Severem Koloráda za pravěkými dinosaury

Rocky Mountain NP – Colorado River Trail - Dinosaur NM - Split Mountain - Gates of Lodore - Red Cloud-Dry Fork
Trail Ridge Road
Nezapomenutelná je samotná jízda po asfaltové cestě Trail Ridge Road (75 km, navazuje na silnici č. 34), která prochází napříč parkem až k jezeru Grand Lake.
Zdroj: Shiny Things

Národní park Rocky Mountain

Problém národního parku Rocky Mountain spočívá v tom, že je hýčkanou výsečí různorodé přírodní mozaiky Skalistých hor. To nemá nic společného s nádherou přírodní scenerie. Jde po výtce o pohodlnou dostupnost, díky níž se tato chráněná krajinná oblast podbízí turistickému šílenství. Lidé zde jednoduše hledají prožitky, za nimiž by museli ve svých karavanech putovat do méně civilizovaných končin a potýkat se s nižším komfortem služeb. Na ploše zhruba desetiny Yellowstonského parku se každé léto vystřídá na tři miliony návštěvníků. To je víc než dost, aby kempy praskaly ve švech, vyhlídky byly ucpané a vozy na silnici vytvářely dlouhé kolony.

Vzdálenost stopěti kilometrů urazíme z Denveru po silnici č. 36 za slabé dvě hodinky. Ještě před samotnou hranicí rezervace projedeme rekreační oblastí Estes Park, která se rozkládá podél jezera Lake Estes a řeky Thompson River. S mnoha hotely a chatovými osadami tvoří ubytovací zázemí a předpolí pro movitější cestovatele. Po pravé straně za jezerem si všimneme hotelu Stanley Hotel s bílými pilíři v staroanglickém stylu. Vybudoval jej v roce 1907 vynálezce parního automobilu F. Stanley. Hotel vypadá tak záhadně, že si jej o řadu let později vybral režisér Stanley Kubrick k natočení kultovního hororu „The Shining“ se skvělým Jackem Nicholsonem. Později večer, kdy bývají všechny kempy v Rocky Mountain obsazené, nalezneme v kopci pod branou Beaver Meadows Entrance několik soukromých stanových táborů, která nám pomohou vytrhnout trn z paty - ovšem dráže, přibližně za 25 dolarů za stan. Drobná rada: budík na šestou jistě nikoho netěší, ale díky vstávání s prvním rozbřeskem se vyhneme pozdějším tlačenicím a uchováme si intimní vzpomínky na skutečně výjimečný vzhled parku.

Nezapomenutelná je už samotná jízda po asfaltové cestě Trail Ridge Road (75 km, navazuje na silnici č. 34), která prochází napříč parkem až  k jezeru Grand Lake. Poblíž Morain Park se poprvé krajina rozevře a s ní alpské louky a báječná údolí. Nad nimi ční stěna pohoří Never Summer Mountains, které se i v pokročilém srpnu třpytí bělavým sněhem a ledovými poli. Celá třetina parku je obnažena, neboť se nachází nad vegetační hranicí lesa. Za bodem Many Parks Curves se ocitneme v zajetí serpentin, prudkých stoupání a stejně rázných klesání. Nakonec se vyšplháme k nejvyššímu bodu silnice v 3713 metrech mezi Lava Cliffs a Gore Range, kde si i v parném létě rádi šáhneme do batohu pro teplý svetr nebo zimní bundu. Panoráma horských hřebenů je zde úchvatné, podél silnice leží zbytky vysokých sněhových závějí, které musejí v zimě dosahovat výšky několika metrů. Z většiny vyhlídkových bodů a odpočívadel vybíhají kratší stezky, na nichž oceníme bezprostřední kontakt s alpskou tundrou.

