Kde by bydleli Batman a Homer Simpson, kdyby byli živí? Poznejte města se jménem jako z filmu

Myslíte, že Batmanovo Gotham City je vymyšlené? Co do popisu sice ano, ovšem Amerika skrývá město, která skutečně nese tento název. Stejně tak existuje mnoho Springfieldů proslavených rodinkou Simpsonových a dokonce i Supermanovo Metropolis.
Gotham
Před Batmanem se neschováte. V Malajsii má dokonce svou kavárnu, v USA a v Anglii zase několik míst s názvem Gotham.
Zdroj: Phalinn Ooi (licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0)

Fanoušci svérázného seriálu South Park si mohou přečíst i o něm, ale to až na konci. Podle pravidel společenského chování začínáme váženým hostem ze vzdálené galaxie.

Metropolis: Superměsto, které nevzniklo

I mistr tesař se někdy utne, říká se, ale některé chyby stojí pořádný pytel peněz. S jednou takovou se můžeme setkat u zrodu ambiciózního města Metropolis v Nevadě. Jmenuje se jako působiště novináře Clarka Kenta alias Supermana a jeho název označuje vůdčí sídlo regionu. Nevadský projekt dostal takto honosný název podle toho, že investoři zamýšleli, že se stane centrem velké prosperující oblasti, která vznikne kolem nově vybudovaných farem. Otec projektu, podnikatel Harry Pearce z Massachusetts, chtěl rozšířit svoje aktivity i na druhý konec USA a postavit obří soběstačné město v nevadské pustině ve dnešním okrese Elko. Pomoci mu měla voda z nově vybudované přehrady.

Pierce nelenil, pověřil zkušeného manažera Pata Morana, který měl s podobnými projekty zkušenosti, a léta páně 1910 postavil ve městě farmy, luxusní hotel s tekoucí vodou ve všech pokojích, což byl na tehdejší dobu luxus, a přivedl na místo železnici.

Las Vegas

Las Vegas, město, které se stalo dominantou Nevady po krachu plánů na Metropolis. Zdroj: ESO travel

Zdálo se, že vše jde podle plánu a Metropolis se relativně rychle rozrostl a nabral sedm set obyvatel. Jenže pak se zjistilo, že Moran nedokázal zajistit povolení pro masivní odklon vody do města, takže další růst Metropolis nebyl možný. Farmáři se proto snažili pěstovat nenáročné druhy obilí, které potřebují jen velmi málo vody. To se jim první sezonu vyplatilo, ovšem ve druhém roce narazili na důsledky svého počínání. Kvůli bezpečnosti totiž v okolí téměř vyhubili kojoty. V důsledku toho se přemnožili králíci, kteří spásli úrodu.

Velkolepý plán tak ztroskotal, lidé se odstěhovali a z Metropolis se stalo město duchů. Dnes z něj zbylo jen pár ruin včetně hotelu a příznačně i hřbitova. Kdo by se tam chtěl někdy podívat, najde toto místo na severovýchodě státu Nevada poblíž křižovatky silnice zvané Great Basin Highway s mezistátní silnicí číslo 80.

Gotham City: Batman by byl bez práce

Ne že by byli lidé v Gotham City byli extrémně slušní, ale zkrátka jich v téhle čtvrti města Buena Vista ve Wisconsinu, žije jako do mariáše. Tedy jako do šedesáti mariášnických stolů, v poslední době jich totiž při sčítání lidu nebývá více než dvě stovky. Bruce Wayne by se tu jen znuděně dloubal v nosním otvoru své batmanské masky.

On by se vlastně Batman nudil i v městečku Buena Vista, jehož je Gotham City součástí. Největší pohyb tu vykonává proud řeky Wisconsin, který pomalu, ale jistě směřuje do jezera Michigan. Zato za hranicemi Illinois v nedalekém Chicagu, to je jiná káva.

Více o Chicagu zde:

Springfield: Město, kde se z kačera stal basketbal

Žlutá rodinka Simpsonových je v tomto výčtu trochu výjimečná, protože v seriálu jednou zaznělo, který konkrétní Springfield obývá. Jde o Springfield ve státě…a v tu chvíli kolem projel burácející kreslený vlak. Podíváme se tedy na náhodně vybraný Springfield. Tvůrce seriálu Matt Groening sice říká, že když se řekne Springfield, vybaví si ten v Oregonu, nicméně v seriálu ho použil proto, že jde o jedno z nejběžnějších jmen amerických měst, takže se s osudy jejich hrdinů může leckdo ztotožnit.

Přiblížíme si Springfield v Massachsetts. Jde o historicky vůbec první město takto nazvané. Známé je například tím, že v něm v roce 1861 sportovní lektor James Naismith vymyslel basketbal. Tak trochu jako vtip z onoho seriálu zní to, že koše na basketbal jsou kulaté, jelikož Naismith tehdy ve školním skladu nenašel žádné hranaté, se kterými původně počítal. Úsměvný název má i kanadská dětská hra volně přeložená jako „Kačer na kameni“, jíž se otec košíkové nechal inspirovat.

Springfield

Přiznejme si, že ačkoliv seriálový Sprigfield je sympatický, nechtěli bychom žít v díře s fastfoodem prodávajícím hamburgery z pandího masa, s jadernou elektrárnou bezohledného majitele a s putykou, kde barman Vočko občas plivne do piva. Massachusettský Springfield je o poznání sympatičtější. Zdroj: Ironass (licence Public Domain Image)

Stotřapadesátitisícový Springfield se proslavil také tím, že za ním začíná pás zvaný „Knowledge corridor“. Jedná se o ani ne čtyřicetikilometrový pruh, na němž se nachází 32 univerzit s asi 160 tisíci studentů. Tam by se Líza Simpsonová cítila jako v ráji nebo jako její otec v hospodě.

Přečtěte si o skutečných filmových místech USA:

South Park: Netradiční muzeum, kde nezabijí Kennyho

South Park je park téměř v každém městě Ameriky. My se však zaměříme spíše na města. To kreslené nepřipomíná ani jedno z nich. Ani podobou, ani tím, že by v na jeho území každý den zemřel nějaký Kenny.

Celkem můžeme napočítat něco kolem patnácti různých čtvrtí, měst nebo vesnic s tímto názvem. Vedle toho také jedno město-neměsto, tedy vlastně muzeum pod otevřeným nebem. Jde o South Park City v Coloradu ve městě Fairplay.

South Park

Banka jako připravená k vyloupení. Bohužel pro lupiče v ní ale více než sto let nejsou žádné peníze. Zdroj: JERRYE AND ROY KLOTZ MD (licence e Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

Jestliže jste závislí na svém tabletu nebo mobilním telefonu, tady si můžete dát na chvíli pohov. V South Parku vše probíhá tak, jako v době mezi roky 1860 a 1900. Oblečení nevyrábějí čínští vězni, ale tkadlena, poker se nehraje anonymně na internetu, ale mezi vousatými gentlemany (no, vzhledem k esům v rukávu použijme raději termín muži) v kloboucích.  Na ulicích drnkají na nástroje hudebníci a portrétista vás zvěční v dobovém oblečení. Tenhle South Park, přestože jde o zrestaurované hornické městečko, má mnohem víc noblesy než ten kreslený.

Pokud by vás tahle zajímavost zajímala, můžete so podívat na oficiální stránku South Park City Museum.

Facebook Miluju Ameriku!
Google+ profil autora

Autor: Jan Švestka St, 02/12/2014 - 12:02

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-