Akademie udílející Oscary má narozeniny. Jak se zrodil ceremoniál v nejslavnějším z filmových míst USA?

Města: 
Na konci tohoto týdne oslaví sedmaosmdesáté narozeniny, přesto je stále ve skvělé kondici, bez vrásek a každý rok se k ní upírají zraky lidí celého světa. O jaké babičce je řeč? Přece o Americké akademii filmového umění a věd známé jednoduše jako Akademie. Rok co rok se nám předvádí na udílení Oskarů. Podívejme se za její oponu.
Oskaři, ceny filmové akademie
Jeden z členů akademie si kdysi jen tak načrtl na papírek, jak by asi měla soška vypadat a sochař George Stanley takto převedl nákres do reality.
Zdroj: Prayitno

Academy of Motion Picture Arts and Sciences, jak se instituce nazývá v originále, začala fungovat 11. května 1927 v hlavním městě světového filmu, v kalifornském Los Angeles. Její ústředí sice sídlí ve čtvrti Beverly Hills, ale většina akcí společnosti se koná, jak jinak, v Hollywoodu. V prvním roce existence ji tvořilo 230 filmových odborníků. Dnes se jejich počet pohybuje mezi 5 a 6 tisíci. Dva roky po založení Akademie se uskutečnil první ročník jedné z nejsledovanějších kulturních akcí světa – udílení slavných cen.

Ony ceny a jejich oficiální vyhlašování si za desítky let fungování připsaly na konto spoustu zajímavých fakt. Patří mezi ně i tyto:

Která zajímavá místa USA se objevila ve filmech?

Neváží ani 4 kila, ale všichni ho chtějí. Co je to?

Měří asi 35 centimetrů na výšku, váží necelé 4 kilogramy, v průměru má přibližně 13 centimetrů. Podle rozměrů by mohlo jít o vibrátor pro hroší samice, ale předmětem popisu je soška Oskara, předmětu, jenž stojí ve středu zájmu při největší a nejnablýskanější akci, kterou Akademie pořádá – udílení výročních filmových cen.

Tento svátek se koná každý rok na přelomu února a března (v minulosti se odehrával o něco později) a na rozdíl od jiných velkých akcí jeho uskutečnění nikdy nezabránila ani válka, ani cokoliv jiného. Oskaři vždy přitahují velkou pozornost, jen v Americe jejich přímý televizní přenos sledovalo 43 milionů lidí, což vyneslo vysílacím společnostem necelých 40 milionů korun na příjmech z reklamy.

Dolby Theatre, Los Angeles

Od svého dokončení v roce 2001 hostí divadlo Dolby (dříve Kodak) slavnostní udílení cen Akademie. Zdroj: Mike Renlund

Ale zpět k pozlacené sošce: víte, proč se jí vlastně říká Oskar? Zaměstnanci akademie a její laureáti jí tak dlouho takto titulovali, až se termín vžil, desítky let používal a samotná slavnost se nyní už nejmenuje „Výroční ceny Akademie filmového umění a věd, ale jednoduše „The Oscars“. Přesně už se neví, jak to celé vzniklo, ale pravděpodobně za vším stojí citát bývalé výkonné ředitelky ceremoniálu Margaret Harrickové, která se nechala v roce 1931 slyšet, že soška vypadá úplně jako její strýc Oskar.

Strýček Harrickové by se asi hodně divil, kdyby se dožil roku 2011. Tehdy se malá pozlacená postavička s jeho podobou prodala v dražbě v přepočtu za 17 milionů korun. Šlo o veleslavnou cenu z roku 1941, jíž obdržel Orson Welles za film Občan Kane.

Filmová místa USA tak trochu jinak:

Červený koberec

Rudý koberec, symbol předávání Oskarů. Kolem něj se při příjezdu hvězd mačká na sedm stovek přihlížejících. Zdroj: Steve Collins (Flickr)

Chcete Oscara? Nakreslete ušatou myš!

Zatímco v našich končinách se pravidelně uděluje cena za celoživotní dílo, na Oscarech se tato sekce jmenuje „zvláštní cena“ a lze ji získat i v poměrně mladém věku za ojedinělý čin. Díky tomu ji také mohl například Walt Disney získat dvakrát. Poprvé za stvoření postavičky Mickey Mouse, podruhé za inovativní přístup k filmu ve Sněhurce.

Sněhurka spí, ale organizátoři The Oscars se už připravují na další ročník. Příští vyhlášení cen nás čeká až napřesrok, ale filmových atrakcí je i tak L.A. plné po celý rok. Kdo by se chtěl při cestování po USA zastavit v největším městě státu Kalifornie, má k dispozici chodník slávy, prohlídku studií Universal, nebo si třeba může zajet na pláže, kde se točil seriál M.A.S.H. Nejsou v Koreji, ale na pobřeží Kalifornie.

Originály fotografií dostupné zde:Mike Enlund (Flickr), licence Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0), Prayitno, licence Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) a Steve Collins (Flickr)


Google+ profil autora

Autor: Jan Švestka Po, 05/05/2014 - 12:40

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-