Co vše (ne)víte o Starbucks? Odhalujeme víc než jen prsa z prvního loga společnosti

Města: 
Do roku 1987 zastupovalo dnes světoznámou americkou firmu toto logo – inspirováné dřevorytem skandinávské sirény z 16. století. A víte, že nebýt románu Bílá velryba, jednoho spisovatele a dvou učitelů (historie a literatury), tak byste dnes neseděli v žádné z kaváren označených slovem Starbucks?
Původní logo společnosti Starbucks
Necudná siréna se bohužel do dnešních dnů nedochovala.

Kavárenský řetězec má dnes přes 21 500 poboček v 64 zemích světa, napříč všemi světovými kontinenty. Zřejmě slušný oddíl, řekli bychom slovy trenéra juda ve známém českém filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Ale na začátku nebylo všechno tak růžové a prosperující. Stačilo málo a Starbucks by „jen“ prodával kávová zrna a vybavení pro přípravu kávy.

Baristka v kavárně Starbucks

Že jí ale ten úsměv sluší, že? Zdroj: Bigstockphoto.com

Co se přesně stalo před 45 lety aneb trocha úsměvné historie

Píše se rok 1971, 30. března, kdy je otevřen vůbec první obchod Starbucks Coffee Company na 2000 Western Avenue ve městě Seattle, ve státě Washington (tady byl obchod jen 5 let, poté byl přesunut na Pike Place Market). Tím se uskutečnil plán tří amerických „intelektuálů“: učitele angličtiny Jerry Baldwina, učitele historie Zeva Siegela a spisovatele Gordona Bowkera, a to prodávat kvalitní zrnkovou kávu lidem.  Vzorem pro podnikání jim byla společnost Peet's Coffee & Tea (založena v roce 1966), která našim intelektuálům prodávala také v začátcích zrnkovou kávu.

Zakladatele Starbucksu

Zleva: Zev Siegl, Jerry Baldwin and Gordon Bowker. Zdroj: www.freshwatercleveland.com

Jméno Starbucks odkazuje na prvního lodního poručíka Starbucka z románu Bílá velryba. Původně se společnost měla jmenovat Pequod dle lodi kapitána Achaba, který hon ve světoznámém románu Melvilla na velrybu pořádá. A proč se tedy jméno nakonec neujalo? Protože po delší poradě se všichni tři usnesli, že Pequod jako označení pro kávu zní opravdu dost divně!

Nyní jsme v roce 1982, kdy na scénu vstupuje dravý brooklynský investor Howard Schultz. To díky němu začala společnost prodávat i vařenou kávu. Třem původním zakladatelům totiž bylo proti srsti vařit kávu lidem. Mysleli si, že je to čistě domáci záležitost každého člověka, takže nebýt dobrému obchodnímu nosu Schultze, Starbucks by se nikdy asi neobjevil v nějakém větším povědomí lidí na této planetě. V roce 1984 Starbucks na radu Schultze kupuje firmu Peet's Coffee & Tea a o tři roky později sám Schultz kupuje i celý Starbucks. Tímto činem začala hvězdná éra dnes největšího kavárenského řetězce na světě. 

Interiér kavárny Starbucks

Jen v Číně je cca 1 700 poboček kavárny Starbucks! Zdroj: Bigstockphoto.com

Zajímavá fakta a čísla ohledně společnosti Starbucks

  • Existuje více než 87 000 možných kombinací nápojů.
  • Za jeden rok se použije více než 93 000 000 litrů mléka = 155 naplněných olympijských bazénů.
  • Značka Starbucks byla vůbec prvním brandem na Facebooku, který pokořil hranici 10 000 fanoušků! Stalo se to v roce 2010.
  • 10 000 miliónů lidí také má ve svém mobilu staženou aplikaci Starbucks.
  • Spotřeba papírových kelímků za jeden rok je okolo 2,3 miliard!
  • Znáte pravidlo 10 minut? V kavárnách Starbucks to znamená, že se otevírá/zavírá vždy 10 minut před oficiální otevírací/zavírací dobou.
  • Přes 20 % zákazníků přijde alespoň 16x za měsíc navštívit svou oblíbenou kavárnu Starbucks.
  • Víte, že v roce 1999 vydala společnost také vlastní magazín Joe, který byl ale záhy velmi rychle stažen z trhu.
  • Víte, že Starbucks vlastní také nahrávací společnost Hear Music? První interpret, který vydal nahrávku u Hear Music byl Paul McCartney. Jednalo se o jeho 14. studiové album Memory Almost Full (2007) 
  • Jedna z největších internetových seznamek match.com spojila své síly se společností Starbucks! Registrovaní členové seznamky si mohou tak své první rande speciálně nezávazně naplánovat v kavárně Starbucks! 
  • I když jsou všechny kavárny zásadně nekuřácké, tak přesto existuje jediná výjimka! Ve Vídni je v jedné kavárně zřízeno speciální kuřácké oddělení. 
  • Společnost používá vlastní názvosloví pro velikosti nápojů. Z toho velikost Trenta má objem skoro téměř 1 litr!
  • Víte, že nejvíce poboček sítě Starbucks ve Spojených státech naleznete v Kalifornii. Pak následuje Texas a Washington. 
  • První pobočka mimo Spojené státy byla otevřena v japonském Tokiu v roce 1996.
  • V USA jsou mimojiné zmrzliny a kávové nápoje značky Starbucks k dostání i v místních samoobsluhách.
Současné logo Starbucks

Aktuální podoba loga světoznámé kavárenské značky. Zdroj: Bigstockphoto.com

Autor: Pavel Jartym Čt, 01/28/2016 - 16:52
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-