Nejslavnější univerzity USA: Harvard, škola největších elit

Města: 
Prezidenti, laureáti Nobelových cen i zakladatelé společností Facebook nebo Microsoft, na této škole studují skutečné elity. Dostat se na ni však není jednoduché. Kdo má štěstí a povede se mu to, tomu se otevřou dveře do velkého světa.
Harvard - church
Možnost návštěvy areálu školy mají i turisté. Zde se nacházejí na Harvardském náměstí před farním kostelem.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Název této univerzity má zvuk po celém světě. Harvard je nejprestižnější místo pro studium, které nabízí svým studentům nejen fakulty různých zaměření, ale také divadla, muzea, galerie, kliniky a výzkumná střediska. Tato škola se často stává snem ambiciózních studentů.

Harvardova univerzita byla založena v 17. století a je nejstarší univerzitou v USA. Sídlí ve státě Massachusetts ve městě se slavným univerzitním jménem Cambridge ve státě. Vedle prostorů zaměřených na studium škola také vlastní svojí banku, zdravotní zařízení, jídelny, koleje i policii. Pravidelně se umisťuje na vrcholu žebříčku nejlepších univerzit světa. Pro srovnání, v roce 2015 se Karlova univerzita umístila na 270. pozici. Zájem o studium na této škole je obrovský. Každý rok se v průměru přijme 7 % ze všech uchazečů.

Češi a studium: Jak se dostat na Harvard?

Základem je kvalita vaší střední školy, skladba předmětů, známkové hodnocení a výsledky ze SAT nebo ACT testů, které se podobají našim SCIO, a jazykových TOEFL, kdy uchazeč musí mít minimálně 100 ze 120 bodů. Následně se také přihlíží k doporučením od učitelů, mimoškolním aktivitám a výsledkům ze soutěží. S celým procesem vám dokáže pomoci Fulbrigtova komise, která má za cíl nabídnout českým studentům možnost studia na amerických školách včetně poskytnutí stipendií.

Harvard yard - amerika.cz

Zahrada určená pro odpočinek, studium i posezení s přáteli. Harvard nabízí mnoho míst pro trávení vašeho času.Zdroj:Bigstockphoto.com

Student Harvardu: Jan Straka

O tom, jaké je to studovat na Harvardu se pro web Ukacko.cz rozmluvil student Jan Straka, absolvent obor společenské vědy. Studium je podle něj velice přísné, vyžadována je několika hodinová příprava na každou hodinu, účast na seminářích je povinná a promítá se do závěrečné známky. Závěrečné zkoušky mají jen přibližně 20% podíl na celé známce, nikdy se nezkouší ústně, někdy je dokonce možno vzít si test domů a vypracovat ho do určitého data. Pro vyučování je typický osobní a otevřený přístup, důraz je kladen více na diskuzi, analýzu, kritické myšlení a umění argumentace, než na memorování látky. Profesor je rovnocenný partner pro studenta, který ho hodnotí na konci semestru.

Příklad přednášky

Jste zvědaví, jak taková přednáška na Harvardu vypadá? Michael Sande, americký filozof a profesor vyučující na Harvardu získal na oblibu díky svému kurzu Justice (Spravedlnost). Tento kurz navštívilo 15 000 studentů a stal se nejnavštěvovanějším kurzem Harvardu. Díky jeho popularitě byl i natočen jako seriál a je zdarma ke zhlédnutí s českými titulky.

Významné osobnosti

Díky atraktivitě, nárokům na studenty a výběrovému řízení se každý rok na Harvard dostanou a absolvují ho jen ti nejlepší z nejlepší. Díky skvělým teoretickým i praktickým základům takové student už dělí pouze krok od hvězdné kariéry.

Prezidenti: Barack Obama, John F. Kennedy, George W. Bush či Theodore Roosevelt.

Nositelé Nobelovy ceny: Henry Kissinger, Vernon L. Smith, Joseph Murray a další.

  Umělci: Tommy Lee Jones, Natalie Portmanová, Matt Damon, Connan O´Brien a jiní. 

  Podnikatelé: Mark Zuckerberg, Bill Gates, Gabe Newell nebo David Rockefeller.

Kdo vkročí na akademickou půdu Harvardu, toho čeká zájem předních zaměstnavatelů již při studiu. Nezapomínejme ale na fakt, že výběr studia je podobný, jako výběr partnera – obě strany si musí sednout. Pokud Harvard není zrovna škola pro vás, sledujte dále náš seriál nejslavnějších univerzit USA, jistě vám padne do oka jiná.

Autor: Patrik Neumeister Čt, 01/19/2017 - 13:17

Zájezdy do této oblasti

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-