Ze Santa Fé do lidnatého Albuquerque a dál na západ k hranici Arizony

Města: 
Santa Fé – Albuquerque – Pueblo Acoma – El Malpais NM – El Moro NM
Santa Fé
Santa Fé je opakem stísněných betonových aglomerací a v žebříčku turistické oblíbenosti sahá k nejvyšším příčkám.

Santa Fé

Bez ohledu na to, v kterém ročním období zavítáme do novomexické metropole, budeme odjíždět nadmíru spokojeni. Santa Fé je opakem stísněných betonových aglomerací a v žebříčku turistické oblíbenosti sahá k nejvyšším příčkám. Úchvatného pohoří Sangre de Christo jen přikrášluje přirozený půvab tohoto starého města. Santa Fé je architektonickou zajímavostí. Nejen kvůli udržovaným historickým stavbám z dob španělské vlády, ale také kvůli zákonu z roku 1958, který nařizuje jednotný sloh města. V Santa Fé se nesmí žádná novostavba zásadně odklonit od  tzv. španělsko-pueblového stylu, v němž převládá tradičně červený materiál adobe – směs hlíny, vody a slámy. Odpůrci zákona říkají, že v zásadě dobrý úmysl skončí nepochopením, neboť na klišé není nic hezkého.

Většina návštěvníků nejprve zamíří do střediska Department of Tourism (491 Old Santa Fé Trail, denně: 8-19 hod) uprostřed města, kde můžeme i zaparkovat. Úředně na půl hodiny, nikdo ale vozy nekontroluje. Odtud vyjdeme zadním východem a napravo spatříme kostelík Mission of San Miguel of Santa Fé. Pochází z roku 1610 a patří k nejstarším svatostánkům v USA. Původní velikosti modlitebny odpovídají zbytky obvodových zdí, které přežily požár a rabování Indiánů v roce 1680. Ulicí Old Santa Fe Trail překročíme řeku Santa Fe River a přijdeme k náměstí The Plaza s  atmosférou domorodých prodavačů a fajnových restaurací. Indiáni nabízejí zboží v podloubí paláce Palace of the Governors, který dominuje severní straně náměstí. Snaží se směnit nějaký ten dolar z peněženky turistů za náramky, řetízky, spony a jiné ozdobné předměty. Jsou však nedůtkliví, chceme-li je vyfotit. Je udivující kolik galerií a krámků s nepřeberným množstvím ručně vyráběných šperků, koberců, obrazů či starožitností v Santa Fé nalezneme. Pouhým prohlížením výkladních skříní můžeme strávit celé hodiny. V mnoha případech spojuje nabízené výrobky jeden společný jmenovatel: jsou z Mexika.

Palace of the Governors pochází z roku 1610 a býval sídlem španělské úřední správy. Nyní v něm nalezneme Museum of  New Mexico. K areálu patří rovněž další objekty - Museum of Fine Arts (107 West Palace Ave), Georgia O'Keeffe Museum (217 Johnson Street), Museum of International Folk Art (706 Camino Lejo) – všechny s obrazy moderních malířů - a nakonec Museum of Indian Arts and Culture (710 Camino Lejo) a Wheelwright Museum of the American Indian (704 Camino Lejo) s uměním indiánských kultur. Měli bychom také navštívit kostel Cathedral of St. Francis of Assisi z roku 1886. Kombinuje prvky adobe a románského slohu. Šlo o vůbec první arcibiskupství na západ od řeky Mississippi.

Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz
Kempy: KOA – Santa Fe, 934 Old Las Vegas Hwy, res: 800-562-1514, 17km východně od Santa Fé po dálnici 25, exit 290
Jídlo: Lola’s Cafe Libertad, 311 Old Santa Fe Trail, levná moderní restaurace s kubánskými dekoracemi, Mu du nodles, 1494 Cerrilos Rd,  vegetariánská jídelna, Ore House on the Plaza, 50 Lincoln Ave
Bar: Cowgirl Hall of Fame, 319 S Guadalupe St, velmi navštěvované místo s kvalitními a hlavně živými muzikanty; dobrá volba, když dostaneme chuť na jedno dvě piva

