Nejvyšší mrakodrap Donalda Trumpa mají v Chicagu

Města: 
Trump International Hotel and Tower patří americkému prezidentovi, nese jeho jméno a ještě ho najdeme v seznamech nejvyšších budov celého světa. Lepší reklamu pro hotel někdo těžko vymyslí.
Trum Tower u řeky
Tyčí se nad řekou Chicago.
Zdroj: bigstock.com

Po dostavění v roce 2009 Trump International Hotel and Tower dokonce patřil do první desítky nejvyšších mrakodrapů světa, nicméně tento sled se velmi rychle mění a v srpnu 2019 mu patří 27. místo. V USA je momentálně po One World Trade Center, chicagské Willis Tower a stavbou na adrese 432 Park Avenue New York čtvrtá v pořadí.

Trump Tower, jak se název objektu zkracuje, stojí v americkém Chicagu, třetím největším městě Spojených států. Najdete ji jen kousek od jihozápadního břehu jezera Michigan, takže při pohledu z lodi je skvěle vidět. Budov označovaných tímto jménem najdete na světě několik. Nejen ty nejslavnější v Chicagu a v New Yorku, ale i na Floridě, v Connecticutu, v ázerbajdžánském Baku nebo filipínské Manile.

Nejvyšší Trump Tower ze všech Trump Towers

Nejvyšší Trump Tower ze všech Trump Towers. Zdroj: bigstock.com

A co má vlastně budova Trump Tower společného s Donaldem Trumpem? Pětačtyřicátý americký prezident ji skrze svou developerskou firmu nechal vyprojektovat a postavit. V přepočtu za 19,5 miliardy korun. A mohla být ještě dražší.

Podle původního projektu totiž měla měřit ne současných 423 metrů (357 bez vrcholové antény), ale 457 m. Ovšem přišly útoky na Světové obchodní centrum a architekti raději výšku konstrukce snížili.

Trump Tower ihned získala sympatie lidí, její lázně a bazén získávají pozitivní recenze. Oblíbená je i restaurace „Sixteen“ v šestnáctém patře. Kontroverze budí úplně něco jiného. Obří nápis „Trump“ na plášti budovy.

Nápis jitří vášně

Trump Tower nápis

Písmena plná kontroverze. Zdroj: bigstock.com

V roce 2013 dostal Donald Trump povolení opatřit budovu obřím nápisem Trump. Šlo o 6 m vysoká ocelová písmena s blikajícími LED diodami. Takto citelný zásah do městské architektury měl podle vyhlášky detailně projednat se zástupci města, což se nestalo. Nápis přesto na budově je a přední chicagští se o něm vyjadřují jako o nevhodném. Stavební úprava takového druhu se podle nich hodí spíše do Las Vegas nebo Atlantic City, ne do Chicaga.

Donald Trump na kritiku reaguje tím, že nápis se stane chicagskou obdobou svého času také dosti kritizovaného nápisu HOLLYWOOD v Los Angeles, který se stal ikonou města a láká k návštěvě davy turistů.

Autor: Jan Švestka So, 08/31/2019 - 06:56

Zájezdy do této oblasti

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-