Od zátoky Puget Sound k azurovým jezerům v parku North Cascades

Na místě energické, příjemné a největší aglomerace Washingtonu stála v roce 1853 jen malá pila Alki Point. Živila skupinku kolonistů, kteří vcelku dobře vycházeli s domorodými Indiány. Jejich náčelníkovi Sealthovi vděčí nakonec město za své jméno. Osada mezi jezerem Washington Lake a zátokou Puget Sound rostla jen zvolna, a to hlavně zásluhou čínských přistěhovalců, kteří stavěli železnici.
North Cascade
Národní park North Cascades pokrývají tři stovky aktivních ledovců
Zdroj: Zengame

Seattle

Na místě energické, příjemné a největší aglomerace Washingtonu stála v roce 1853 jen malá pila Alki Point. Živila skupinku kolonistů, kteří vcelku dobře vycházeli s domorodými Indiány. Jejich náčelníkovi Sealthovi vděčí nakonec město za své jméno. Osada mezi jezerem Washington Lake a zátokou Puget Sound rostla jen zvolna, a to hlavně zásluhou čínských přistěhovalců, kteří stavěli železnici. Avšak 17. července roku 1897 přistál v Seattlu parník Excelsior, který přivezl ze Skagway na Aljašce dvě tuny žlutého kovu. Zlatá horečka na řece Klondike rozpoutala lidské dostihy. Každý chtěl být u toho. Dokonce i starosta Seattlu se přes noc vypařil a odjel na sever. Během dvou let prošlo branami města přes sto tisíc lidí a Seattle patřičně vydělával. Do roku 1910 znásobilo město populaci z původních 37 tisíc na neuvěřitelných 237 tisíc obyvatel. Raketový růst pokračoval s příchodem letecké společnosti Boeing, která se hlavně v době druhé světové války starala o vysoké příjmy. Seattle dospěl v moderní kosmopolitní velkoměsto s puncem mládí, hudby a pokojné tolerance k rasovým nebo sexuálním odlišnostem. Tvář lídra ve světě špičkových technologií mu vtiskly takové firmy jako Microsoft či internetový obr Amazon.com.

Návštěvu města zahájíme poblíž přívozu v historické čtvrti Pioneer Square. V domech z červeně pálených cihel, kde sídlí galerie, kavárny a knihkupectví, přebývali dříve námořníci, žebráci a prostitutky. Většina původních budov lehla popelem při velkém požáru v roce 1889, ale některé z nich stále stojí. Výprava do podzemí Underground Tour poodhalí i to, jak přístav vypadal před sto lety, než jej zakryly novostavby. (Doc Maynard’s Tavern, 610 1st Ave, léto: 9-19 hod, cena: $8) Zátiší zeleně Pioneer Square ožije po setmění muzikou rockových klubů a rámusem pivnic.V muzeu Klondike Gold Rush National Historic Park na náměstíčku Occidental Park načerpáme údaje spjaté s historií města a zlatokopeckou mánií konce 19. století (denně: 9-17 hod, docela dobře se parkuje v ulici Washington). Po 15 minutách chůze na sever ulicí Western přijdeme k třípatrovému trhu Pike Place Market. Hlavně ráno o víkendech se pulty se zeleninou, rybami a krámky s cetkami promění v pestrobarevné divadlo ukřičených prodavačů. Je zde tak těsno, že po chvíli ztratíme přehled o tom, kde vlastně jsme. Dlouhé schodiště míří pod úroveň ulice a ústí na nábřeží Pier 59 s restauracemi, doky a několika atrakcemi. Rodiče s dětmi chodí do podvodního světa Seattle Aquarium (denně: 10-17 hod, cena: $15). Hned vedle je třírozměrné kino Omnidome se šlágrem o výbuchu sopky Svatá Helena (denně od 10 hod, cena: $12).

Temný, hluboký a sklíčený rockový styl grunge je druhou tváří Seattlu. Mnoho mladých lidí možná jinou vůbec nezná. Grunge znamená pro Seattle totéž, co blues pro Chicago – je životním stylem. Inkubátor znamenitých muzikantů přivedl na svět skupiny Pearl Jam, Mudhoney, Soundgarden a především Nirvanu se zbožňovaným Kurtem Cobainem. V Seattlu se narodil také kytarový fenomén Jimi Hendrix a jako doma se zde cítili jazzoví velikáni Quincy Jones a Ray Charles. Srdce grunge bilo až donedávna ve čtvrti Belltown tvořené několika bloky domů na ulici 2nd Avenue mezi Stewart a Battery Street. Na začátek Belltown s prodejnami desek a bohémskými podniky je to asi sto metrů z tržnice. Nachází se tady i klub Crocodile Café (2200 2nd Ave) s nejlepším rockem ve městě. Zdaleka nejživější místo a oázu nočního života nalezneme ve čtvrti Capitol Hill severovýchodně od centra, v okolí rohu ulice Broadway a  Aloha (autobus č. 7, 10). Zábava ve zdejších kavárnách a klubech probíhá ve dne v noci. Stačí na okamžik zastavit a sledovat proud mladých lidí. Pramálo hledí na to, jak vypadají, zda mají dlouhé, krátké nebo oranžové vlasy, potetované ruce. Grunge se mísí s disko a salsou a v uvolněné atmosféře ulice potkáme držící se homosexuály, lesbičky, pouliční zpěváky, bezdomovce.

