10 zajímavostí New Yorku: Ukrývá hluboké šachty i stánky s hot dogy s nájmem 7 milionů

Města: 
New York je jako včelí úl, denně v něm bzučí na osm milionů obyvatel a každý tu zanechává svou stopu. Někdo už navždy zůstal ležet v jeho základech, jiní pořádali večírky na opuštěných podzemních nástupištích a jsou i tací, kteří z něj nikdy spustit oči. A to doslova. Projděte se bizarnostmi jednoho nejvíc fascinujících měst na světě.
Manhattan - panorama s Central Parkem
Pohled na mrakodrapy Manhattanu a zeleň Central Parku patří k nejpůsobivějším vyhlídkám v celém New Yorku.
Zdroj: bigstock.com

1. Čtyři slavné newyorské parky bývaly hřbitovy

Pod místy, kde dnes celé rodiny rozkládají piknikové deky a kudy každé ráno běhají místní, leží desetitisíce těl. Parky Madison Square, Washington Square, Union Square a Bryant totiž kdysi bývaly hřbitovy. Konkrétně ve Washington Square Parku je podle dostupných údajů pohřbeno až dvacet tisíc lidí. Místo odpočinku je zde ale pořád...

2. Kam až sahá newyorské potrubí

Mezi 36. a 37. ulicí na západní straně chodníku Park Avenuje můžete nahlédnout kanálem 45 metrů hluboko. Ventilační šachta má hloubku patnáctipatrového domu a slouží podzemce spojující Long Island a Manhattan. Newyorští blogeři se shodují, že nejlépe si ji prohlédnete v noci

3. Einsteinovy oči sledují depozitář

Přestože si slavný fyzik Albert Einstein přál být po smrti zpopelněn, jeho mozek a oční bulvy se dostaly do spárů vědců. Doktor Thomas Harvey provedl v roce 1955 na Einsteinově těle pitvu, ke které nedostal souhlas, vyjmul jeho mozek a Einsteinovy oči poslal jeho oftalmologovi doktoru Henrymu Adamsovi. Ty teď sedí ve tmě v depozitní schránce v New Yorku. Mozek vědci rozřezali a prozkoumali.

4. Na stánek s hot dogem hypotéku

Kolem 7 milionů a 300 tisíc korun stojí roční nájem místa v Central Parku pro stánek s hot dogy. Prodavač oblíbené newyorské svačiny po dvou dolarech se tak musí pořádně otáčet. Central Park má nejdražší sazby, pronájem místa v ostatních parcích nestojí ani desetinu z této částky.

Most v Central Parku

V Central Parku najdeme i takováto nádherná zákoutí. Zdroj: bigstock.com

5. Falešný dům obývá větrák

Na adrese Joralemon Street 58 v Brooklynu nikdo nežije, přesto je v řadovém činžáku pořádně rušno. Za nenápadnou červenou fasádou domu s černě rámovanými okny a zdobným portálem na dveřích se totiž skrývá odvětrávání newyorského metra, a to včetně elektrického ovládání a nouzového východu. Podobný dům se stejným účelem existuje i v londýnském Paddingtonu.

6. Do nejstarší irské pivnice v New Yorku nesměly ženy

Až do roku 1970 měly ženy zakázaný vstup do nejstarší irské pivnice McSorley's. Tu najdete v East Village na 7. ulici a byla údajně otevřena už v roce 1854 (i když historicky podložené zdroje ji datují až o 6 let později). Přístup ženám do hospody zařídilo až rozhodnutí soudu. Po prohraném procesu majitelé baru otevřeli ženám jen s hlasitými a nevybíravými výhradami. Dnes už však žádnou ženu od pípy nevypoklonkují.

7. Pod slavným hotelem leží vlakové nástupiště pro celebrity

Slavný secesní hotel Waldorf-Astoria je klenot New Yorku, pod jeho základy však leží zajímavá historie. Hotel byl postaven nad už existujícím podzemním nástupištěm, které si majitelé pronajali. Sloužilo totiž pro diskrétní přepravu známých osobností na nádraží Grand Central. Ve speciálně upraveném bezpečnostním vagónu zde cestoval například prezident Roosevelt. V roce 1965 se tu odehrál večírek pro Andyho Warhola.

Park Avenue v New Yorku

Hotel Waldorf-Astzoria najdeme na této ulici - Park Avenue. Zdroj: bigstock.com

8. Krimináníci si vzali dovolenou

Bylo to 28. listopadu 2012 a den jako tenhle New York ještě nikdy nezažil. Nikdo totiž nebyl zavražden, pobodán, ani nijak násilně napaden. Zločin si vzal volno a nechal udivenou policii na pochybách, zda fungují telefonní linky. Ve městě s osmi miliony obyvatel, čtyřmi sty vraždami za rok a jedním mrtvým každých deset minut je to totiž skutečně unikátní výjimka z běžného dění.

Další zábavná fakta o New Yorku objevíte zde:

9. První osadníci si dopřávali ústřice

Ještě v době, kdy se New York jmenoval New Amsterdam, hemžily se jeho vody ústřicemi - oblíbenou lahůdkou gurmánů. Bylo jich tolik, že dnešní ostrovy Ellis a Liberty se jmenovaly Malý a Velký ostrov ústřic. Na dvě stě let se tito mořští mlži usadili v místních menu, dokud vysoká poptávka nezpludrovala jejich populaci a Newyorčané nezničili jejich životní prostředí. V současnosti se ústřice začínají znovu vysazovat, ale znečištění vod je pořád příliš velké. Nové ekologické plány však vypadají pro ústřice nadějně.

10. Čtyři miliony telefonátů omylem

Zhruba 38 procent všech telefonátů na tísňovou linku 911 je v New Yorku vytočeno omylem z kapsy, oznámila to v roce 2010 newyorská radnice. To je skoro 10 700 hovorů bez odezvy každý den. Angličtina má pro takové případy ještě lepší výraz: butt-dial, tedy vytočený zadkem. Celkem zavolá na linku 911 přes 10 milionů lidí ročně.

Autor: Petra Kejklíčková Út, 12/19/2017 - 09:28

Zájezdy do této oblasti

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-