Zhruba 15 kilometrů od Santa Fé odbočí z dálnice I-15 malebná cesta (silnice č. 14) novomexickým venkovem. Cestou polesím Cibola National Forest potkáme městečka, která pamatují doby, kdy se v přilehlých horách těžilo zlato. Kupříkladu v Cerrillos bývalo 21 salonů a čtyři hotely. V ovzduší zlaté horečky vyrostla i městečka Madrid a Golden. Ani po sto letech se příliš nezměnila. Filmaři z Hollywoodu si tady proto podávají ruce. Jízda pokračuje k odbočce se silnicí 536, po níž pak šplhá strmě vzhůru k Sandia Crest s astronomickou observatoří. Odtud je úžasný pohled na řeku Rio Grande, město Albuquerque  a vzdálený štít hory Taylor. Za mimořádný zážitek je považován výlet v kabince nejdelší lanovky v USA. Šplhá 1500 výškových metrů z Albuquerque  k úplnému vrcholu Sandia Peak (3254 m). Milovníci alpského lyžování si zde přijdou v zimě na své, protože panenským terénům s hlubokým prašanem nelze nic vytknout. Cestou k hvězdárě mineme unikátní budovu muzea miniatur Tinkertown Museum (vstupné: $3). Majitel poslepoval muzeum ze 40 tisíc lahví.

Albuquerque

Dlouho bývalo nejlidnatější město Nového Mexika Albuquerque (500 tis) jen tečkou na mapě. Zasvěcenci ale vědí, že v něm v roce 1945 založila vláda laboratoře Sandia National Laboratories s tzv. „Divizí Z“, která v rámci supertajného projektu Manhattan Project pracovala na výrobě atomové pumy. V 70. letech protnuly Albuquerque důležité mezistátní dálnice I-40 a I-25. Díky nim se město stalo dopravní tepnou státu. V roce 1975 přijel do Albuquerque mladičký Bill Gates a založil zde společnost Microsoft. S ní o dvě desetiletí později, už v Seattlu, ovládl světové trhy s počítačovými programy a stal se nejbohatším člověkem světa s majetkem za 59 miliard dolarů. Největším šlágrem města je podzimní slet horkovzdušných balónů – The Kodak International Balloon Fiesta (6.-14. říjen). To se nebe nad městem promění v překotnou symfonii barev, kvůli níž přijíždí na sto tisíc fandů. Lety balóny jsou velmi atraktivní a turisté nelitují utratit zhruba 150 dolarů za požitek spatřit zemi z ptačí perpektivy. Zašlou slávu Route 66 ucítíme v ulici Central Avenue s blikajícími neony a architekturou předválečných let. Táhne se z východních předměstí k mostu Old Town Bridge až do nejnavštěvovanější čtvrtě Old Town. Na náměstí starého města je soustředěna veškerá - a není jí mnoho -  historie města. Nad plochými střechami koloniálních budov s červenou fasádou vykukují dvě adobové věže kostela San Felipe de Neri Church postaveného v roce 1706.  Na podívanou z trochu jiného soudku si přijdeme v ulici San Felipe. V hadí říši Rattlesnake Museum (202 San Felipe St. NW, vstupné: $2,5, denně: 10-18 hod) jsou v teráriích uvězněny tisíce živých chřestýšů. Je to bizarní, avšak hojně navštěvovaná atrakce. Kdyby nic jiného, pak Albuquerque poslouží velkým počtem levných motelů jako výhodná základna k výletům do Santa Fé či návštěvě puebel novomexickýh Indiánů. Z posledního důvodu bychom neměli rozhodně vynechat středisko Indian Pueblo Cultural Center (2401 12th Street NW, denně: 9-17:30 hod., vstupné $4) s detailními informacemi o kořenech pueblové civilizace, revoltě roku 1680 a kulturních dopadech španělské kolonizace.