Ostatně ne náhodou stojí v The Seattle Center velkolepá budova hudby – Experience Music Project (www.emplive.com, 325 5th Ave. N, denně: 10-17 hod, cena: $15/dospělý). Stavbu z barevných ocelových plátů projektoval architekt Frank Gehry (Tančící dům v Praze) a zaplatil spolumajitel společnosti Microsoft Paul Allen. Kdyby někdo z použité oceli vyrobil kytarovou strunu, byla by 2,5 milionu km dlouhá. Skutečnou dominantou města i areálu The Seattle Center je věž Space Needle. Na její vrchol s rozhlednou a prý neobyčejně špatnou restaurací jezdí výtah. Radnice věž postavila v roce 1962 kvůli světové výstavě World Fair. (výtah $16) Panorama města s věží a siluetou zasněženého vrcholu Mount Rainier spatříme z vyhlídek v kopcích čtvrtě Seattle Heights ještě o něco více na severozápadě města.

Praktické informace: Visitor Center, 800 Convention Place
Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz
Kempy: KOA – Seattle/Tacoma, 5801, S 212th, Kent, I-5, exit: 152, cena: $23/stan/noc
Letiště: mezinárodní letiště Sea-Tac je vzdáleno 20 km jižně od Seattlu, od větších hotelů v centru města jezdí každých 20 min kyvadlová doprava – Gray Line Airport Bus Express, cena: $9/osoba/jedna cesta

Národní park North Cascades

Sto kilometrů jízdy po dálnici I-5 stačí na to, abychom se cele vymanili ze zajetí civilizovaného města. S příjezdem do osady Sedro Woolley se před silnicí č. 20 otevře široké údolí Skagit River Valley. Obě strany cesty lemují farmy, sady a ranče. Kaskádové hory - Cascade Range jsou už sice v dálce vidět, ale vrcholy obilných sil na zemědělských usedlostech mají stále navrch. Městečko Concrete – Beton je z větší části postavené skutečně z betonu a ke svému jménu přišlo výrobou této stavební hmoty ve čtyřicátých letech. Za ním se k silnici přidruží dravá řeka Skagit a divoká příroda Kaskádových hor. Národní park North Cascades pokrývají tři stovky aktivních ledovců. Strmým vrcholům s věčným sněhem tudíž sluší přezdívka Americké Alpy. K většině nejkrásnějších míst parku vedou pouze pěší stezky. Jediná horská silnice, která je v zimě kvůli sněhu a lavinám nesjízdná, prochází přímo středem rezervace s hlubokými lesy a nespočtem potoků, říček a jezírek. Středem chráněné krajinné oblasti je osada Newhalem s návštěvnickým střediskem, z níž silnice vybíhá vzhůru ke třem přehradám Ross, Diablo a Gorge Dam. Na každé z nich stojí hydroelektrárna a společně tvoří energetický řetězec, který napájí proudem Seattle. Díky přehradám vznikla v zatopených údolích stejnojmenná jezera. Hlavně jezero Ross Lake, které zabíhá až ke kanadské hranici, si oblíbili turisté s čluny, plachetnicemi a také rybáři. Z azurově modré hladiny přechází zrak. Barvu způsobují rozpuštěné horniny, které splavuje déšť z okolních hor. V kempu Colonial Creek u jezera Diablo Lake se budeme cítit uprostřed mohutných jedlí Douglas s tlustými kořeny a houštin kapradí jako v pohádce. Na prst tlustý mech tlumí kroky jako plyšový koberec. S podrobnou mapkou pěších stezek se můžeme na pár hodinek nebo i na celý den vytratit do opuštěné přírody. Například trasa k Pyramid Lake (3,5 km) patří k těm kratším, ale hodně strmým výšlapům. K ledovcům v jižních částech parku vede prašná silnice Cascade River Road z vesnice Marblemount. Končí až v kopci před jezerem Doubtful Lake s výhledem na ledovec Boston Glacier a vrcholy Sahale Mt, Forbidden Peak a nejvyšší Boston Peak.

Praktické informace: www.nps.gov/noca, Visitor Center – denně: 8-18 hod, zima 9-16:30 hod, vstupné: zdarma, kempy: Colonial Creek Campground, cena: $12/stan/noc, Goodell Creek Campground, cena: $10/stan/noc, Newhalem Creek Campground, cena: $12/stan/noc

Pásmo Kaskádových hor sráží podstatnou část pacifické vlhkosti. S příjezdem do polesí Okanogans Forest si proto povšimneme nápadně suššího klimatu. Středobodem oblasti je staré důlní městečko Winthrop, nově oděné do fasád Divokého západu. Owen Wister sem zasadil děj románu „Muž z Virgínie“, o chlapíkovi, který měl raději koně než lidi. (kemp: KOA – Winthrop, 1114 Hwy 20, cena: $20/stan, Pearrygin State Park, cena: $20/stan)

Dále na východ se lidé pouštějí velmi vzácně. A když, tak jedině kvůli rezervaci Glacier v Montaně, do níž je to ještě tisíc kilometrů. Pokud tudy přece jen někdo pojede, pak nejlépe po silnici č. 20 a pak č. 155 napříč lesy a prérijními pahorky indiánské rezervace Colville, kde v Nespelemu zemřel náčelník Joseph (viz Idaho). Zcela na východě rezervace v obci Inchelium funguje zdarma přívoz přes řeku Kolumbii.

Autor: admin Út, 12/13/2011 - 11:32

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-