Capitol Reef: zázrak u řeky Freemont

Když bankovní lupič a vrah Robert Leroy Parker přezdívaný Butch Cassidy unikal na počátku 20. století zákonu, zmizel rozezleným šerifům jako pára nad hrncem v erozí rozervané náhorní plošině Grand Staircase Escalante. Hluboké kaňony a temná zákoutí zvětralých skal jižního Utahu skýtaly dokonalý úkryt prchajícím zločincům. Dvacet let před Butchem a jeho kumpány v tomto bohem zapomenutém koutu země našla azyl jiná skupinka lidí...
Capitol Reef
Zázrak u řeky Freemont
Zdroj: Wolfgang Staudt

Mormoni v Ovocence

V roce 1879 Niels Johnson - příslušník Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů - si byl jist, že předlouhá cesta skončila. Jedovatě hnědá voda říčky Fremont možná vypadala jako odpadní stoka poblíž továrny, jenže hustě porostlé břehy svědčily o opaku. Johnson s rodinou a několika mormonskými souputovníky se dali do práce. Tvrdý boj o holé přežití nesl výsledky. Nevelká osada sevřená rudými masivy skal se rozrostla. Populace ale nikdy nečítala více jak deset rodin. Přibyla dřevěná škola - v neděli využívána coby kostel.

Vyprahlá půda se poddala nezlomné vitalitě farmářů. Břehy Fremontu, která se ukázala být klíčem k prosperitě, záhy zdobila bohatá alej ovocných stromů. Náhodní návštěvníci osady, které v té době neřekl nikdo jinak než Junction - Křižovatka, žasli. Hrušky, jablka, broskve a švestky v srdci divočiny vypadaly jako zjevení a šířily slávu osady v Utahu. Přelom století přinesl zlom. Ovocnářské úspěchy přivedly vesničany k nápadu: už žádná Křižovatka, od nynějška Fruita - Ovocenka.

Konec pionýrů

Život komunity plynul nerušeně dalších čtyřicet let. Předzvěst změn přinesl prezident Franklin D. Roosevelt, když v roce 1937 prohlásil 378 čtverečních mil okolí Fruity za národní monument Capitol Reef. Nic zvláštního ochranářské opatření nezpůsobilo, ale "poplašný zvon" usedlíků lehce zabimbal.

To hlavní přišlo s poválečným blahobytem, jenž přivedl Američany k objevu turistiky, masového motorismu a vyhnal je za četnými zázraky americké přírody. V první řadě do národních parků a monumentů. S prvními turisty přibyl do osady i první traktor a nákladní fordka. Civilizace zabušila na vrata. Izolace počala být mladé generaci Fruity na obtíž. Rodina za rodinou opouštěla malebnou Ovocenku. Na konci šedesátých let odešel poslední osadník, a s ním i jeden z posledních živoucích důkazů o amerických pionýrech.

Podceňovaný klenot

Národní park Capitol Reef patří k nejcennějším přírodním klenotům amerického západu. Polohou mimo hlavní turistické trasy je poněkud zastíněn dvěma slavnými utažskými kolegy - rezervací Bryce Canyon a Zion. To není na škodu, neboť zatímco v hlavní letní sezóně není v Brycu k hnutí, Capitol Reef zeje prázdnotou. Ovocné sady Fruity jsou stále na svém místě. Nyní pečlivě udržovány pod dohledem Národní parkové služby, která zde zbudovala návštěvnické centrum a udržuje skanzen původních stavení. Milým překvapením je, že stromy nejsou obehnány ostnatým drátem a ovoce si může natrhat kdokoli beze strachu, že ničí vzácné antikvy.

Pohnutá historie mormonských osadníků není pochopitelně jediným důvodem návštěvy parku. Dalším tahákem jsou desítky mil stezek divokou přírodou, které vábí k toulkám po rozervaných skalních masivech a několikadenním průzkumům nekonečně odloučených kaňonů.

Ubytování

  • Řada cenově dostupných motelů v nedalekém Torrey
  • Solidní kemp za nízký poplatek přímo ve Fruitě
  • Za vynikající příležitost k přespání považuji kempy ve státních parcích Escalante a Anasazi nějakých 40 mil západně od Capitol Reef na silnici číslo 12.
Autor: admin Út, 09/19/2017 - 01:00

Zájezdy do této oblasti

Zemí kaňonů a puebel

Skalisté hory a přírodní klenoty středozápadu USA.

již od
66 990 ,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-