Češi v Americe: Kde v USA najdete Plzeň

Města: 
Kde vlastně leží Plzeň? V Kansasu, V Illinois nebo ve Wisconsinu? Tahle otázka není tak nesmyslná, jak se na první přečtení zdá. Jak známo, mnoho amerických měst pojmenovali imigranti podle milovaných míst ze své domoviny. Tak si počínali Češi a Němci, kteří si i v nové domovině chtěli zachovat v srdci své město, a tak se v zeměpisu USA lze s názvem Pilsen setkat hned několikrát.
chicago pilsen
V Chicagu najdeme nejen čtvrť Pilsen, ale i sousední East Pilsen.
Zdroj: Andrew Jameson (Chicago)

Pojďme se podívat, které Plzně, lépe řečeno města či osady s názvem Pilsen, se dají při cestování po Ameriky najít. Mají zajímavou historii a jedna z nich zrodila válečného hrdinu.

Pilsen, Kansas: syn českých rodičů chránil vězně, sám zahynul

V polovině devatenáctého století sem přišli osadníci z Čech a rozhodli se vybudovat v části dnešního okresu Marion česko – německou osadu. Spojené státy známe jako zemi, která věří v Boha, tak to alespoň hlásá její motto. Češi v Pilsen ke křesťanské tradici Ameriky přispěli tím, že úplně první věcí, kterou zde postavili, byl kostel.

A u církve ještě chvíli zůstaneme. V Pilsen se totiž narodil Emil Kapaun, syn českých rodičů. Zprvu asistoval otci Sklenarovi, později se jako vojenský kaplan dostal do Korejské války a používal při svých ceremoniích kapotu džípu jako improvizovaný oltář.

Otec Kapaun se během konfliktu dostal do zajetí a tam se proslavil jako někdo, kdo klidně kopal latríny, pro spoluvězně bez potíží ukradl hlídkám čaj s celou konvicí a neustále sloužil mše i ve ztížených podmínkách. V roce 1951 ve vězení zemřel na následky krevní sraženiny v noze. Za to, jakou oporou byl pro ostatní uvězněné, a především ty raněné dostal letos in memoriam od prezidenta Obamy Medaili cti.

O Češích v USA si můžete přečČeších si můžete přečíst také zde:

Pilsen, Wisconsin: Plzeň je město. I daleko za mořem

Ve státě Wisconsin se setkáme hned se dvěma názvy Pilsen, ale českou náladu toho prvního trochu kalí, že jej najdeme ve městě Montpelier, které odkazuje spíše na francouzské předky. Češi tu tvoří jen menšinovou komunitu reprezentovanou malou osadou Pilsen, jejíž dominantou je, jak jinak, kostel.

Jinde ve Wisconsinu ale najdeme českou kolonii, jež získala dokonce statut města. V okrese Bayfield County nyní žijí dvě stovky lidí a nutno podotknout, že se jim daří poměrně dobře. Podle posledního sčítání je tamní populace sice trochu přestárlá, nicméně nikdo nežije pod hranicí chudoby.

Chicago panorama

Město s velkou koncentrací českých přistěhovalců se nejlépe pozoruje z řeky Chicago. Zdroj: Leoboudv (Wikimedia Commons)

Pilsen, Illinois: v Chicagu nežili jen mafiáni

Chicago je známé jako sídlo mnoha českých přistěhovalců, takže se nelze divit tomu, že jedna z jeho čtvrtí se jmenuje po Plzni. Nalezneme ji necelých pět kilometrů jihozápadně od Chicago Loop, centra obchodu a služeb největšího města Illinois a třetího nejlidnatějšího v USA.

Českým imigrantům se nelze divit, že houfně osídlili právě toto místo, vždyť nedaleko mají kanály protékající mezi mrakodrapy, které z města dělají jakési moderní Benátky. Nad touto scenérií se tyčí neony Chicago Theatre nebo Willis Tower, svého času nejvyšší budova na západní polokouli.

Do Chicaga se můžete vydat i během zájezdu Velká cesta velkou zemí, během níž lze za tři týdny poznat celé Spojené státy.

Google+ profil autora

Autor: Jan Švestka Pá, 11/22/2019 - 15:15

Zájezdy do této oblasti

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-