingwater, dům, kterým protéká vodopád - Amerika.cz
Neuvěřitelné dílo, neuvěřitelného autora.
Zdroj: fallingwater.org

Americký architekt Frank Lloyd Wright navrhl dům v roce 1935 na jihozápadě Pensylvánie asi 70 kilometrů od Pittsburghu. Dům stojí nad řekou Bear Run a říká se mu Fallingwater nebo také Edgar J. Kaufmann Senior Residence. Jaká je spojitost obou mužů a tohoto úžasného domu?

Jak to celé vzniklo?

Kaufmann senior byl velice úspěšný byznysmen a jeho syn studoval architekturu pod vedením amerického architekta F. L. Wrighta. Kaufmann junior a Wright Kaufmanna seniora přemluvili, aby vytvořil rozpočet pro realizaci Wrightova návrhu na výstavbu utopického města. Jednoho dne, když byli oba Kaufmannové a Wright na společenské události u Kaufmannů v domě, pronesl Wright k juniorovi, že „toto není dům hodný jeho rodičů“. Zakrátko Wrighta Kaufmann starší pověřil, aby mu vytvořil plán nového, lepšího domu.

Návrhy byly dokončeny v říjnu 1935, ještě do konce roku byl otevřen kamenolom, odkud byly přivezeny kameny, které měly posloužit ke stavbě stěn domu. Práce na přilehlém mostě začaly v březnu 1936, na hlavní stavbě pak asi o měsíc později. Během stavby se vyskytla nejedna komplikace, například most u domu prošel dvojím budováním. Celkově se náklady na celý projekt a stavbu vyšplhaly na 155 tisíc dolarů.

Čím je dům tak zvláštní?

Dům, který F. L. Wright vytvořil, je skutečně zvláštní a je hotovým mistrovským dílem. Perfektně totiž pasuje k okolní přírodě, nejúžasnější je fakt, že domem protéká vodopád. Krb je sestaven z balvanů, které byly na stejném místě už před započetím stavby. Další zajímavostí je například zasazení skla přímo do kamene, nikoli do běžných kovových rámů, dlažba je kamenná, voskovaná, ale vyčnívající balvany nebyly srovnány s ostatními. Splynutí domu s přírodou je tedy takřka dokonalé.

Autor: Petra Malá Út, 11/29/2016 - 04:54

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-