V polovině osmdesátikilometrové cesty stojí vysokohorské návštěvnické středisko Alpine Visitor Center. Ráno je tedy možná lepší nejprve vyjet a načerpat informace až zde, než ztrácet čas i drahocenný náskok před ostatními turisty v informačních centrech na hranicích parku. Na pěšince Alpine Ridge Trail téměř určitě potkáme ovce tlustorohé pasoucí se na řídce porostlých a otevřených svazích. Mějme na paměti, že v Rocky Mountain žijí i medvědi, pumy a kojoti. Hlavně v kempech, kam chodí huňáči vybírat odpadky, se poctivě řiďme bezpečnostními pravidly – vyhneme se zničení stanu, vozu či přímo setkání s těmito nevyzpytatelnými šelmami. To samé platí pro losy, jimž chutná slaný popel z ohnišť a kteří vás ráno probudí hlasitým mlaskáním. Severně od kempu Timber Creek (vynikající) vede pěší chodníček Colorado River Trail. Vine se vzhůru k městu duchů Lulu City. Dnes z něj zbylo jen pár ztrouchnivělých klád. V minulosti v něm však žilo pět set lidí, převážně zlatokopů, kterým zde vysoko v pustých horách sloužila tančírna, salon, pošta, šicí dílna a hotel. Potůček, který ztraceným městečkem protékal, je ve skutečnosti pramenící řeka Kolorádo. Zde teprve nabírá sílu, s níž o stovky kilometrů níže zaútočí do zvětralých skal Kolorádské plošiny a vykouzlí taková díla, jako je Velký kaňon v Arizoně.

Jihozápadní odbočka Bear Lake Road vede k základně Glacier Basin a dále autobusem k nejzaššímu bodu, jezeru Bear Lake. Odtud vyrážejí fyzicky zdatní turisté k náročným výšlapům do svahů hor Hallete Peak, Storm Peak, McHenrys Peak a stezkou North Longs Peak Trail k velikánům Mount Lady (4048 m) a Longs Peak (4345 m).

Praktické informace
www.nps.gov/romo; vstupné: $20/vůz, Park Pass lze uplatnit
Levné bydlení pod střechou: uvnitř parku žádné není, východně od Estes Park můžeme zkusit H-Bar-G Ranch Hostel, severovýchodně po Dry Gulch Road, tel: 970-586-3688, sdílené pokoje za $9, ale jen pro členy HI/AYH, Colorado Mountain School, 351 Moraine Ave, tel: 970-586-5758, sdílené pokoje za $20.
Hotely/motely v okolí: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz
Kempy: v parku je celkem pět kempů, od východu k západu: Moraine Park, Glacier Park, Aspenglen, Longs Peak je možné a v létě nutné rezervovat na tel: 800-365-2267, voláme-li ze zahraničí: 301-722-1257, poslední Timber Creek rezervovat nejde a je proto dobré do něj přijet ráno mezi 9-11 hod, cena: $14-20/stan, soukromé kempy najdeme v Estes Park u východní brány a Winding River Camp a Elk Creek Camp u západní brány Grand Lake Entrance, cena: $19-26/stan
Povolení: pro kempování ve volné přírodě je nutné mít povolení Backcountry Permit, cena: $15, získáme jej v návštěvnickém středisku Beaver Meadows na východě a Kawuneeche na západě parku
Potraviny: v Grand Lake je nevelký, ale dobře zásobený supermarket

Brzy ráno za úsvitu bývá hra slunce a stínu na jezeře Grand Lake strhující. S přibývajícím teplem se okolní lesy jen pomalu zbavují nasáté vlhkosti. Vypouštějí ji po doušcích páry, která vytváří sněhobílé opary a ty se zase líně válejí po klidné hladině ukrývajíce rybářské bárky jako Bludné Holanďany. Grand Lake, přilepeno k západní hranici parku, je největším přirozeným jezerem Koloráda. Mnohem větší jezero Lake Granby - o něco dále - je ve skutečnosti umělá nádrž poutající rychle unikající tok řeky Kolorádo. Z Lake Granby vede pod horami potrubí, jímž proudí voda do mnohem sušších oblastí východních svahů rezervace Rocky Mountain. Ze silnice č. 34 uhneme doprava na silnici č. 40 směrem na Kremling. Náhle se ocitneme v úplně jiném typu krajiny. Vozovka projíždí mírně zvlněnými údolími s alpskými loukami a farmářskými usedlostmi utopenými ve šťavnaté zeleni horských pastvin. O tom, že jsme stále vysoko v horách se přesvědčíme v průsmycích Muddy Pass (2658 m) a Rabbit Ears Pass (2873 m), které zde překonávají kontinentální předěl. Tahle pomyslná linka, která probíhá z větší části po hřebenech Skalistých hor, dělí USA na dvě úmoří. Jinými slovy - západně od předělu potečou řeky do Tichého oceánu, kdežto ty na východ od této linie skončí v Atlantiku.

