V zajetí vulkánů: na jih podél Kaskádových hor

Mount Rainier (4392 m) je i v parném létě bílý obr. Na evropský Mont Blanc mu schází jen 400 metrů. Není jen bezduchou masou kamení a ledu, ale dřímajícím vulkánem. Je součástí pásma Kaskádových hor, jehož koncovky tvoří Mount Garibaldi na severu Britské Kolumbie a o tisíce kilometrů jižněji Lassen Peak v Kalifornii.
Mount Garibaldi
Mount Garibaldi
Zdroj: Kyle Pearce

Národní park Mount Rainier

Mount Rainier (4392 m) je i v parném létě bílý obr. Na evropský Mont Blanc mu schází jen 400 metrů. Není jen bezduchou masou kamení a ledu, ale dřímajícím vulkánem. Je součástí pásma Kaskádových hor, jehož koncovky tvoří Mount Garibaldi na severu Britské Kolumbie a o tisíce kilometrů jižněji Lassen Peak v Kalifornii. Davy lidí sem netáhne jen sopečný původ velikána, ale také nespoutaná divočina, modrozelená jezera, vodopády a třpytivé ledovce. Přírodní devizy a relativní blízkost od zálivu Elliot Bay (160 km) z něj činí oblíbenou zastávku výletníků ze Seattlu. Návštěvnické středisko Sunrise na severu a středisko Henry M. Jackson na jihu jsou klíčové body rezervace. Jackson patří komerci a přecpaným turistickým autobusům, neboť je dobře přístupný. Do Sunrise jezdí spíše přírodnější typy, a je tu proto větší klid. Navíc je výchozím bodem k ledovci Emmons Glacier - největšímu z desítek mohutných ledovcových masivů. Ze stovek kilometrů pěších chodníčků a stezek si vybere náročný horal i vyložený amatér – záleží jen na času a chuti. Cestu si ovšem můžeme i tak průběžně zkracovat nebo natahovat. K hezkým zážitkům patří výlet k jezeru Frozen Lake (cca 12 km, 3,5 hod) s ostrým stoupáním na hřeben Burroughs Mountain, odkud je Mount Rainier respektive jeho vrchol Columbia Crest (4392 m) jako na dlani. Z dálky také uvidíme tečky lidských postav, které krok za krokem ukrajují z nemalé výšky vklíněného meziledovce, který ještě leží před hlavní masou Mount Rainieru. Po návratu se budeme cítit zdraví jako řípa - jakoby opojeni studeným a dokonale průzračným vzduchem, omámeni kontrastním světlem a okouzleni horskou tundrou s kvetoucími alpínkami. Zdatnější jedinci vylézají k úplnému vrcholu. Chce to zkušenosti, být fit, mít vybavení a také štěstí na počasí.

Za zmínku stojí kemp ve White River. Nabízí neopakovatelnou atmosféru praskajícího ohně v dokonalém přírodním vytržení a také průhled dlouhým průsmykem až k třpytivým svahům ledovce. I v hlavní sezoně a po setmění je velká šance, že bude v kempu několik volných míst.

Praktické informace: www.nps.gov/mora; vstupné: $15/vůz, Park Pass lze uplatnit; povolení k cestě na vrchol: $15; kempy: Cougar Rock Camp, jihozápad parku; Ohanapecosh Camp, jihovýchodní roh, oba lze rezervovat na tel: 800-365-2267; Ipsut Creek Camp, severozápadní roh; Mowich Lake Camp, severozápadní roh; Sunshine Point Camp, jihozápadní roh; White River Camp, pod Sunrise Visitor Center; cena těchto kempů: cca $12-15/stan/noc, rezervace není možná

