Miami = teplo, krásné ženy a rychlá auta? Nejen to, kupodivu i kulturní bomba

Města: 
Mrakodrapy v nebesích, slavné pláže s nádherně opálenými ženami a luxusní jachty v přístavištích? To je typický obrázek Miami. A my ho nyní trochu obohatíme. Co třeba 875 let starý gotický klášter, renesanční zahrady v evropském střihu či nekompromisní street art? Víte, že i to se tam nachází?
Luxusní červený Ford ve Art Deco čtvrti v Miami na Floridě.
Typický obrázek z ulic Miami...
Zdroj: Bigstockphoto.com

Miami patří co do velikosti ve státě Florida druhé místo. Je krásné a živé za každé denní či večerní hodiny. Turisté na něm nejvíce obdivují atmosféru slavných čtvrtí jako South Beach nebo Downtown. Ta rozhodně stojí za to, ale moderní a slunné město ukrývá i mnoho dalších pokladů, které by vám při jeho návštěvě rozhodně neměly uniknout. Přinášíme tři nevšední tipy na to, jak lze také Miami zažít a vidět. 

Starověký klášter sv. Bernarda se vešel do 10 tisíců krabic

Raně gotický španělský klášter na Miami? Z višně jsme opravdu ještě nespadli. Najdete ho v North Miami Beach. Postaven byl v roce 1141 ve španělském městě Segovia, kde fungoval až do roku 1830 (smutným politickým osudem se z něho stala sýpka). 

Španělský klášter sv. Bernarda

Kdo by to byl řekl, že? Miami a klášter. To jsou věci! Zdroj: Bigstockphoto.com

Ale slavný americký novinářský magnát William Randolph Hearst klášter odkoupil s ideou „postavit“ ho u sebe doma v Kalifornii. Americká vláda bohužel vše zatrhla a klášter sv. Bernarda zůstal ležet skladem v krabicích (celkem asi v 10 tisících) až do roku 1954, kdy ho odkoupili miamští investoři. Nyní je tento nádherný klášter oázou klidu a míru ve věčně živých ulicích města Miami. Často slouží jako stylová kulisa svatebních oslav a obřadů.  

Pohádková italská vila Vizcaya je dalším netradičním osvěžením města

A věřili byste tomu, že v subtropickém prostředí Miami stojí také nádherná renesanční vila s přilehlými zahradami v toskánském dekorativním stylu? Za vší tou pastvou pro oči stojí průmyslník James Deering. Vilu ve čtvrti Coconut Grove vybudoval už v roce 1916 a do roku 1925 (kdy neštastně zahynul na lodi) ji používal jako své zimní sídlo. Vizcaya je španělsky Biscay (odkaz na umístění vily – záliv Biscayne Bay).

Nádherná renesanční vila Vizcaya

Netradiční kus středozemní renesanční architektury s barokními prvky v Miami. Jak typické, že? Zdroj: Bigstockphoto.com

Dnes je vila Vizcaya otevřena širší veřejnosti. Návštěvnici mohou projít 70 pokojů, kde se nachází nábytek, a spatřit drobnější dekorativní umělecké předměty z období od 15. až po 19. století. Vila také slouží jako prostor pro výstavy moderního výtvarného umění.


Samostatnou kapitolou jsou okolní překrásné zahrady, kde si budete lehce připadat jak ve Versailles. Speciálně k nim se vážou unikátní tzv. Moonlight Garden Tours neboli prohlídky zahrad za svitu luny s komentářem. 

Zahrada u vily Vizcaya

To jsme někde ve Francii? Ani ne, Miami na Floridě v USA! Zdroj: Bigstockphoto.com

Wynwood Walls: Mekka současného street artu na Floridě

Díky lokalitě Wynwood Walls dostává kulturní zázemí Miami i velice neortodxní umělecký nádech. Místní umělci pracují se spreji a fixy a tvoří opravdu zajímavé graffiti. A to takové, které se často dají označit za velmi sofistikovanou uměleckou práci. Původně šedivě odpudivé stěny budov bývalého skladového areálu (komplex celkem 6 budov) jsou od roku 2010 pestrobarevnou uměleckou hříčkou. 

Originální malby na zdech ve Wynwoodu

Ve čtvrti Wynwood se shlukují moderní street art umělci ze všech kontinentů. Zdroj: Bigstockphoto.com

Celé prostranství je volně přístupné, takže se můžete prostě jen procházet a žasnout nad tím, co vše „děti ulice“ dokáží. Umělecké dekorace se rok od roku také rozšiřují na i okolní postranní uličky a další zákoutí. Největší událostí je zde akce zvaná Art Basel – umělecký veletrh s bohatým doprovodným programem.

Nedaleko Wynwood Walls se nachází i dobře hodnocená kavárna Panther Coffee. Zdejší káva má pověst té nejlepší v Miami. A když už jsme u toho pití, tak se podívejte také na tipy, kde se v Miami najíst

Graffiti ve Wynwood Walls v Miami

Tohle není žádný amatérismus. Nadání zde tvořících umělců je jasně vidět. Zdroj: Bigstockphoto.com

Autor: Pavel Jartym Čt, 01/07/2016 - 19:25

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

To nejlepší z Floridy

Putování státem slunce, pláží a zábavy

již od
43 490,-

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-