Půvab mezi mrakodrapy: kostel, který chránil Newyorčany 11. září

Města: 
Perla v bahně, růže mezi trním…newyorskému kostelu Trinity Church byste mohli říkat různě, pravda ale je, že ho rozhodně nepřehlédnete, přestože v největším městě Spojených států rozhodně je na co se dívat.
Kostel Trinity Church v New Yorku
Perla středu New Yorku.
Zdroj: bigstock.com

V přímém sousedství Wall Street, jednoho z hlavních center světového finančnictví, najdeme prastarý kostel, nejstarší newyorský svatostánek episkopální církve.

Možná ještě slavnější než samotný kostel je přilehlý hřbitov. Především kvůli řadě slavných osobností, které v jeho zemi odpočívá. Patří mezi ně například vynálezce parníku Robert Fulton nebo Alexander Hamilton – jeden z „otců zakladatelů“, sedmi mužů, kteří se rozhodující měrou zasloužili o nezávislost USA.

Hřbitov mezi mrakodrapy v New York City

Finanční centrum, banky, galerie, obchodní domy...a mezi nimi hřbitov. Zdroj: bigstock.com

Nejvíce pozornosti a návštěvníků sem ale momentálně přitahuje sousoší připomínající oběti leteckého útoku z 11. září 2001.

Dvakrát spadl, třetí kostel stále stojí

V oblasti, kde stojí dnešní Trinity Church neboli kostel Svaté trojice, stál předchůdce postavený na konci 17. století. Ten ovšem během velkého požáru New Yorku v roce 1776 spolykaly plameny. Trvalo 12 let, než vyrostl nový kostel.

Trinity Church v New Yorku spodní pohled

Budovy v okolí kostel sice přerostly, ovšem krásou převyšuje on je. Zdroj: bigstock.com

Jenže ani ten nevydržel dlouho. Tentokrát ho nezničil oheň, ale něco úplně opačného – série sněhových bouří z let 1838 a 1839. Okamžitě po pádu se začal budovat nový svatostánek a za sedm let, konkrétně na prvního máje léta páně 1846, byla nová stavba vysvěcena.

Útočiště před tragédií venku

V červnu 1976 Československo žilo úspěšným tažením fotbalistů za titulem mistrů Evropy, příslušníci newyorské episkopální církve se chystali na něco úplně jiného. Jejich centrální kostel – Trinity Church – navštívila královna Alžběta II. s princem Filipem.

Tehdy se kostel ocitl v hlavním zpravodajství všech amerických médií. To se stalo i v září 2001, kdy se sem před obrovským prašným mrakem rozvířeným pádem Světového obchodního centra schovávali kolemjdoucí.

Trinity Church se stal symbolem útočiště před katastrofou venku. Proto stojí socha připomínající tehdejší tragické události právě zde.

Autor: Jan Švestka Po, 09/03/2018 - 14:19

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-