High Line Park: Ze staré dopravní dráhy vznikla zelená pěší oáza

Města: 
Ve třicátých letech minulého století vyrostla v průmyslové části Manhattanu obří železniční dráha na ocelových sloupech s úctyhodnou délkou 21 kilometrů. Dříve sloužila jako vlečka pro vlaky převážející maso, mléko a jiné produkty mezi sklady a továrnami, dnes se po ní procházejí davy turistů a obdivují okolní krásu a všudypřítomnou zeleň. Jak jen se může změnit stará dráha v zelení porostlý park uprostřed mrakodrapy lemovaného města? Seznamte se s příběhem High Line parku.
High Line Park v americkém New Yorku
High Line Park je důkazem toho, že i zchátralá část města může posloužit dobré věci.
Zdroj: Flickr.com

Naděje díky neziskovce

Stará nevyužitá nadzemka hyzdila ulice New Yorku několik dlouhých let. Co se zrezivělou železnicí, která už neměla naději na to, že by ji jednoho dne opět začaly brázdit vagony s nákladem? Kvůli ekonomickému tlaku majitelů pozemků pod ní hrozilo, že dráha bude nemilosrdně srovnána se zemí. 

Pravděpodobně by k tomu také došlo, nebýt vzniku neziskové organizace Friends of the High Line, která se začala o dráhu od roku 1999 starat, pořádat v její blízkosti nejrůznější kulturní a společenské akce a zkrášlovat ji moderními ateliéry i pouličními výstavami.

 

High Line Park je důkazem toho, že i zchátralá část města může posloužit dobré věci.

Zarostlé pražce vídáme tam, kde se trať neudržuje. Tady jsou výsledkem práce zahradníka. Zdroj: Wikimedia Commons

V roce 2007 si dráhu vzali do parády architekti

O pár let později se ale o nadzemku začala zajímat architektonická kancelář Diller Scofidio + Renfro a zahradní architektonický ateliér James Corner Field Operations, kteří ji chtěli přetvořit v unikátní park uprostřed velkoměsta.

Se svým projektem soupeřili proti dalším 720 účastníkům z 36 zemí a soutěž v roce 2007 nakonec s velkou pompou a slávou vyhráli. Přestavba a celková rekonstrukce dráhy započala v roce 2009, aby mohla být o pár měsíců později po jednotlivých epatách otevřena veřejnosti.

 

High Line v Chelsea v New Yorku

High Line najdeme ve čtvrti Chelsea. Zdroj: bigstock.com

Rozkvetlá železnice uprostřed velkoměsta

V současné době měří High Line park 2,5 kilometru, je osázen stromy, travinami i trvalkami, stejně jako lavičkami a terasami pro slunění. Na jižním konci parku je dokonce menší březový háj, který poskytuje příjemný chladný stín uvnitř jinak rozpáleného centra New Yorku. Je tedy pochopitelné, že během léta tady bývá plno. 

Samozřejmostí jsou i vysoké keře, tvořící zelené stěny, pergoly, vodní prvky a vyhlídkové terasy. Díky několika pódiím jsou v parku a jeho bezprostřední blízkosti pořádány kulturní a společenské akce, představení a koncerty.

Posuvné lavičky i skleněné okno

High Line park ovšem nabízí řadu dalších zvláštností. Jednou z nich jsou i posuvné dřevěné lavičky, které je možno přemisťovat dle velikosti skupiny, jež na nich chce odpočívat.

 

Lavičky v High Line Parku v New York City

Tady ležení na lavičce pohoršení rozhodně budit nebude. Zdroj: Wikimedia Commons

Netradičním prvkem je i obří skleněné okno s výhledem na Desátou Avenue, prostřednictvím kterého mohou turisté obdivovat ruch velkoměsta, který nápadně připomíná bzučící včelí úl. 

Noční procházka stojí za to

Chcete-li si užít a vychutnat krásu této unikátní památky, poctěte ji svou návštěvou také po západu slunce. Park se totiž rozzáří energeticky účinným LED diodovým systémem, který je instalován do chodníčků a zábradlí. 

Systém vkusně zvýrazňuje krásu stromů a vegetace bez toho, aby rušil pohled na osvětlený New York. Zajímavostí je i skutečnost, že celá dráha parku je bezbariérová a její výstavba stála méně, než zamýšlená demolice

Autor: Vendula Vrablová Čt, 05/18/2017 - 12:05

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z východu USA

Z New Yorku na Floridu.

již od
56 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-