K vrcholu Svaté Heleny

Vulkán Svatá Helena – Mount St. Helens vybuchl přesně 18. května 1980 v půl deváté ráno. Mohutná exploze urvala téměř třetinu severní strany hory, která se svalila do údolí. Lavina kamene dosahovala místy rychlosti 400 kilometrů za hodinu a pohřbila vše, co stálo v cestě. Statisíce tun popele,  horký plyn a magma sežehly naráz celé lesy v okruhu několika stovek čtverečních kilometrů. Údolími se valilo bahno a voda roztaveného ledovce a dále šířily zkázu. Živelná pohroma zabila 57 lidí. Východní okraj sopky je z pohledu naší trasy mnohem dostupnější. Jižně od Mount Rainieru zahneme ve vesničce Randle na vedlejší silnici č. 131 a pak po kilometru na č. NFD 25 RD. Odtud začne zdlouhavé padesátikilometrové šplhání k vyhlídce Windy Ridge Viewpoint. Cesta je nesmírně prudká a tak klikatá, že způsobí křeče v rukou při točení volantem. Ponurá krajina se ani po dvaceti letech nevzpamatovala. Kam oko dohlédne holé pláně, černá lávová pole a sežehlé pahýly stromů. V jezeru Spirit Lake, přímo pod Windy Ridge, leží souvislý koberec spálených stromů. Nikdo s nimi nehýbe. Neodvratný proces tlení z nich uvolňuje látky, které vyživují nový ekosystém jezera. Sopka je stále aktivní, ale zubatý kráter je zašpuntován klenbou lávy, z níž čas od času unikne zlověstný kouř.

Praktické informace: www.fs.fed.us/gpnf/mshnvm; vstupné: $3/osoba – zaplatíme nahoře v Johnston Ridge Observatory, Park Pass lze uplatnit; kemp: Iron Creek Camp, u říčky Cispus River na polovině cesty k Randle, cena: $15/stan

K řece Kolumbii a státu Oregonu je to z vrcholu sopky 130 kilometrů. Jenže při jízdě opuštěnými lesy Gifford Pinchot Forest můžeme lehce zabloudit. Zde jsou proto přesné instrukce: silnicí NFD 99 pojedeme 67 km. Na začátku rezervoáru Swift odbočíme na NFD 90 a po 13 km doprava na NFD 24. Po dalších 11 km se připojí NFD 30. Opět zahneme doprava a za hodinku dojedeme do Carsonu. Vypadá to složitě, ale jen na papíře. Cestou mineme několik báječných kempů.

Do Oregonu proklouzneme po placeném mostě ($2) poblíž Bingenu. Mohutná Kolumbie, která formuje větší část hranice Oregonu s Washingtonem, je v těchto místech dva kilometry široká. Hraniční okres údolí Hood River Valley je vyhlášený prvotřídním ovocem. Po obou stranách vozovky se rozprostírají sady s meruňkami, broskvemi, jablky, třešněmi a nektarinkami. Na jaře, když stromy naráz rozkvetou, to tam vypadá jako v rajské zahradě. Přeplněné pulty s plody vybízejí k nákupu přebytků ovoce a z konví jablečného moštu můžeme i zdarma ochutnat. Po pravé ruce brzy vykoukne bílá čepice nejvyšší hory Oregonu Mt. Hood. S třemi a půl tisíci metry je magnetem pro trampy, lyžaře a horolezce. Více na jih se krajina náhle promění. Lesní porost ustoupí zvlněným pastvinám s mělkými kaňony indiánské rezervace Warm Springs, kde žijí spřátelené kmeny Wasků, Walla Walů a Paiutů.

