Nejvyšší sypanou hrází USA se chlubí nádrž Oroville

Dramatický scénář se nenaplnil a ačkoliv největší sypané hrázi USA nedávno hrozilo protržení, zůstala v dobré kondici a lidé cestující po nejzajímavějších místech státu Kalifornie si i nadále užívají pohled na Oroville.
Oroville, Kalifornie - největší sypaná přehrada v USA
Největší sypaná přehrada v USA.
Zdroj: wattsupwiththat.com

Nedávno vzbudila mezi místními rozruch. Hrozilo totiž, že se protrhne a zaplaví vše v blízkém okolí. Řeč je o přehradě s největší sypanou hrází v Americe Oroville, která je schopna pojmout až čtyři kubické kilometry vody.

Přehrada zároveň slouží jako zásobárna vody pro oblast San Joaquin Valley, uplatnění ale najde také při výrobě elektřiny. Zmínit musíme též její protipovodňovou funkcí, která však byla na začátku roku 2017 ohrožena díky erozím, jež vážně poškodily skluzy – odtokové dráhy přelivů.

Situaci se naštěstí podařilo stabilizovat a tak opět jezdí tuhle krásku obdivovat a dokumentovat nejen místní, ale i turisté z celého světa. Co je to Oroville tak zajímavého? Kromě její obří rozlohy a sypané hráze ve výšce 230 metrů jde také o pohnutou historii výstavby.

Železniční neštěstí i záplavy

Dříve se o okolí přehrady mluvilo jako o nehostinné krajině nápadně připomínající Mars. Zlom nastal v roce 1961, kdy byla stavba přehrady Oroville započata. Přes četné komplikace, mezi které patřily mnohačetné záplavy, ale i železniční neštěstí na dráze pro přísun materiálu, byla stavba s velkou pompou dokončena v roce 1967.

Co jste o Oroville (ne)věděli

  • Objem nádrže Oroville je zhruba pětkrát větší než objem největší české nádrže Orlík.
  • Nádrž letos oslavila kulaté 50. narozeniny.
  • Během stabilizace přehrady bylo v jejím okolí evakuováno na 200 000 osob.
  • Přes hlavní přeliv bylo během havárie vypouštěno zhruba 3 000 kubických metrů vody za sekundu.
  • Nádrž je 76 metrů dlouhá, téměř 52 metrů široká a zhruba 15 metrů hluboká.
  • Oroville je druhou největší umělou vodní plochou v Kalifornii.

Kde Oroville hledat?

Pokud si chcete tuhle unikátní nádrž prohlédnout, vydejte se do Kalifornie, konkrétně na východ od stejnojmenného města Oroville, které lemuje řeka Feather. Dejte se směrem k úpatí pohoří Sierra Nevada východně od údolí Sacramenta a tuhle obří vodní krásku zkrátka nemůžete minout.

Autor: Vendula Vrablová Út, 04/18/2017 - 09:25

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-