7 věcí, které musíte udělat na podzim v New Yorku

Města: 
Nesnášíte podzim? Padl na vás splín, a aby toho nebylo málo, sužuje vás podzimní únava? A co takhle se vykopat z vyhřáté postele, vytáhnout z uší sluchátka s tesklivou melodií a vrhnout se do víru barev, zvuků a vůní podzimního New Yorku? Máme pro vás rovnou 7 věcí, které zde nesmíte za žádných okolností vynechat. O zábavu i netradiční zážitky rozhodně nebude nouze!
Zelená lavička v podzimním Central Parku v NY.
Posedět s kávou v ruce a jen tak vše nechat plynout...
Zdroj: Pixabay.com

1. Prozkoumejte na kole 4 místní parky i místo, kde se odehrálo velké letecké drama

Klasický podzimní výhled na NY

Na taková odpoledne člověk bude vzpomínat celý život. Zdroj: Pixabay.com

Zahřejte si svaly, nasedněte na kolo a vydejte se vstříc novým zážitkům i netradičnímu podzimnímu dobrodružství stezkou Hudson Greenway. Ta se táhne podél západní strany Manhattanu napříč čtyřmi newyorskými parky (Hudson River Park, Riverside Park South, Riverside Park a Fort Washington Park) až ke známé kavárničce Boat Basin Café na 79. západní ulici. Odtud je okouzlující výhled na řeku Hudson – místo dopadu Airbusu se 155 osobami na palubě (15. leden 2009).

  • Náš tip: Večer po návratu z cyklo výletu si pusťte tematický film podle skutečné události Sully: Zázrak na řece Hudson s Tomem Hanksem.

2. Vydejte se do zeleně, která na vás čeká v brooklynské botanické zahradě

Prospect Park v NY

Víte, že v parku leží i soukromý hřbitov? Zdroj: Pixabay.com

Vědecké výzkumy prokázaly, že zelená barva na nás působí velmi uklidňujícím dojmem. V některých případech dokonce může pomoci od bolesti hlavy nebo nesnesitelných migrén. A protože je okolní zeleně na podzim stále méně, což takhle si ji „nakoukat do zásoby“ v brooklynské botanické zahradě? Dáme ruku do ohně za to, že tady si na vás podzimní deprese nepřijde! 

3. Dejte si do nosu v Bohemian Hall & Beer Garden Astoria

Výčep v NY

Když je sychravo, tak prostě není co řešit... Zdroj: Pixabay.com

Nedáte dopustit na tradiční české pivo, v jehož konzumaci jsme známí přeborníci? Že vám americké pivo nechutná a za ty roky, co v NY žijete, ho už nemůžete ani cítit? Pak jste pravděpodobně nebyli v podniku Bohemian Hall & Beer Garden v newyorské Astorii. Vyrazte sem sami nebo s přáteli v pátek či sobotu a ochutnejte místní pivo, které vás velmi příjemně překvapí svou netradiční ostrou chutí. Mimochodem – jejich cibulové kroužky jsou naprosto LEGEN(počkej si)DÁRNÍ! 

4. Navštivte farmářské trhy a ochutnejte domácí zeleninu

Zelenina

Vitální zelenina je nejlepší lékem proti podzimním nachlazením. Zdroj: Pixabay.com

Co si budeme nalhávat, pro ovoce a zeleninu si musíte nejen v New Yorku, ale celé Americe sáhnout hodně hluboko do kapsy. Jejich chuť mnohdy také za moc nestojí. To se ovšem může změnit v případě, že navštívíte farmářské trhy, s nimiž se na podzim v New Yorku doslova roztrhl pytel. Ochutnejte výborné odrůdy jablek Empire, Winesap, Northern Spy nebo Macoun a nezapomeňte si opatřit velkou dýni!

Náš tip: Dýně vám vydrží v chladném a tmavém prostředí opravdu dlouho. Na Halloween se tak můžete připravit už s předstihem a vyhnete se tak dlouhým frontám před zelinářstvím na konci října! 

5. Ochutnejte dýňové speciality

Dýně

Už se také těšíte na Halloween? Zdroj: Pixabay.com

A u dýní ještě chvíli zůstaneme. Protože jsou tyto oranžové krásky ne nadarmo označovány za plody podzimu, New York je jimi právě během podzimních měsíců doslova prošpikovaný. Celou dýni pořídíte na některém z místních farmářských trhů nebo se můžete vydat k místním zemědělcům, kteří vás rádi pohostí dýňovým chutney, limonádou z dýně nebo vynikajícím dýňovým chlebem. Podzimem zbarvené listí, lahodné speciality a plné bříško – znáte snad lepší recept na podzimní splín?

6. Skočte si na návštěvu do středověkého kláštera

Malba Charlese Wilsona

Ukázka z děl, co můžete vidět v klášteru The Cloisters. Zdroj: Pixabay.com

Máte dost dýňových specialit? Pak se vydejte na procházku do The Cloisters, které je pobočkou metropolitního muzea NY. Jako mávnutím kouzelného proutku se ocitnete ve středověkém klášteře, kde na vás čeká více, než 5000 středověkých památek a uměleckých děl. Klášter je umístěn ve Fort Tryon parku, kam se dostanete metrem nebo na kole. Ideální dobou pro návštěvu je právě podzim, kdy je klášter, park i jeho přilehlé okolí zasypáno záplavou barevných listů. 

7. Zúčastněte se zahradní slavnosti, jógy i dílny na rozkvetlé střeše

Jóga v podzimním New Yorku.

Cvičení v nádherných barvách podzimu. To nikdy neomrzí. Zdroj: Pixabay.com

Na střeše známé Brooklyn Grange Rooftop Farm’s jsou až do konce měsíce října pořádány pravidelné zahradní slavnosti, venkovní dílny i kurzy jógy přímo na střeše porostlé podzimní květenou. Taková relaxační jóga na zelené střeše New Yorku nebo kreativní zahradní dílna vám zaručeně zvedne náladu a vykouzlí úsměv na tváři.

V New Yorku máte pořád něco na práci

Central park na podzim.

V říjnu ještě můžete zde stihnout pěkný piknik a nebude taková zima. Zdroj: Pixabay.com

Nuda v New Yorku? Tak ta tady nehrozí za žádného počasí ani ročního období! Ať už vás lákají historické památky, dobré jídlo nebo pití či procházky podzimní přírodou, mějte na paměti, že New York je místem neomezených možností, kde si přijdou na své zarputilí melancholici i veselí optimisté! Stačí se zkrátka jen informovat a jít vstříc novým nabídkám i netradičním dobrodružstvím, která na vás čekají doslova za každým rohem…

Autor: Vendula Vrablová Čt, 10/06/2016 - 08:18

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-