Slavná filmová místa Ameriky – z Beverly Hills na lavičku

Nejvýznamnější filmové ceny se neudělují v Karlových Varech ani v Bollywoodu. Centrem světové kinematografie jsou Spojené státy a každý si dokáže vybavit alespoň pár míst z oblíbených snímků. Cesta do Ameriky se proto dá zpestřit zastávkami v dějištích filmových a seriálových scén. Víte třeba, kudy na pouti napříč USA probíhal Forrest Gump?
Monument Valley
MacGyver šplhal pro orlí vejce, ve Vesmírné odysee sem ústila mezigalaktická brána, projížděl tudy také dostavník v Tenkrát na Západě. Monument Valley si na nezájem filmových a seriálových tvůrců stěžovat nemůže.
Zdroj: ESO travel

Znáte seriál Altadena Drive 1675? Že ne? Není divu, adresu domu v kalifornské Altadeně totiž scénáristé upravili na Beverly Hills 90210. A Brandon a Brenda tu také nebydlí.

Kalifornie je pochopitelně známými místy posetá, hollywoodští tvůrci totiž nechtějí vyjíždět na exteriéry příliš daleko. Někdy ani nemohou. Ústřední výbor severokorejské komunistické strany by pravděpodobně nedal souhlas k natáčení seriálu M.A.S.H. v autentických lokalitách, tak posloužila krajina v Malibu. O pár metrů dál na plážích zase řádili lidoopové v Planetě opic.

Redwood

Největší stromy prastarých lesů národního parku Redwood toho za několik století zažily hodně. Mimo jiné i boj Luka Skywalkera a jeho druhů v Hvězdných válkách. Zdroj: devkazani.wordpress.com

Běž, Forreste, běž!

Z Kalifornie se můžeme vydat na východ spolu s Forrestem Gumpem. V Arizoně běžel po legendární Route 66, po Route 163 se zase dostal do Monument Valley, krajiny nádherných obřích pískovcových útvarů. Zdejší přírodní scenérie nemusíte navštívit jen kvůli spojitostem s filmy, jsou úchvatné samy o sobě. Vypadají jako z jiné planety, čehož využil i Stanley Kubrick v závěrečné fázi filmu 2001: Vesmírná odysea.

Články o Monument Valley a jeho okolí:

Přes hříšný hotel k vodotrysku

Cestou na východ Ameriky si můžete udělat severní okliku. Buďto do hotelu Circle u jezera Moutain Lake ve Virginii, kde se můžete svůdně vlnit a pobrukovat si melodii „Time of My Life“ stejně, jak to tu kdysi dělala Baby ve filmu Hříšný tanec.

Muži si zase mohou strčit ruku do kalhot jako Al Bunda ze Ženatý se závazky a jet do Chicaga. V Grand Parku totiž stojí fontána z úvodní znělky seriálu.

Buckingham fountain

Sexuálně i materiálně nenasytná manželka Peggy, hloupá blonďatá dcera Kelly, neúspěšný syn Bud, otravní sousedi a líný pes a hlavně prodavač bot Al. To se fanouškům Ženatého se závazky vybaví při pohledu na Buckingham Fountain v Chicagu. Zdroj: Dragan Maksimovic, Fotopedia.com

Kde mohl český policista potkat Godzillu a Chandlera z Přátel?

Pouť po filmových místech nás dovede až na východ do New Yorku. Tam se odehrává děj seriálu Přátelé. Přestože většina záběrů se točila v ateliérech v Kalifornii, pár jich je autentických newyorských. Monica, Ross a ostatní kupříkladu bydleli v apartmánech na Grove Street.

Po Brooklynském mostě si zase vykračovali Godzilla a náš major Maisner v Byl jednou jeden polda 2. New York toho ale nabízí k vidění mnohem víc – přesvědčte se v našem článku New York City – Pupkem světa.

Brooklynský most

Půl kilometru dlouhý Brooklynský most přes řeku East River si filmaři pro panoramatický výhled často vybírají jako dějiště dramatických scén. Zdroj: j_bary, Flickr.com

Nikdy nevíš co ochutnáš

Ale vraťme se k Forrestu Gumpovi. Na pobřeží Atlantiku v Georgii leží městečko Savannah. Najdeme v něm mnoho pozoruhodných památek z dob prvních osadníků z Evropy, ale i lavičku na Perry Street 5. Tam Tom Hanks proseděl půl filmu. Jestliže tudy budete projíždět, tak se zkrátka musíte posadit a říct si, že život je jako bonboniéra…

Autor: Jan Švestka Čt, 01/10/2019 - 05:41

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-