Hotely/motely: ESO travel, 233 377 711, ubytovani@esotravel.cz
Kempy: KOA – Albuquerque Central, 12400 Skyline Rd, res: 800-562-7781, $23-26/stan/noc

Acoma Pueblo – Město v oblacích

S působivým odkazem domorodých obyvatel Nového Mexika se nejlépe seznámíme v úžasném Acoma Pueblo - Městu v oblacích. Vydáme se k němu na západ dálnicí I-40 a na výjezdu  č.108 k jihu silnicí Indian Route 22. Cesta nezabere víc jak hodinku. Acoma Pueblo stojí na vrcholu obdélníkové skalní lavice v nadmořské výšce 2000 metrů. Pískovcový monolit s výškou strmých stěn něco přes sto metrů skýtal bezpečí pro obránce města a nedobytnou tvrz pro útočníky. V roce 1540 jej poprvé spatřil španělský průzkumník Francisco Vasquez de Coronado. Přírodní opevnění ocenil slovy: „Výstup byl tak obtížný, že jsme litovali šplhání k vrcholu.“ Padesát let nato Španělé město vyplenili, aby potrestali smrt 13 vojáků, které Acomové zabili kvůli krádežím obilí. Na důkaz usmíření postavili v pueblu v roce 1629 katolickou misii San Esteban del Rey Mission. Zhruba padesátka Acomů žije za zdmi puebla dodnes. Většina se věnuje prodeji ozdobných předmětů, šperků a  vybírání vstupného. Osm dolarů za vstup není mnoho, dalších deset za možnost udělat si vlastní fotku je však přeci jen přehnanou honbou za dolary.

Národní monument El Malpais

O něco více na západ, jižně od dálnice I-40 (exit 89, doleva na č. 117) se k horizontu rozkládají černá lávová pole Národního monumentu El Malpais. Naučná stezka u přírodního oblouku La Ventana Natural Arch postačí k vstřebání téhle vulkanické hříčky přírody. Nehostinná krajina sopečného štěrku přimněla na konci 19. století americkou armádu, aby zde otestovala nové způsoby přepravy vojáků a techniky. Muly a koně se totiž nehodily do tvrdé polopouště. Trpěly nedostatkem vody a brzdily postup vojska. V Egyptu a Turecku proto armáda zakoupila stádo velbloudů, kteří se v terénu Nového Mexika ale i Texasu výborně osvědčily. S koncem občanské války však potřeby vysoce mobilní skupiny operující v pouštích jihozápadu poklesly k nule a velbloudí jednotka zanikla.

Národní monument El Morro

Podél západního okraje rezervace El Malpais se před staletími stáčela obchodní stezka - Ancient Way. Vydáme-li se v jejích stopách (nyní silnice č. 53) k vesničce El Morro spatříme brzy strmý obelisk El Morro National Monument. Byl by jen mrtvým kusem kamene, nebýt ovšem měkkého pískovce, který jako tabule sváděl Indiány, španělské dobyvatele, průzkumníky a pionýry k vrývání podpisů a zpráv. Proto také hovoříme o tzv. Inscription Rock, čili Skále zápisů. To, co v dnešní době považujeme za vandalství, bývalo zřejmě oblíbeným zlozvykem i našich předků. Na rozdíl od čmáranin turistů mají nápisy na El Morro nesmírnou historickou hodnotu. K nejvzácnějším patří oslavné sdělení zakladatele Nového Mexika dona Juana De Oñate z roku 1605, že při výpravě na západ „objevil jižní moře“ – Kalifornský záliv. Skála byla ideálním tábořištěm. Nechyběly stín a přírodní studna s vodou, která nevyschla ani v největších vedrech. Vůbec tedy nepřekvapí, že zde v dávnověku žili prehistoričtí Anasáziové. O tom svědčí ruiny obydlí na vrcholu skály a řada petroglyfů – znaků obrázkového písma. (www.nps.gov/elmo, Visitor Center - denně: 9-19, zima 9-17 hod, vstupné: $54/auto, kemp: $8/stan, poplatek jen v létě)

Dále na západ můžeme pokračovat po trase „Od Zkamenělého lesa k Velkému kaňonu“.

Autor: admin So, 12/10/2011 - 17:13

Zájezdy do této oblasti

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-