7 legendárních hotelů na newyorském Manhattanu

Města: 
Dohromady je spojuje několik věcí – jsou luxusní, elegantně zdobené a oplývají charismatem Fordovské éry. Nepatří k těm úplně největším hotelům, ale všechny mají unikátní příběh a leží od newyorského Central Parku maximálně půl hodiny pěšmo. Nejmladšímu z nich je 84 let
New York a starodávné hodiny
Hodiny, které vás přenesou do zlatých časů dvacátých let minulého století v NYC

Pokud hledáte nějaké objektivní měřítko, podle něhož jsme hotely vybírali (počet pokojů, bidetů, uklízeček na jedno koště...), hledáte marně. Při sestavování tohoto seznamu hrál roli příběh, nějaká zajímavost, díky níž hotel vstoupil mezi slavné. Ale teď už si držte kufry, začínáme!

1. Waldorf Astoria: 122 let starý hotel, který vstal jak fénix z popela

Waldorf

Hotel Waldorf Astoria má 47 podlaží Zdroj:

Na centrálním Manhattanu na 301 Park Avenue stojí pětihvězdičkový luxusní hotel a svého času největší na světě hotel Waldorf Astoria. Nyní je 7. největší v NY a každý z 1 245 pokojů se pyšní originální výzdobou ve stylu art deco. Od Central Parku je vzdálen 15 minut chůze.

A víte, že původně byly hotely dva a až později se z něho stal jen jeden? V roce 1893 totiž založil milionář William Waldorf Astor hotel s názvem Waldorf a v roce 1897 jeho bratranec John Jacob Astor IV. – kdysi nejbohatší cestující na zaoceánské lodi Titanic - založil hotel Astoria.  

V roce 1929 musel však být hotel zbourán kvůli výstavbě Empire State Building. Hned dva roky nato už znovu stál – větší a důstojnější, přesně dle plánů rodiny Astorů. 

2. Hotel Pennsylvania: Je mu 96 let a stěny má nasáklé prvotřídním jazzem

Hotel Pennsylvania

Mimochodem, poznáváte tu budovu vlevo? Zdroj: http://us.venere.com/ho142043/new-york/new-york/hotel-pennsylvania/

Hotel Pennsylvania, 4. největší hotel v NY, leží též v srdci neustále živého Manhattanu a nabízí 1 700 volných pokojů. Od Central Parku ho dělí 30 minut chůze. Slavnostně otevřen byl v chladném lednu roku 1919. Hotel se proslavil především jeho hlavní restaurací – noblesním Café Rouge – kde svého času pravidelně hrály takové esa jako jazzový alchymista 30. let minulého století Duke Ellington s jeho orchestrem či slavný klarinetista Woody Herman se vlastním big bandem. 

Hotel svého času hostil i známého amerického romanopisce Williama Faulknera, který se v jeho elegantních zdech rád oddával sněním a črtáním nápadů pro své novely. A mimochodem...ta budova vlevo je slavná Empire State Building!

3. Edison Hotel: 84 let od chvíle kdy Edison rozsvítil lustry

V roce 1931 spatřil světlo světa luxusní Hotel Edison (900 pokojů), dnes jde o 12. největší hotel v NY, který má 3 restaurace a 26 pater. Z Central Parku to sem chůzí trvá 17 minut. Postaven a vyzdoben je v tehdy módním stylu art deco. „Tvůrce žárovky“ Thomas Alva Edison, po kterém vlastník a inciátor Milton J. Kramer hotel pojmenoval, v něm také jako první sám rozsvítil světla! Shodou okolností je rok 1931 také posledním v Edisonově bohatém a dobrodružném životě.

Edison Hotel v NY

Hmm...tak tady si Edison zase zahrál na Boha... Zdroj: Maria Eklind / Foter / CC BY-SA

4. Hotel Plaza: Na co v něm zapomněli? Na Kevina!

V roce 1907 byl vybudován na 768 Fifth Avenue v Manhattanu architektonický skvost - Plaza Hotel, slavná filmová kulisa 20. století. Tady se točily scény například do Přátel, Krokodýla Dundeeho či Velkého Gatsbyho. Zapomenout rozhodně nesmíme ani na malého a důvtipného hrdinu Kevina McAllistera z filmu Sám Doma 2. Od Central Parku je vzdálen pouhopouhé 2 minuty chůze.

V hotelu také bydlela kapela The Beatles při první americké šnůře. Živou desku zde natáčel i jazzman a hráč na trubku Miles Davis.

Hotel Plaza

Tak tady se proháněl malý Kevin... Zdroj: John Wisniewski / Foter / CC BY-ND

5. Westin Times Square: 84 let a stále je moderní

Westin Times Square Hotel je v NY 13. největší. Desítku ale míjí jen těsně, třeba Edison ho poráží o pouhých 27 míst. Postaven byl roku 1931. Od Central Parku ho dělí 22 minut chůze. Westin Times Square hotel vstoupil do širokého povědomí především naprosto unikátní architektonickou koncepcí a vesele až rozšafně světle pastelovou fasádou.

Hotel možná není tak slavný jako jeho větší a prostornější newyorští konkurenti, ale když se projdete po hlavním salónku a otevřete dveře pokoje, tak vám možná vypadne čelist z pantů. Zjistíte, že tenhle 4 hvězdičkový klenot má hodně, co říct!

Westin Times Square

Ne, to opravdu není fotka z moderního nákupního centra, ale z hotelu! Zdroj: http://www.booking.com/hotel/us/the-new-york-at-times-square.cs.html

6. Grand Hyatt: Je mu 96 let a má 26 podlaží

V pořadí 5. největší hotel v NY je šestadvacetipatrový Grand Hyatt (původní název The Commodore Hotel) otevřel svá dveře v lednu roku 1919, stejně jako Hotel Pennysylvania. Do Central Parku to odsud chůzí trvá 23 minut. Hotel byl pojmenován po "Commodorovi" Corneliovi Vanderbiltovi, holandském filantropovi, průmyslníkovi a zakladateli železničního systému v NY. V roce 1980 byl kompletně nově přebudován a modernizován do současné podoby.

Grand Hyatt v NY

Tak tenhle hotelový gigant uzavírá Top FIVE v New Yorku Zdroj: http://www.nydailynews.com/

7. Park Central Hotel: Scházeli se v něm největší mafiáni země

Jedná se o 10. největší hotel v NY - má 935 pokojů. Slavnostní otevření proběhlo v červnu roku 1927. Od Central Parku je vzdálen 8 minut chůze. Hotel má velmi pohnutou historii, tak například zde byl hned rok po otevření zastřelen při karetné hře slavný gangster a mafián Arnold Rothenstein přezdívaný "mozek". Park Central Hotel byl oblíbeným místem nejdéle sloužící (12 let) první dámy Spojených států – Eleanor Roosveltové.

Central Park Hotel v NY

Krásné ženy, doutníkový dým a velké kvéry...to vše tady bylo k vidění v 30. letech Zdroj: http://cs.hotels.com/ho109277/park-central-new-york-new-york-spojene-staty-americke/

Autor: Pavel Jartym Čt, 09/03/2015 - 13:17

Zájezdy do této oblasti

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-