Bible milovníka vína: Kam se vydat v Kalifornii za nápojem z hroznů

Říká se, že Kaliforňané berou vesměs všechno na lehkou váhu, kromě jedné věci – vína. K tomu přistupují se vší vážností. Proto najdete po Kalifornii rozeseté vinice. Navštěvovanější než ony je v celém státě už je jen Disneyland.
Vinice v Kalifornii - Amerika.cz
Kalifornské vinice jsou nádherné.
Zdroj: Bigstock.com

S ohledem na vážnost, s níž Kaliforňané na víno a jeho prosperitu dbají, není příliš velkým překvapením, že tento stát patří k těm největším producentům tohoto nápoje na světě. Velikostí produkce bychom ho mohli zařadit hned za Francii, Itálii a Španělsko. Tři miliardy lahví vína ročně prostě nejsou jen tak.

Krev páně si zamilovali víc, než se čekalo

Kdo by to byl do Kalifornie řekl, že se tu vinná réva rozšířila už v 18. století? Tedy přesněji řečeno byla poprvé zasazena v roce 1779 díky Španělům, kteří si zde užívali svého vlivu, šířili křesťanství a víno původně chtěli získávat za účelem tradičních obřadů. Krev páně si ale obyvatelé státu zamilovali víc, než kolonizátoři čekali. A proč by ne?

Na sto druhů vína v jednom státě

Po celé Kalifornii se proto rozprostírají menší i docela rozlehlé vinice, které se nezřídka stávají cíli nadšených turistů a milovníků vína. Zajímavé je pro ně i to, že si mohou užívat rozdílnost jednotlivých oblastí nejen po geografické stránce, ale také po té stránce, jež chuťově rozděluje vína – zatímco ze strání vysokých kopců ve vnitrozemí vznikají merloty a cabernety, blíže k pobřeží se setkáte spíše s chardonnay a pinot noir. Celkově se na území celé této země nachází na sto druhů vína.

Sýr a víno

Sýr je oblíbenou pochutinou k dobrému vínu. Zdroj: Bigstock.com

Vinice vždy nadohled

Nezáleží na tom, kde v Kalifornii se právě nacházíte. Vinice jistě nebude daleko a společně s ní i nějaké to místo, kde můžete lokální víno ochutnat. Jakmile si vytyčíte cíl ochutnat zde co nejvíce vín, pamatujte, že Kalifornie je asi tak rozlehlá jako ¾ Francie, takže dává větší smysl ochutnat důkladně vína v jednom regionu než pentlovat mezi regiony a něco uspěchat.

Tou nejpopulárnější částí Kalifornie je z hlediska vína její sever – tady se pěstuje převážně odrůda, z níž vzniká cabernet. Ten dominuje i oblasti vnitrozemí. Oblast centrálního pobřeží je vlastně takovým mixem odrůd a v jižní části Kalifornie si přijdete na své, máte-li rádi chardonnay.

Nezapomeňte na registraci

Sklizeň probíhá standardně od poloviny srpna do října, nejvytíženější jsou vinaři v září. Zejména v tomto období je naprosto nezbytné se před samotnou ochutnávkou objednat a nepřijet jen tak, protože vám zrovna vyšel čas.

Autor: Petra Malá Po, 12/12/2016 - 05:20
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-