Ostrý sjezd z průsmyku začíná na hranici okresu Routt County a končí prakticky v jeho srdci – půvabném městečku Steamboat Springs. Za své jméno vděčí francouzským traperům, jimž připomínalo bafání zdejších termálních pramenů zvuky jedoucí lokomotivy. V Kolorádu ovšem „každé malé dítě“ ví, že Steamboat Springs obklopuje pohoří Park Range s do nebe vychvalovanými sjezdovkami a hlavně vyhlášeným prachovým sněhem. Výjimečná suchost a kvalita je prý dána nízkou vlhkostí vzduchu a nepatrným odparem. Sněhoví experti proto hovoří o tzv. „sněhovém šampaňském“ - Champagne Powder. Ve středisku Steamboat Ski Area je k dispozici dvacet vleků a více jak sto kilometrů sjezdovek (denní permanentka: $48/osoba). I když je městečko nahony vzdáleno protěžovanému Vailu, Aspenu či Winter Parku, ceny hotelů jsou vysoké a odpovídají obecně uznávanému názoru, že kdo má v Americe na lyžování, má i na drahé bydlení. V létě to není o mnoho lepší, ale pomůžeme si alespoň přespaním v kempu.

Kempy: KOA Steamboat Springs, 3603 Lincoln Ave, tel: 800-562-7549, cena: $17/stan, v dostupném okolí městečka je dalších zhruba sedm státních kempů s lacinými místy, poptejme se v informačním středisku, 1255 S Lincoln Ave

Dinosaur National Monument: Gates of Lodore

Severozápadní Kolorádo je vlastně jedna velká pustina. Skalisté hory se zde pozvolna ztrácejí a ustupují kamenitému podloží s pitoreskními skalními formacemi. S rostoucí vzdáleností se krajina mění v suchou poušť amerického jihozápadu. Ze silnice č. 40 odbočíme v osadě Maybell a po silnici č. 138 zamíříme k severu národního monumentu Dinosaur National Monument. Přesně po 65 kilometrech oznámí hnědá cedule štěrkový přivaděč k ztracené přírodní oáze Gates of Lodore. Tenhle malý test navigačních schopností bude bohatě odměněn. Po dvaceti minutách totiž prosvítí nehostinnou šeď kamene zelenkavá hladina řeky Green. V úžasných meandrech se vine řečiště rajským údolím s loukami a mexickými borovicemi až k ústí gigantické strže. Mohutná skaliska po obou stranách jakoby strážila vstup do ztraceného světa, který neprodyšně svírají hřebeny pohoří Diamond Plateau Mountain a Douglas Mountain.

Z primitivního tábořiště na břehu řeky vybíhá vzhůru dvoukilometrová pěšinka. Po ní se nejlépe přiblížíme k působivé vyhlídce na žulovou bránu. Legendární průzkumník John Wesley Powell (viz Arizona) si v roce 1869 na stejném místě poznamenal: „…jakoby hory řeku vpíjely. Co asi je za touhle branou, skrze níž zítra projedeme“. Výpravu čekaly nebezpečné peřeje v bludišti hlubokých temně rudých kaňonů. Stejně jako Powell se nyní mezi strže pouštějí cestovatelé s gumovými rafty, aby se vynořili o sedmdesát kilometrů jižněji na druhé straně rezervace. Plavba je stále dobrodružná, ale už ne tak divoká, neboť řeku spoutala na severu přehradní nádrž Flaming Gorge Dam. Tenhle kraj dosud platí za velmi opuštěné místo, kam se lidé jezdí uvolnit ze spárů neurotické civilizace. Státní park Browns Park o kus dále proti toku řeky si oblíbili rybáři doufajíce v tučný úlovek. Před nimi se tady před rukou zákona skrývali lupiči a pistolníci – mezi nimi třeba Matt Warner nebo Butch Cassidy. (kemp: primitivní tábořiště v nádherném prostředí, cena: $7/stan)

