Pentagon je největší kancelářský a vojenský labyrint světa. Denně se zde vypije 4 500 hrnků kávy

Pětiúhelník je odpradávna vnímán starými kulturami jako symbol člověka, ale co se týče moderní architektury, tak se při jeho zmínce okamžitě všem vybaví masivní sídlo ministerstva obrany USA – Pentagon. Leží jen asi 15 minut jízdy autem od Bílého domu.
Pentagon a jeho okolí
Ottův slovník naučný říká...že pětiúhelníku jsou připisovány tajemné vlastnosti!

Ale pozor, není součástí státu Washington ani stejnojmenného hlavního města USA, jak byste si možná mohli i dost dobře myslet. Budova Pentagonu totiž oficiálně stojí na území města Arlington (na území bývalé farmy a zrušeného Hooverova letiště). To už patří do státu Virginia. Řeka Potomac představuje hlavní předěl mezi oběma americkými státy – Virginií a Marylandem, mezi kterými hlavní město USA autonomně stojí.

Slavné místo, na nějž každé ráno přikluše okolo 23 tisíc zaměstnanců státní armádní správy USA, má celkem 7 pater (5 nadzemních + 2 podzemní) a samozřejmě i tajné atomové kryty, ale pssst, to přece podléhá utajení!

V každém patře sídlí jiný vojenský útvar a z jednoho konce budovy na druhý to trvá i jen pěšky přesně 7 minut! Že pracovat v Pentagonu je vážně terno, o tom svědčí další fakt, totiž že při pracovních povinnostech se mohou zaměstnanci kdykoli zastavit např. v KFC, Burger King nebo v místním klenotnictví.

Už 72 let se za neprůstřelnými okny Pentagonu kují vojenské pikle

Pentagon

Uprostřed Pentagonu je zahrada se stromy, které se říká "Ground Zero"! Zdroj: michael baird / Foter / CC BY-SA

Ve 40. letech minulého století řádil v Evropě Hitler a USA mělo jeden veliký problém. Vše, co se týkalo domlouvání vojenských operací, se domlouvalo ze 17 míst po celý státech! Úkol tedy zněl jasně – centralizovat jednotlivé úřady Ministerstva obrany USA.

V roce 1941 tedy 65letý americký architekt s norskými kořeny George Bergstrom realizoval návrh nápadu generála Sommerwella. Prezident Franklin Delano Roosevelt byl podobou stavby nadšen. Chyběl jen prezidentův oblíbený mramor, protože Itálie – hlavní světový dodavatel – byl s USA „na kordy“.

Za necelé dva roky cca 17 tisíc dělníků (pracovalo se 24 hodin denně!) postavilo Pentagon, tak jak ho dnes známe. Od 15. ledna roku 1943 už mohli vojáci směle pracovat uvnitř. Tvar a výška budovy musely být přizpůsobeny příkazům města Washington, D.C,, protože to na svém území nepovoluje vysoké budovy. A hned vedle se nachází další neopomenutelná památka hlavního města Spojených států – Arlingtonský hřbitov.

Pentagon - arlington hřbitov

Před 151 lety se zde konal první pohřeb! Zdroj: jimbowen0306 / Foter / CC BY

Ze slavného hřbitova v Arlingtonu je krásný výhled na nejlépe střežený objekt světa!

Hned za kopcem nad Pentagonem se nachází Arlingtonský hřbitov, národní hřbitov zapsaný i jako kulturní památka. Původně pozemek sloužil jako panství armádního důstojníka – bělovlasého Roberta E. Leeho. Jeden z nejlepších vojevůdců 19. století „kopal“ za občanské války jak za Unii, tak i za Konfederaci. Turisté zde často navštěvují slavnou hrobku rodiny Kennedyových, kde hoří věčný oheň.

Pentagon - Památník

Poslední hřebík zatlučen a přesně za dalších 60 let zde zemře 189 lidí! Náhoda nebo osud? Zdroj:

Autor: Pavel Jartym Čt, 07/30/2015 - 17:16

Zájezdy do této oblasti

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-