Henry Ford Museum vypráví příběh, jak chudák k milionům přišel

Města: 
To se jednou chudý opravář parních strojů, který utekl z domu rodičů, stal milionářem a vybudoval impérium se 181.000 zaměstnanci. To jsme ale v historii jednoho ze symbolů Ameriky, automobilky Ford, udělali trochu velký skok. Nejlépe v tom umějí udělat pořádek v Henry Ford Museum v Dearbornu.
Limuzína v Henry Ford Museum v Michiganu
Auto Edsel Citation (1958) v muzeu Henryho Forda.
Zdroj: Michael Barera (Wikimedia Commons)

Ano, tohle je klasický příběh střižený trochu legendami o americkém snu a pohádkou jakbysmet. Henry Ford opravdu utekl od rodičů, protože na něj čekala kariéra farmáře na rodinné usedlosti v Michiganu. To se mu líbilo pramálo, a tak vzal nohy na ramena a upaloval do velkoměsta Detroitu. Tam se vyučil zámečníkem a postupně se dostal až k místu opraváře parních strojů.

Jak víme, opravováním parních strojů se neproslavil. Díky velké pracovitosti a schopnosti předělávat motory dostal záhy nabídku od společnosti Thomase Alvy Edisona, kde se stal hlavním inženýrem. Poté začal s vlastním podnikáním. Jeho první automobilka Detroit Automobile Company velmi brzy zkrachovala, nicméně Ford Motor Company slavila úspěchy. Velké úspěchy, a to z velké části kvůli do té doby nevídaným inovacím, které do výroby přinesla.

Čím Ford změnil automobilovou výrobu:

  • Zavedl pásovou výrobu – vše se zrychlilo a zlevnilo.
  • Zdvojnásobil platy dělníkům – snížil fluktuaci zaměstnanců (bylo méně nezkušených nádeníků a více stálých pracovníků).
  • Zřídil oddělení, které dohlíželo, zda dělníci nepropadli alkoholu nebo hazardu.

Pojízdné párky a veteráni – tak vypadají klenoty Fordova muzea

Dnes už Henry Ford nežije a je zároveň nesmrtelný. To druhé platí i díky Henry Ford Museum ve městě Dearborn ve státě Michigan. Jde o stotisícové město, které se počítá do aglomerace nedalekého Detroitu. Muzeum tu nestojí náhodou. Jednak v okolí prožil Ford skoro celý život, navíc Detroit lze považovat za hlavní město amerického automobilového průmyslu, ale hlavně se dnes sídlo Fordovy společnosti nachází právě v Dearbornu.

Na co se tu návštěvníci mohou těšit? Třeba na pojízdný párek v rohlíku. Jde o speciálně upravenou dodávku vyrobenou pro firmu prodávající zmíněnou pochoutku. Na podvozku barvy rohlíku sedí kabina ve tvaru párku.

Ale zdaleka ne všechny exponáty jsou takto úsměvné. Fordovo muzeum má v expozici skutečně výstavní kousky z počátků historie společnosti, parní motory nebo například limuzínu, v níž jel J. F. Kennedy během během atentátu, který se mu stal osudným.

Henry Ford Museum

Adresa: 20900 Oakwood Blvd., Dearborn, Michigan.

Jak se tam dostat: Z centrálního Detroitu se vydáte po právě tam začínající Route 12 na západ. Po 16,5 kilometrech dorazíte do cíle.

Vstupné: $18

Otevřeno: Celý týden včetně víkendů 9:30 – 17:00 (vyjma Dne díkůvzdání a vánočního období).

Podívejte se na stránky související s cestováním po USA vozem:

Autor: Jan Švestka Čt, 09/11/2014 - 16:17

Zájezdy do této oblasti

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

New York s odpočinkem na Floridě

New York s odpočinkem na Floridě

již od
41 490,-