Americký svatý Vít obrazem: Washington National Cathedral má i politický význam

Letos tomu je přesně 40 let, kdy se nejslavnější náboženská stavba hlavního města USA dostala do Národního registru historických památek Spojených států amerických. Víte, že se v ní konaly pohřby tří amerických prezidentů? Pojďme si projít historii jedné z těch mladších, zato významem z největších staveb Ameriky. Kdo cestuje do USA a zastaví se ve Washingtonu, D.C., nesmí ji minout.
Washington National Cathedral
Washingtonská národní katedrála již čtyřicet let patří mezi státem chráněné architektonické skvosty.
Zdroj: Noclip (licence Public Domain Image)

Podle výměry patří do desítky největších katedrál na světě. Má celkem 7097 m², což se rovná deseti fotbalovým hřištím. Její nejvyšší věž měří asi tolik, jako cílová rovinka atletického stadionu mezinárodních parametrů. Jen tak mimochodem, národní katedrála ve Washingtonu, D.C. není tou největší v USA, newyorský svatý Jan se dokonce pyšní rozlohou přesahující 11 000 m².

Proč se WNC zařadila mezi slavné stavby USA

Věhlasem a významem se jí ale málokterá z historických slavných staveb USA dokáže vyrovnat. Především znamená pro Američany místo, kde se odehrávají důležité politické události země. Inaugurační slib tady na začátku obou funkčních období skládal Barack Obama. Konaly se tu pohřby tří amerických prezidentů (Eisenhower, Reagan, Ford) a je nanejvýš pravděpodobné, že ti, kteří zemřou jako další, budou mít to „štěstí“, že se na poslední pouť vydají také právě zde.

S úmrtími je Washington National Cathedral spojena ve více rovinách. Vedle státních pohřbů se tu konyly také velké vzpomínkové akce – například na Eleonore Rooseveltovou,  populární ženu bývalého prezidenta F.D. Roosevelta. Připomínal se tu také život prvního měsíčního chodce Neila Armstronga nebo naposledy jihoafrického vůdce Nelsona Mandely. Poslední kázání před tragickou smrtí v národní katedrále pronesl Martin Luther King.

O život šlo také při zemětřesení v roce 2011. Naštěstí se během něj nikdo uvnitř chrámu nenacházel. Sama budova ale dopadla jako sedláci u Chlumce – popadalo několik vrcholových kamenů. Rekonstrukce uzavřela svatostánek na dva roky a vyžádala si 26 milionů dolarů.
 

O dalších slavných stavbách USA se dozvíte i zde:

Jak to všechno začalo

Ale vraťme se nyní na úplný začátek. V roce 1983 Dějiny této slavné stavby USA se začaly psát roku 1893, kdy úřady rozhodly o výstavbě velké katedrály pro episkopální církev. Volných pozemků se okolo nacházelo celkem dost, takže šlo realizovat stavbu i se zahradou. Samotný chrám dostal na starost architekt George Frederick Bodley, expert na neogotiku, a okolní prostory Frederick Law Olmsted, odborník na velké parkové realizace. Byli zkrátka najati ti nejlepší. Jak to dopadlo, na to se podívejte sami:

Washington National Cathedral v hlavním městě USA

Hlavní oltář patří k nejpoutavějším místům chrámu. Zdroj: Tim Evanson (http://www.flickr.com/photos/23165290@N00/6623020179/)

Washington National Cathedral - stínohry

Inaugurace a pohřeb - tady si američtí prezidenti odbývají dva zásadní milníky. Zdroj: Roger Mommaerts (Flickr, licence CC BY-SA 2.0)

Washington National Cathedral - sloupy

Originální sloupoví uvnitř katedrály zasvěcené apoštolům Petrovi a Pavlovi. Zdroj: Roger Mommaerts (Flickr, licence CC BY-SA 2.0)

Washington National Cathedral a pohřeb Eisenhowera

V katedrále se konal také pohřeb prezidenta a zasloužilého generála americké armády Dwighta Davida Eisenhowera. Zdroj: Old Guard Museum (licence CC BY-SA 2.0)

Washington National Cathedral - vnitřek

Už na první pohled je vidět, že nejde o nějaký venkovský kostelík. Zdroj: faungg (Flickr, licence CC BY-ND 2.0)


Google+ profil autora

Autor: Jan Švestka Ne, 06/22/2014 - 07:29

Zájezdy do této oblasti

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-