Z deštných pralesů Olympiku na jih podél pobřeží do Oregonu

Severozápadní cíp washingtonského pobřeží se odklání od zbytku kontinentu a mírně odbíhá do Tichého oceánu. Podstatnou část poloostrova pokrývají panenské lesy, ledovcová pohoří a čarokrásné pláže národního parku Olympic. Jen málo míst v USA je tak důkladně prosyceno životní energií přírody. Budeme mít neustále pocit, že neprostupné deštné pralesy bují doslova před očima. Prakticky neomezenou schopnost růstu umožňují výživné deště a mírné, velmi stabilní klima. Ročně v parku spadne dva až pět metrů srážek.
Národní park Olympic
Jen málo míst v USA je tak důkladně prosyceno životní energií přírody. Budeme mít neustále pocit, že neprostupné deštné pralesy bují doslova před očima.
Zdroj: Frank Kovalchek

Národní park Olympic

Severozápadní cíp washingtonského pobřeží se odklání od zbytku kontinentu a mírně odbíhá do Tichého oceánu. Podstatnou část poloostrova pokrývají panenské lesy, ledovcová pohoří a čarokrásné pláže národního parku Olympic. Jen málo míst v USA je tak důkladně prosyceno životní energií přírody. Budeme mít neustále pocit, že neprostupné deštné pralesy bují doslova před očima. Prakticky neomezenou schopnost růstu umožňují výživné deště a mírné, velmi stabilní klima. Ročně v parku spadne dva až pět metrů srážek. S výjimkou vrcholů hor v zimě zřídka mrzne. Léto je naopak chladnější a rtuť teploměru vzácně překročí 26 oC. Stromy zde míří hodně vysoko. Dominují mohutné smrky Sitka, jehličňany western hemlock a jedle Douglas. Kmeny mají obalené brčálově zeleným mechem a z větví se k zemi spouští široké závoje parazita Witch's Hair - vlasy čarodějnice. Příroda tepe životem a rostlinné druhy se rvou o místo k růstu. Padlé kmeny často nahrazují půdu a nové pak vyrůstají přímo z trouchnivějícího dřeva. Poblíž přístavu Port Angeles, kde lze doplnit zásoby, benzin a případně přespat v levnějším motelu, leží severovýchodní brána parku. Od ní se šplhá vozovka k místu Hurricane Ridge - výškovému bodu rezervace s panorámatem šedesáti aktivních ledovců a nejvyšší horou Mount Olympus (2427 m). S trochou štěstí spatříme stáda losů, kteří žijí v subalpínských a nížinných hvozdech. Po silnici č. 101 se přiblížíme k Sol Duc Hot Springs s mnoha pěšími stezkami a také bazénem vyhřívaným termálními prameny. Největší turistická atrakce Hoh Rain Forest se nalézá úplně na západě. Deštný prales Hoh je tou nejzelenější částí rezervace. Pro bezprostřední průzkum poslouží dva krátké naučné chodníčky v okolí informačního střediska Hoh Visitor Center. Na delší výpravu se můžeme vydat stezkou Hoh River Trail (dohromady 48 km). Tato pěšinka končí u ledovcových plání Glacier Meadows v úpatí Mount Olympusu. Plánujeme-li výstup na vrchol, musíme se nejdříve zaregistrovat v návštěvnickém středisku.

Velkolepé divadlo přírody pokračuje na pobřežním pásu délky sto kilometrů a patří k tomu nejhezčímu, co park nabízí. Přístupná jsou tři místa: Ozette na severu - po silnici č. 112, Mora, kam míří většina turistů – silnice č. 110 a Kalaloch v těsné blízkosti indiánské osady Queets – pobřežní alternativa silnice č. 101. Všechna místa spojuje primitivní pěšinka. Vede podél oceánu mezi vysokými útesy, skalními oblouky, špičatými věžemi skal a výběžky hustého pralesa. Dobrodružná, několikadenní výprava má jediné úskalí - příliv, neboť ten může neopatrné cestovatele uzamknout ve skalních průrvách a tam je pohřbít naplaveným dřevem a kládami. Fajnšmekři míří zejména k pláži č. 2. Z parkoviště kousek pod informačním centrem Kalaloch je to k ní tři kilometry. Je široká s obrovskými hromadami dřeva, mezi nimiž lze kempovat a dělat z něj velké ohně či větrné zábrany. Povolení ke stanování a také podrobné mapy pobřeží s přesnými časy odlivu a přílivu získáme v rangerské stanici Kalaloch, Mora a Ozette.

Jak do parku

Ze Seattlu se na poloostrov Olympic dostaneme po dálnici I-5 a přes města Tacoma a Olympie. To je ale nesmírně zbytečná a zdlouhavá zajížďka. Daleko lepší je využít jeden z placených trajektů, které pravidelně jezdí z přístavních mol v centru Seattlu. Například z přístaviště Pier 52 do Bremertonu, nebo ze severnějšího přístavního městečka Edmonds do Kingston. Plavba trvá zhruba hodinu a stojí i s vozem 10 dolarů. (odjezdy na adrese: http://www.yellowpages.com/edmonds-wa/cruise-ships, tel: 800-542-0810)

Praktické informace: www.nps.gov/olym, cena: $15/vůz, Park Pass lze uplatnit
Kempy: v parku funguje 16 kempů, cena $10-18/stan/noc, na některých místech podél silnice jsou i primitivní tábořiště zdarma – např. Willoughby Creek před Hoh Rain Forest
Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz

Romantická pobřežní cesta č. 101 se nejprve lehce odkloní do vnitrozemí, objede indiánskou rezervaci kapesních rozměrů Quinault Indian Reservation a pak se vrátí do rybářské osady Hoquiam. V městečku si jistě povšimneme nápadně velikého viktoriánského domu Hoquiam's Castle. V roce 1897 si jej postavil místní dřevařský velmož Robert Lytle. Nyní je z něj luxusní hotel s pokoji za 90 dolarů. Další honosné sídlo leží jen o několik kilometrů jižněji a patřilo boháči Arnoldu Polsonovi. Po jeho smrti vzniklo v budově o 26 pokojích muzeum loďařství a dřevařského průmyslu, neboť tato odvětví nejvíce formovala život v zátoce Grays Harbor. (Polson Museum,1611, Riverside Ave, Hoquiam) V nedalekém Aberdeenuse v ústí řeky Hoquiam a klidném přístavu pohupuje replika obchodní plachetnice Lady Washington. Mořská dáma přirazila jako první americké plavidlo v roce 1788 k washingtonským břehům. Po dvou hodinách jízdy překročí silnice široké hrdlo řeky Kolumbie, která zde po dvou tisících kilometrech končí svou pouť ze Skalistých hor v Britské Kolumbii.

Autor: admin Út, 12/13/2011 - 11:40

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-