Studium v USA: panteři, tučňáci a čeští vysokoškoláci v Pittsburghu

Města: 
Vyrazit studovat do Ameriky, stejně jako do jakékoliv jiné cizí země, znamená zásadní životní krok. Je třeba si ho co nejvíce ulehčit. Pomoci mohou třeba krajané. Těch studovalo v loňském školním roce nejvíce na University of Pittsburgh. Mezi americkými vysokými školami má překvapivě dobrý zvuk. Co může ve volném čase dělat nejpočetnější česká akademická kolonie?
University of Pittsburgh
Řeky Allegheny a Monongahela se uprostřed Pittsburghu slévají a pokračují pod názvem Ohio. V okolí tohoto říčního trojúhelníku najdeme na pět stovek mostů.
Zdroj: dougtone (flickr.com)

Podle žebříčku nejnavštěvovanějších univerzit českými studenty za poslední školní rok se za pittsburskou univerzitou umístily New York University, University of Texas – El Paso, Georgetown University a Nova Southeastern University (sídlí ve Fort Lauderdale na Floridě). Pořadí škol se rok od roku trochu mění, ovšem právě University of Pittsburgh patří k největším stálicím.

Proč si naši studenti vybírají právě Pittsburgh? Nenajdeme tam moře, sjezdovky, žádný zásadní turistický magnet. Kdyby však tohle bylo kritérium pro výběr školy, asi by všichni jezdili studovat do Los Angeles někam poblíž Disneylandu nebo pláží. Větší váhu má reputace univerzity (podle poslední edice hodnocení topuniversities.com jí patří 98. místo na světě, nejvýše postavené české Karlově univerzitě náleží pozice na konci třetí stovky) a velká podpora zahraničních studentů.

Mezi rozhodující faktor úspěchu můžeme jistě řadit velkou aktivitu školy v Čechách. University of Pittsburgh má totiž své zastoupení v Praze kousek od náměstí Republiky.

Pensylvánie sousedí se státem New York, kde najdeme také město New York. Přečtěte si článek o tom, kolik do "Big Apple" jezdí turistů.

Jak trávit volný čas v Pittsburghu?

Studium na největší pittsburghské univerzitě má rozhodně vysokou kvalitu a hodně studenty zaměstná, ale co dělat, jestliže přece jen ušetří nějaký čas pro mimoškolní aktivity? Hodně pestrou nabídku skýtají sportovní areály města. Podívat se lze třeba na akce školních týmů pittsburghských Panterů, za branami univerzity například na hokejisty NHL s tučňáky na dresech nebo na Oceláře, jedno z nejlepších světových družstev amerického fotbalu.

Ti, kteří příliš se sportem nekamarádí, se mohou podívat do místních muzejí na expozice osvětlující dějiny Pittsburghu, města, které psalo dějiny amerického ocelářství. Romantikům zase doporučujeme procházku podél řek a po některých z celkem 446 mostů.

Tímto začal seriál o studiu v USA. Každé pondělí vyjde nový článek. Přidejte se k nám na Facebooku, aby vám neunikl ani jeden díl.

Autor: Jan Švestka Po, 02/11/2013 - 05:17

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-