Další sopečný velikán v cestě – Mt. Bachelor (2763 m), který se nalézá napravo od chráněné krajinné oblasti Newberry National Volcanic Monument, je uznáván za lyžařskou jedničku Oregonu. Okolí pak za vyhledávané místo pro rodinnou rekreaci. Mimochodem, jen v těsné blízkosti městečka Bend se nalézá devět státních parků s kempy. Horský štít si nejlépe vychutnáme okružní jízdou po tzv. Cascade Lakes Highway (cestu tvoří úseky silnic č. 372, 46 a 42). Název napovídá, že mineme hned několik horských jezer vzájemně propojených dravými říčkami. Hlavní atrakcí sopečné kotliny Newberry je tmavý, jakoby uměle navršený kužel kráteru Lava Butte (1600 m). Tvarem připomíná veliké štěrkové vajíčko s odřízlou špičkou. Z návštěvnického střediska Lava Lands vede k sopce několik chodníčků s informačními cedulkami. Při chůzi se tedy ještě vpravíme do základů vulkanologie a učiníme si obrázek o silách, které před šesti tisíci roky zformovaly tuto podivnou krajinu. K vrcholu sopky se rovněž šplhá asfaltová cestička, která byla vybudována už v roce 1933. Z ptačí perspektivy z vyhlídkové terasy malé rozhledny je dobře vidět, jak si vegetace neúnavně razí cestu skrze souvislou vrstvu černé strusky. Do lesa Lava Cast Forest, kde místo jehličí skřípe pod podrážkami lávový štěrk, odbočuje prašná a nepohodlná cestička NFD 9720 dvě minuty jízdy na jih od sopky. Na čilý turistický provoz narazíme v jižní části parku u silnice CR 21. Veliké vozy s obytnými přívěsy a motorovými čluny po ní míří k sopečným jezerům Paulina Lake a East Lake. Pokud zde nechceme strávit pár dnů u vody, stačí vyjet na špičku hory Big Obsidian Flow s báječným výhledem na obě jezera obklíčená dlouhými jazyky ztvrdlé lávové kaše.

Praktické informace: Visitor Center – denně: léto 9:30-17 hod; cena: $5/vůz – Park Pass lze uplatnit pouze s nálepkou Golden Eagle; v rezervaci funguje sedm státních kempů s cenami $10-15/stan/noc

Národní park Crater Lake

V sevření horského pásma Mazama necelých dvě stě kilometrů od Bendu leží jediný Národní park Oregonu – Crater Lake. Jezero barvy inkoustu nejmodřejší modře obepínají strmé stěny vyhaslého kráteru. Přes kilometr hluboká propast vznikla před sedmi tisíci lety, kdy vulkán explodoval a jeho stěny se zhroutily. Vědci míní, že erupce byla 42 krát silnější než výbuch Svaté Heleny. Hloubka jezera je 589 metrů. Pleso nemá přítok, ani odtok. Výška hladiny závisí jen na dešti a množství sněhu. Dva ostrůvky na jezeře, Wizard Island a Merriam Cone, jsou pozůstatky menších sopek, které později částečně vyplnily dutý prostor vulkánu. Kráterové jezero objevil v roce 1853 prospektor a zlatokop John W. Hillman. V roce 1902 jej americká vláda prohlásila za národní park. Hlavně díky letitému úsilí W. Steelea, jenž jako školák spatřil poprvé jezero v novinách, do kterých mu matka zabalila svačinu. Hladinu jezera brázdí vyhlídkové čluny s turisty. Lodě se zkušenými rangery vyjíždějí z Cleetwood Cove – jediného místa, kam lze sejít bez šplhání po svých (1,6 km). Cesta po obvodu kráteru Rim Drive nabídne rozhledy ze všech stran. V zimě je okruh kvůli sněhovým závějím uzavřen. Na jižní straně u návštěvnického střediska Rim Village je i v době mrazů čilo, neboť bývá vyhledávaným cílem vyznavačů nerušených toulek na běžkách.

