Sheldon Cooper a Harry Potter se dočkají hvězdy na chodníku slávy

Města: 
Pomatený génius Sheldon Cooper ze seriálu Teorie velkého třesku dostane v Hollywoodu svou chodníkovou hvězdu. Tedy vlastně představitel této role Jim Parsons. Stejně tak Daniel Radcliffe, herec ztvárňující nezničitelného čaroděje z Bradavic. Kdo další se v roce 2015 zaryje do chodníku cti?
Chodník slávy, Hollywood, Los Angeles
Hvězdu na chodníku slávy mají i fiktivní postavy jako myšák Mickey. V roce 2015 se po jeho bok zařadí i pes Snoopy.
Zdroj: freshwater2006 (Wikimedia Commons, licence CC BY 2.0)

Celkem třicet umělců a skupin se podle Výběrové komise pro chodník slávy a Hollywoodské obchodní komory proslavilo natolik, že může rozšířit řady těch, kteří mají v nejslavnější čtvrti Los Angeles upomínkovou dlaždici.
Na seznam se mohou dostat i zesnulé osobnosti, v roce 2015 budou celkem dvě. Spisovatel Raymond Chandler a kreslíř komiksového Batmana Bob Kane.

Kdo všechno tedy obohatí chodník v roce 2015? Třicet velikánů z pěti uměleckých oblastí:

Film

  • Raymond Chandler – spisovatel a scénárista, který se zapsal do dějin literatury (a poté i Hollywoodu) stvořením figury samotářského detektiva – drsňáka Philipa Marlowa, kterého v čekém filmu Mazaný Filip paroduje Tomáš Hanák.
  • Daniel Radcliffe – londýnský herec se poprvé v televizi objevil v deseti letech v adaptaci slavného románu David Copperfield, ale celosvětový věhlas mu přineslo účinkování v roli čaroděje Harryho Pottera ve stejnojmenné filmové sérii.
  • Bob Kane – znáte maskovaného hrdinu Batmana? A víte, kdo ho v roce 1939 vymyslel? Komiksový umělec Bob Kane. Jako předloha mu sloužila jiná komiksová hvězda s černým pláštěm – Zorro – a nákres primitivního létacího stroje „ornitoptéra od Leonarda da Vinciho.
  • Will Ferrell – herec, moderátor a spisovatel, který ztvárnil mnoho rolí v komediálních filmech jako Mládí v trapu, Vánoční skřítek, Zprávař: Příběh Rona Burgundyho, Horší to už nebude nebo Ledově ostří.
  • Jennifer Garnerová – s Benem Affleckem tvoří hvězdný hollywoodský pár, ale rozhodně není známá jen jako jeho manželka. Vidět jsme ji mohli například ve filmech Pearl Harbor, Juno, Daredevil nebo Chyť mě, jestli to dokážeš.
  • Peter Jackson – režisér s nosem na trháky. Povedlo se mu s velkým úspěchem adaptovat úspěšné knižní předlohy Pán prstenů a Hobit, stejně tak příběhy komiksového Tintina.
  • Melissa McCarthyová – seriálová herečka s velkým komediálním talentem. Pamatujete na kuchařku Sookie, nejlepší kamarádku Lorelai v seriálu Gilmorova děvčata?
  • Snoopy – kreslený pes slavil úspěchy na všech frontách. V padesátých letech začal vycházet jako komiks, později se dočkal kresleného seriálu a také knižní formy.
  • Eugenio Derbez – mexická televizní hvězda, která pronikla i do amerického šoubyznysu. Do španělštiny namluvil Shrekova Oslíka.
  • Christoph Waltz – rodilý Vídeňák většinou hraje esesáky a přistěhovalce s německým přízvukem. Rád ho obsazuje Quentin Tarantino, hrát nechal Waltze například ve filmech Hanebný pancharti a Nespoutaný Django.

