Divoký východ USA: ZOO v Central Parku přenáší džungli do New Yorku

Města: 
Není nijak veliká, nepatří mezi nejstarší, ale nachází se v neobvyklé kulise luk, jezírek a vzrostlých stromů krčících se mezi mrakodrapy New York City. Nedaleko sídla firmy Coca Cola a největšího obchodu Apple v USA se tak po výběhu prochází gorily a další zvířata, která před jablečným logem z počítačů preferují spíše opravdové ovoce.
Central Park Zoo 2
Jestliže vaše děti na otázku "Kde žijí lední medvědi?" odpoví při zkoušení: "v New Yorku," a vyslouží si za to nedostatečnou, stěžujte si v ředitelně s touto fotografií v ruce. Bílý chlupáč se totiž povaluje nedaleko Páté Avenue.
Zdroj: Urban
Lední medvědi, hbité kočkovité šelmy a velcí primáti se prohání po centru New Yorku. Ne, nejde o scénu z katastrofického filmu, kde zvířata oplácí lidem zmenšení životního prostoru, ale o každodenní realitu New Yorku, největšího města USA. Zoologická zahrada patří mezi nejoblíbenější a nejnavštěvovanější v Severní Americe. Pomáhá jí k tomu hlavně neopakovatelná atmosféra kusu exotické divočiny v betonu centrálního New York City.
Vedle polohy a krajiny v okolí zatraktivňuje zahradu také nový kabát, který dostala v osmdesátých letech. Do té doby totiž zvířata žila v nevyhovujících podmínkách a přestavba byla nezbytná. Některé exempláře kvůli špatnému prostředí tehdy putovalo do nedaleké zoo v Bronxu, Central Park Zoo si ale i tak udržela přízeň návštěvníků, a to i přes výrazný hendikep malé rozlohy (rozprostírá se na ploše tří hektarů, což je jedna pětatřicetina velikosti bronxského konkurenta).
Central Park Zoo 1

Central Park je největší kus přírody uprostřed New Yorku. Nádech divočiny jí dává místní ZOO. Zdroj: Tim Rodenberg

Zoo, která stojí uvnitř zoo

Když dospělá osoba zaplatí dvacet dolarů, ocitne se na malém, ale útulném, klidně působícím prostoru, kde vedle prohlídky zvířat lze navštívit film, účastnit se různých her a dostat se do přímého kontaktu s některými živočichy (netýká se medvědů). V Central Park Zoo si člověk připadá trochu jinak než ve světě kolem. Opouští obří betonovou lidskou Zoo plnou luxusních obchodů a finančníků v kravatách a přichází do jiného, nepřikrášleného, přirozeného světa.
Chcete vědět víc? Podívejte se na oficiální stránky ZOO v Central Parku
Autor: redakce Út, 09/24/2019 - 05:58

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-