Praktické informace: www.nps.gov/crla; cena: $10/vůz - Park Pass lze uplatnit; kemp: Mazama Camp, cena: $10/stan; u vesničky Chelmut severně od jezera na Hwy 97 je státní kemp zdarma; projížďka na lodi - denně: červen až září 10-16 hod, $12/osoba
Hotely/motely:http://www.xanterra.com/, nebo ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz

Rezervace Lava Beds

Národní monument Lava Beds nalezneme v severních periferiích slunné Kalifornie, kde Kaskádové pohoří zvolna končí svou předlohou pouť z Britské Kolumbie. Nejprve odbočíme před městem Klamath Falls na silnici č. 139 a kousek za státní hranicí a osadou Tulelake pak na okruh parkem (70 km). I tato chráněná oblast byla zrozena erupcemi vulkánu. S výjimkou vyčnívajícího kráteru Schonchin Butte (1601 m) v jižní části parku v ní ale převládá  zvlněný terén lávových polí porostlý pelyňkovými keři. Hned na první zastávce Captain Jacks Stronghold u jezera Tulelake čekají důležité údaje o jediné indiánské válce v Kalifornii. Domorodí Modokové – Modocs odmítli v sedmdesátých letech 19. století nařízení vlády, aby vyklidili tradiční teritoria a odtáhli do rezervace. Armáda proto brutálně vypálila jednu z jejich vesnic a Indiáni za to zmasakrovali 14 bílých osadníků. Půlhodinový výlet nás zavede k místům, kde se ustupující Modokové opevnili a využívajíce lávové útesy jako přírodní tvrz, vzdorovali vojákům přes půl roku. Léčky a nemilosrdná strategie partyzánské války náčelníka Kapitána Jacka – KientpoosCaptain Jack“ přiváděly generály k zoufalství. Indiáni si vynutili i mírové jednání, které skončilo fiaskem a vraždou bílého vyjednavače. To byl signál k poslednímu náporu, prolomení obrany a polapení Kapitána Jacka. V roce 1873 skončil na šibenici a zbytek kmene, jak bylo tehdy obvyklé, ve vyprahlé Oklahomě. Poněkud jednotvárná jízda parkem může vzbudit dojem, že zde už nic není. Omyl. Pravé zázraky čekají v nitru jeskynního labyrintu poblíž návštěvnického střediska Indian Well. Uvidíme zde korálově barevné lišejníky, krápníky, zborcené stropy, pohádkově tvarované tunely a třpytivé rampouchy věčného ledu. V rangerské stanici dokonce dostaneme svítilny, abychom se v podzemních chodbách neztratili. (www.nps.gov/labe, Visitor Center– denně: 8-16:30; $10/vůz; kemp: Indian Well, cena: $10/stan)

Národní park Lassen Volcanic

Podmanivá krása a bázeň vzbuzující síla: takové jsou podstatné rysy konečného článku vulkanického řetězce Kaskádových hor, jímž je rezervace Lassen Volcanic. Z Lava Beds se budeme držet stále na jih a pak uhneme na silnici č. 299 a po 80 kilometrech m na č. 89. Stále ještě aktivní sopka Lassen Peak (3178 m) naposledy chrlila v letech 1914 až 1917. Nejsilnější ze 150 erupcí tehdy vymrštila sopečnou škváru, plyn a popel do výšky devíti kilometrů. Ačkoli je vulkán v klidu už přes osmdesát let, vědci předpovídají, že se může kdykoli probudit. Park, který protíná 55 kilometrů asfaltové vozovky, je velkou přírodní laboratoří. Tvář ničivé dřímající síly spatříme především v místě Bumpass Hell, kde jsou pukliny s unikajícím plynem a párou, sírou páchnoucí bazénky, jezírka s bublající vodou a bahnem. Život pak zastupují bujné borové a jedlové lesy, horská oka a škála živočišných druhů, mezi nimiž nechybí medvědi. V muzeu Loomis Museum u severozápadní brány Manzanita Lake Entrance zastavíme na krátký výlet do minulosti sopečné oblasti. (cena: $10/vůz, Park Pass lze uplatnit, kemp: v parku je celkem šest kempů s cenami mezi $8-15/stan)

Autor: admin Út, 12/13/2011 - 11:37
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-