Bryce Canon: Už 144 milionů let tu na nočním nebi září více než 7 500 hvězd

Na jihozápadě ve státu Utah leží národní park Bryce Canon, kde se naprosto nikým nerušeně dá pozorovat to nejkrásnější hvězdné nebe na naší planetě. Jen si to představte: Temná noční obloha a na ní okolo 7 500 nádherně viditelných hvězd. K tomu ještě příjemné ticho okolních spících skalních masivů!
Bryce Canon - hlavní fotka
365 dní v roce a 24 hodin denně se zde můžete kochat zdejší krásou

Bryce Canyon má dvě originální tváře, které stojí za to poznat. Ta první se odhalí v noci, kdy obloha připomíná hýření tisíců zářících démantů na pozadí modrého jemného sametového plátna oblohy. A ta druhá vynikne, když skalní útvary osvětleny žhnoucím sluncem vrhají do okolní krajiny stíny bizarních tvarů a forem. 

Z kaňonu vystupuje množství skal a skalek, z nichž některé mají výšku jako desetipatrová budova. Prý se jedná o zkamenělé lidi a jejich křehké duše, alespoň tak na to věří původní obyvatele indiáni kmene Paiute. Ještě bizarnější ale je, že Bryce Canon vůbec nepatří mezi TOP navštěvované národní parky v celých Státech. Žádné šílení davůturistů a fronty na fotku zde rozhodně nečekejte.

V přírodě Bryce Canyonu lze noc co noc spatřit spatřit přes 7 500 dobře viditelných hvězd. Tento zážitek je také hlavní důvod pro pořádání pravidelných hvězdářských večerů. V teplém červnovém počasí tu probíhá významný Astronomický festival, který sem dostane až několik tisíce návštěvníků. Ale za tu asi největší atrakci lze označit tzv. Úplňkové výpravy (Full Moon Hikes), které se konají jednou až dvakrát do měsíce a vedou od návštěvnického centra parku.

Bryce Canon - thorovo kladivo

Thorovo kladivo, mlčící, smrtící! Zdroj: www.nps.gov/brca

Žádné svítilny a focení s bleskem. Měsíční romantika jak z Goetha!

Full Moon Hikes mají pevná pravidla, která se prostě neporušují. Například děti do 6 let by ji neměly vůbec absolvovat. Trasa má délku zhruba 4 km a kvůli terénu (stoupá se až na úplné dnu kaňonu) se rozhodně doporučuje přezutí do kvalitní trekové obuvi. Výpravy přinášejí obrovské zážitky. Skalní útvary v parku a měsíc v úplňku vytváří romantickou atmosféru, kterou sem tam prořízne křik letícího dravce. Tehdy se husí kůži a pocitu mrazení v zádech prostě nejde ubránit.

Denní atmosféra Bryce Canyonu je diametrálně odlišná. Když sem vyrazíte v hlavní letní sezóně, tak snadno uvidíte, jak se žhnoucí slunce tvrdě opírá do skalních vrcholků a proláklin a umělecky vykresluje je od světle pomerančových barev po temně vínově rudé. Ale Bryce Canyon, to nejsou jen barevné skály. Celkem zde lze spatřit více než 160 druhů ptáků!

Bryce Canon - skalní útvary

Dobře se zde hraje na schovku! Zdroj: www.nps.gov/brca

Co bylo na začátku? Mormonský osadník a toulající se krávy

Bryce Canon - Odd hoodoo

Odd hoodoo neboli zemské pyramidy! Zdroj: www.nps.gov/brca

Série skalních amfiteátrů se v parku táhne od severu na jih v délce zhruba 30 kilometrů. Nejvíce návštěv vítá amfiteátr Bryce, který se rozkládá na ploše 19 × 5 kilometrů a jeho hloubka místy činí až 240 m. No a právě tady se na konci 19. století usadil mormonský osadník a zemědělec Ebenezer Bryce, podle kterého je celý národní park pojmenován.

Ebenezer a jeho manželka Mary zde ale příliš dlouho nevydrželi. Jejich stáda krav se totiž neustále ztrácelo ve skalních bludištích!  Až jednoho dne Ebenezer vzteky rozšlapal svůj farmářský klobouk, vztekle si odplivnul a mávnul nad tím vším rukou. Zkrátka a dobře se přestěhoval jinam. Za nějaký čas následovaly snahy i dalších osadníků (už ne mormonského vyznání) prokopat do skalní oblasti velký kanál a přivést do krajiny vodu z řeky Sevier. Nepovedlo se též! A proto nám Bryce Canyon zůstal takový, jaký ho dnes známe – krásný a unikátní! 

S povolením se tady dá i kempovat! 

Zájemci o skalní turistiku a trekking zde najdou více jak 50 km dobře značených tras. Navíc v zimě si připočtěte dalších 16 pro běžkování na lyžích (napadne zde v průměru 230 cm sněhu). V letním období v roce je zde otevřeno 8 hlavních stezek. Ta turisty nejvíce oblíbená a navštěvovaná má celkem 13 panoramatických vyhlídek a dá se projít za 1 den! 

Ale není kam spěchat a značené stezky se dají v klidu rozdělit i do dvou dnů s tím, že přespání lze realizovat v jednom z místních kempů. A pokud by vás už bolely nohy, tak si lze také zahrát na kovboji z minulých dob a prosvištět kaňony na koňském hřbetu, samozřejmě, že za menší finanční úplatu. Bryce Canyon je zkrátka krásné místo a ideální cíl výletu, když se potulujete po městech a přírodě západu USA.

Bryce Canon - skalní útvar Wall Street

Tak tohle je Wall Street přenesená do skály! Bizarnost názvů skalních obrů v parku nemá obdoby!Zdroj:www.nps.gov/brca


Bryce Canon - zimní období

V zimním období je zde také nádherně!Zdroj:www.nps.gov/brca


Autor: Pavel Jartym Ne, 08/09/2015 - 11:59
Tagy: 

Zájezdy do této oblasti

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-