Amerika je plná myší. V Disney Resortech vyučují i běhají maraton

Města: 
Padouch Darth Vader chce obvykle ovládnout svět, tentokrát ale běží maraton. Mickey Mouse učí děti o Havajských ostrovech a zadlužený chlapík po pár letech podnikání vybudoval největší zábavní park na světě. Svět se zbláznil a může za to Walt Disney. Jak dnes vypadají výsledky jeho vizí o gigantických tematických parcích?
Disneyland v Anaheimu - zámek Sněhurky
Palác spící krásky - dominanta všech Disneylandů. Tenhle v Anaheimu byl předlohou pro všechny ostatní.
Zdroj: jogor-gor (Flickr)

Lidé v kostýmech kreslených postaviček poskakují, smějí se, mávají a pózují před fotoaparáty, ačkoliv uvnitř obleku čpí jejich pot a oni se sami sebe ptají, zda tohle mají pro těch pár dolarů zapotřebí. To ale nechme stranou. Navenek vše vypadá zábavně a bezstarostně a o to v Disneyho parcích jde.

Kačeři mají svůj park. Už skoro šedesát let

Psal se rok 1955. Walt Disney se už definitivně vyhrabal z dluhů, které provázely celé jeho mládí, a jeho jméno začalo ve světě filmu konečně něco znamenat. Dokonce se stal tak úspěšným, že mohl otevřít svůj první tematický park. V něm se lidé měli bavit a vrýt si oblíbené postavy z Disneyovek ještě více do paměti. Vždyť kdo by se nechtěl rozveselit se živým kačerem Donaldem po děsivém zjištění, že na plážích v Los Angeles nehlídkuje moc vnadných krásek, jak jsme si díky americkým seriálům mysleli?

Disneyland-5

V Anaheimu se můžete vydat až k chaloupce sedmi trpaslíků. Během chřipkového období ale dejte pozor na Kejchala. Zdroj: eff Christiansen (Flickr)

První Disneyland vyrostl v kalifornském Anaheimu a stal se základem obřího komplexu, jediného z rodiny Disney parků, jehož dokončení se zakladatel impéria Walt Disney dožil. Původně měl stát v Burbanku u filmových studií firmy, nicméně tamní prostory byly pro velkolepé plány příliš malé.

Disneyland-3

I rychlé občerstvení vypadá v Disneylandech trochu jinak. Zdroj: Philipp Hienstorfer (Wikimedia Commons)

Co vlastně anaheimský Disneyland nabízí? Vévodí mu obrovský Sněhurčin palác, který se stal jedním z hlavních symbolů celé firmy. V jeho útrobách a okolních menších parcích je možné vidět spoustu postav a rekvizit ze slavných filmů, ale také třeba kopie různých míst USA od náměstí z New Orleans po červené skalní útvary Monument Valley.

Kalifornie není jen Disneyland. Přesvědčte se na tomto videu:

Podobné věci se dají vidět i v Aulani Disney Resortu na Havaji, v nejmladším Disneylandu na území Spojených států. Tam se zaměstnanci v kostýmech postav z kreslených filmů snaží dětem zábavnou formou sdělit něco o Havajských ostrovech a jejich historii, takže dějepisná přednáška z úst myšáka Mickeyho není nic zvláštního. V našich školách se prý nic takového nechystá. Učitelé budou podle tiskového odboru ministerstva školství i nadále vyučovat v civilním oblečení.

Disneyland-2

Myši jsou v Disney parcích všude. Zdroj: Josh Hallett (Flickr)

Disney World Resort Orlando: Největší, nejnavštěvovanější, nejzábavnější

Na konci šedesátých let začaly přípravy na mohutnou expanzi mediálního kolosu Disney na východ. Walt Disney létal tajně na Floridu, aby tam organizoval nákup pozemků. Sám je kupovat nemohl, neboť po multimilionáři by všichni požadovali příliš vysokou cenu. Všechny utajované akce nakonec dopadly dobře a roku 1971 se otevřel druhý velký tematický park nazvaný Walt Disney World.

Zdál se obrovský, ale dnes v rámci celého komplexu Disney Resortu v Orlandu vypadá jako blecha. Vyrostlo kolem něj třeba golfové hřiště, 2 vodní parky, 24 menších tematických parků a ještě několik staveb. Celodenní vstupné do celého areálu se pohybuje okolo 90 dolarů, ovšem doporučuje se koupě vícedenní vstupenky, protože za 24 hodin nelze poznat všechna zákoutí gigantického areálu.

Jedná se totiž o největší a nejnavštěvovanější zábavní park na světě. V roce 2012 jeho branami prošlo přes 17 milionů lidí, čímž z něj učinili nejnavštěvovanější park. To ale máme na mysli jen hlavní areál resortu – Magic Kingdom, další tři velké části mají všechny návštěvnost okolo 10 milionů zábavychtivých turistů.

Zábavní parky Orlando-1

Z množství zábavních parků ve floridském Orlandu se člověku až točí hlava. Zdroj: ESO travel

Disneylandu se narodil akčnější bratr

Teď se přesuneme zpátky do Kalifornie, konkrétně na parkoviště Disneylandu. Proč bychom o něčem tak obyčejném měli psát? Protože z odstavné plochy pro auta se v roce 2001 stala další zábavní atrakce – Disney California Adventure Park. Ročně jej navštíví necelých osm milionů lidí, což z adventure parku učinilo jedenáctý nejnavštěvovanější zábavní park světa (Disneyland a Disney World patří k těm úplně nejnavštěvovanějším).

Přitom to tak na začátku tisíciletí nevypadalo. Po opadnutí první vlny zájmu byli šéfové z návštěv trochu zklamaní, a tak přidali několik atrakcí a zájem návštěvníků se začal vracet. Dnes si proto hosté mohou zahrát hru Chcete být milionářem?, vychutnat světelné show, nebo vypustit děti do sekcí světa králíka Bugse nebo hrdinů filmů Toy Story.

Disneyland-4

Disneyland v pohybu. Zdroj: Randomgbear (Wikimedia Commons)

Adventure park ale není jediný park, který se stará o trochu akčnější zábavu. V obou velkých parcích v Anaheimu a v Orlandu se po celý rok konají třeba všemožné běhy od těch rodinných přes běh příznivců Twilight ságy až po půlmaraton věnovaný Zvoněnce z Petera Pana a maraton. Spousta běžců bere závody jako recesi a místo honby za výkony se snaží zdolat trať v kostýmu. To může přinést motivaci i pro ostatní běžce – když vidíte, jak za vámi běží padouch formátu Darth Vadera z hvězdných válek, máte tendenci zrychlit. Není sice pravděpodobné, že by se při maratonu pokoušel ovládnout svět nebo setnout světelným mečem, ale co kdyby, že?

Více o tomto tématu v článku Proběhněte se po Americe s Mickey Mousem.

Pokud byste zatoužili vydat se do některého z těchto obřích zábavních komplexů, pak vězte, že jde o zábavu minimálně na celý den. Škála atrakcí a aktivit je velmi pestrá. Základní celodenní vstupné se v kalifornských Disney Resortech pohybuje, tak jako v Orlandu, někde kolem devadesáti dolarů, aktuálně přesně 92.

Chcete mít stálý přísun informací o Americe? Sledujte nás na Facebooku!
Google+ profil autorky

Autor: Lucie Štěrbová Pá, 12/20/2013 - 10:07

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-