Televize

  • James L. Brooks – velkému televiznímu a filmovému producentovi se povedla málo vídaná věc. Vyhrál Oskara nejen jako producent, ale také za nejlepší adaptaci scénáře a režii. To vše za jeden film (1983 – Cena za něžnost s Shirley Maclainovou a Jackem Nicholsonem).
  • Jim Parsons – vyhrát celkem čtyřikrát cenu Emmy pro nejlepšího herce komediálního seriálu není vůbec obvyklé. Parsonsovi se to povedlo, jeho Sheldona Coopera dokáže citovat skoro každý geek.
  • Ken Ehrlich – producent a režisér, jenž stojí za mnoha hudebními čísly, která vešla do dějin americké zábavy. Patří k nim duety Eltona Johna a Eminema nebo Beyoncé a Prince. K jeho počinům se počítá i operní debut Arethy Franklinové nebo veleúspěšná show Celine Dion v Las Vegas.
  • Bobby Flay – z majitele několika restaurací a respektovaného šéfkuchaře se stal guru televizního vaření. V USA rozhodně.
  • Seth MacFarlane – herec, komik, spisovatel, písňový textař, režisér, MacFarlane toho umí víc. Nejvíc se do dějin Hollywoodu ale zapsal jako tvůrce kreslených seriálů, například Griffinovi nebo Cleveland Show, podílel se i na Dexterově laboratoři.
  • Julianna Margulies – výraznou stopu zanechala v televizi ve 132 dílech seriálu Pohotovost jako sestřička Carol. Objevila se i v dalších seriálech, což jí vyneslo 16 různých televizních cen, mimo jiné i Emmy.
  • Chris O’Donnell – začal jako obsluha v reklamě na McDonald’s a dotáhl to až na Batmanova Robina, agenta v seriálu NCIS nebo doktora v Chirurzích. A kdyby neodmítl hlavní roli v Mužích v černém, mohl si užívat ještě o trochu víc slávy na úkor po něm vybraného Willa Smitha.
  • Amy Poehler – uznávaná divadelní herečka je vidět i v dětských filmech a seriálech jako Alvin a čipmankové, za celou kariéru byla zatím patnáctkrát nominována na televizní cenu Emmy, kterou ani jednou nezískala.
  • Kelly Ripaová – moderátorka ranní show Live! with Kelly and Michael patří k nejvlivnějším americkým televizním moderátorkám. Popularita ji dostala i do filmu a sitcomů.
  • Sofía Vergaraová – kolumbijská hvězda to dotáhla přes americké seriály až do hollywoodských filmů. Ztvárnila třeba jednu z hraných rolí ve filmu Šmoulové.

Hudba

  • Kool & the Gang – Znáte písničku Jongle Boogie z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí? Tak tu mají na svědomí právě Koll & the Gang. Kromě toho vypustili do světa celou řadu dalších hitů jako například Cherish.
  • Pitbull – Raper Armando Christian Pérez je známý jak sedmi sólovými alby, tak častou spoluprací s jinými hvězdami šoubyznysu, mezi něž můžeme počítat Enrique Iglesiase, Shakiru nebo Jennifer Lopezovou.
  • Pharrell Williams – patří mezi několik lidí z této třicítky, kterým bylo v roce 2014 41 let. Williams si hvězdu vysloužil především jako sedminásobný držitel cen Grammy a jako světově proslulá hvězda r’n’b.
  • Lukasz "Dr. Luke" Gottwald – hudební všeuměl spolupracoval s Britney Spearsovou, Shakirou, Rihannou nebo Miley Cyrusovou, produkoval album první americké superstar (vítězce soutěže American Idol) Kelly Clarksonové, to samé dělal pro Pink a Avril Lavigne, kterým navíc psal i texty.
  • Al Schmitt – žijící legenda mezi zvukaři, díky němu v minulosti dobře zněl hlas Franka Sinatry, Michaela Jacksona, Madonny nebo Barbry Streisandové.

Rozhlas

  • Larry Elder – 14 let uváděl v losangeleském rádiu talk show, se kterou se dostal i na celostátní vlny. I tam měl úspěch a stal se jednou z největších osobností mezi americkými rozhlasovými moderátory. Vystudovaný právník nyní v Los Angeles uvádí pátým rokem po sobě pojmenovanou rozhlasovou The Larry Elder Show.

Divadlo a živá vystoupení

  • Ennio MorriconeProfesionál, Tenkrát na Západě, Pro hrst dolarů… filmů, ke kterým Morricone složil hudbu je neuvěřitelné množství. V dějinách tohoto oboru představuje to samé co Albert Einstein ve fyzice. Dodal muziku například i k Vymítači ďábla a několika bondovkám.
  • Kristin Chenoweth – hojně obsazovaná muzikálová herečka s hlasem, který by mohl řezat stoleté stromy. Prosadila se i ve filmu, u nás ji známe především díky seriálům Glee a Řekni, kdo tě zabil.
  • Dick Gregory – proslavil se hlavně jako stand – up komik, který měl jako jeden z prvních černochů úspěch i u bílého publika v dobách, kdy to ještě nebylo běžné. Posledních třicet let se spíše živí jako podnikatel v oblasti zdravé výživy.

Učarovalo vám některé místo z našich článků? Vydejte se do USA na dovolenou!

Autor: Jan Švestka Pá, 11/14/2014 - 19:28

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-