Dinosaur National Monument: Dinosauří lom

Hlavní atrakce monumentu – jedno z největších světových nalezišť dinosauřích koster Dinosaur Quarry - čeká návštěvníky na jihozápadě ve zcela protilehlém rohu rezervace. Bohužel nezbývá, než se vrátit do Maybell a pokračovat 200 kilometrů přes osady Massadona a Blue Mountain s restaurací a kempem až do Jensenu v Utahu. Na odstavném parkovišti nedaleko vstupní brány zanecháme vůz a vydáme se k slavnému lomu kyvadlovou dopravou - Shuttle (odjíždí každých 15 minut, zdarma). Pětiminutovou jízdu zpestří šofér autobusu slovy: „jízda do minulosti začíná.“ Ale to už se před námi objeví kruhový komplex návštěvnického centra s protáhlým bočním traktem, pod nímž je ukryta skalní stěna s kostmi. Výškové lešení umožní celkový náhled i detailní průzkum bloku kamene o šířce třiceti metrů. Z něho vyčnívají kosti, zuby, celé lebky a ocasy prehistorických vegetariánů apatosaurů (brontosaurus), stegosaurů, camptosaurů či predátorů allosaurů. Kosti jsou tak dokonale zachovalé, že při troše trpělivosti či s pomocí nákresu spatříme celá těla vymřelých dinosaurů.

Pocit přímého kontaktu s dávnou minulostí umocní zjištění, že zkamenělá těla jsou pravá. Jedinečné naleziště objevil v roce 1909 archeolog Earl Douglas z Carnegieho muzea v Pittsburgu. Při jedné z toulek v horách Split Mountain doslova zakopl o zkamenělý ocas obrovského brontosaura, který trčel ze země alespoň metr vysoko. Od té doby vydal tenhle dinosauří lom desítky tisíc kostí, které většinou skončily v nenasytných budovách amerických muzeí. Bezohledná těžba a komerční prodej vzácných fosilií skončily v osmdesátých letech. Od té doby slouží stěna jen výzkumu a turistice. V těžko přístupných koutech rezervace jsou ale další místa, kde probíhají vykopávky. Sjíždíme-li širokou kotlinou řeky Green k tábořišti Split Mountain, snadno se v duchu vydáme na vlastní cestu do pravěku. Při troše fantazie uslyšíme dunivé kroky mohutných zvířat a uvidíme protáhlé krky, jak se noří přes dlouhé jazyky písečných břehů a vysoké přesličky do životodárné tekutiny protékající řeky. (Dinosaur Quarry Visitor Center: denně 8-18:30, zima: 8-16:30, vstupné: $10/vůz, Park Pass lze uplatnit, kemp: Green River, $7-10/stan)

Na cestě do Salt Lake City po silnici č. 40 stojí za zvážení stokilometrové kolečko panenskou přírodou chráněné krajinné oblasti Red Cloud-Dry Fork. Divoké rozvrásněné pohoří Uinta Mountains a polesí Ashley National Forest zde vytvořilo překrásné přírodní prostředí skrytých kaňonů, otevřených  pastvin a prudkých srázů. V porostu borovic pokroucených a osikových hájích žijí rysi červení, kojoti, medvědi a také  pumy. Z Vernalu pojedeme na sever po č. 191 a po 30 km zabočíme doleva na zčásti asfaltovou a zčásti štěrkovou vedlejší silnici č. 018. Výlet nám zabere dvě hodiny času.

Autor: admin Út, 12/13/2011 - 12:23
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-