Jak zhubnout v New Yorku? Při projížďkách na kole

Města: 
Až doteď byli turisté v přeplněném New York City odkázaní na hromadnou dopravu a žluté taxíky. Nyní se mohou vlastními silami dopravit tam, kam potřebují, a spálit při tom nějaké kalorie. Stačí deset dolarů a nohy schopné šlapání a díky městským kolům můžete prožít cestu do New Yorku aktivně.
Městská kola v New York City
Jára Cimrman by vypočítal, že stojanů na městská kola je v New York City nepočítaně.
Zdroj: New York City department of Transportation (Flickr)

Projekt městských kol City Bike měl být hotový již v létě 2012, nicméně uvedení se dočkal až v květnu letošního roku. Vše pozdržet a vyjít s akcí až v momentě, kdy bylo vše dokonale připraveno, se skutečně vyplatilo. Poměrně slušný počet obyvatel New Yorku již zaplatil sto dolarů za možnost využívat službu po celý rok, největší úspěch ovšem mají jednodenní půjčky za deset dolarů. Newyorčané tak místo pasivního sezení na sedačkách autobusů fičí se žlutými vozy taxi o závod.

Jak City Biky fungují

A o co vlastně jde a jak to funguje? Po zaplacení poplatku (10 dolarů na den, necelých 30 na týden a 100 na rok) si v jakémkoliv stojanu na jižním Manhattanu nebo na severozápadě Brooklynu můžete půjčit některý z volných bicyklů. Vrátit ho je možné na jakémkoliv dalším bodě City Bike, třeba na druhém konci Manhattanu. Stojany příliš hledat nemusíte, jejich sít je totiž opravdu hustá. Celkem se jich v uvedených lokalitách nacházejí stovky. Přesvědčit se lze na mapě projektu.

Five-boro-nyc

Každoroční akce Five Boro Bike Tour přiláká tisíce cyklistů, kteří se projíždějí v místech, kam by se jindy kvůli hustému provozu nedostali. Zdroj: Jesper Rautell Balle (Wikimedia Commons)

Modrá je dobrá

Turisté si tedy nyní mohou vyšlápnout na newyorské památky na modrém kole, které za své barevné provedení vděčí odstínům loga hlavního sponzora projektu. Kdo chce stihnout v jednom dnu zhlédnout co nejvíce atrakcí města New York, tomu městské bicykly určitě pomohou. Třeba od Empire State Building k Brooklynskému mostu měří nejkratší trasa přes 6,5 kilometru, takže nový způsob transportu v „Big Apple“ ušetří cestu přeplněnými prostředky hromadné dopravy.

Úplně nejlepší zážitek si cyklisté vychutnají při každoročním květnovém Five Boro Bike Tour. Jde o vyjížďku, jež na jeden den vyžene auta z velké části města. Kdo chce, přijede ráno na předem určené místo a s tisícovkami dalších šlapajících kolegů si ze sedla vychutnává úchvatné pohledy na nejkrásnější místa všech pěti částí New Yorku zbavených hluku a otravné přítomnosti automobilů.

O této unikátní cyklistické vyjížďce jsme se zmínili v článku New York zdarma! Jak si vychutnat největší město Ameriky bez peněz.

Autor: Jan Švestka Čt, 09/05/2013 - 08:46
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-