Nejslavnější univerzity USA: M.I.T. odchovala astronauty a držitele Nobelovky

Města: 
Každý, kdo se životem probojuje na prestižní univerzitu, má takříkajíc nakročeno k hvězdné kariéře. Na Massachusettském technologickém institutu to platí doslova. Studovala zde spousta astronautů a její absolventi mají blízko i k Nobelově ceně.
M.I.T. - jedna z nejprestižnějších univerzit světa
Vítejte v baště astronautů, v M.I.T.
Zdroj: bigstock.com

Institut je poněkud neobvyklý tím, že jde o soukromou školu, jež je však zároveň podporována státem a dvěma americkými grantovými programy, které se pojí s výzkumem moře a vesmíru. Inu, tuhle univerzitu si samy Spojené státy pěkně hýčkají.

Češi a studium: Jak se dostat na M.I.T.

Školné na M.I.T. činí asi 700 tisíc korun za jeden rok. Procentuálně má šanci nastoupit 12 % přihlášených ročně. Studuje zde průměrně kolem 10 tisíc osob.

Historie školy

Massachusettský technologický institut funguje od roku 1861, kdy byl založen na tradičních evropských modelech. Už od počátku si zakládal na velmi úzkém propojení teorie a praxe. Postupem času se stal průkopníkem laboratorního bádání, výzkumu a také architektonických stylů, které byly na svou dobu velmi pokrokové.

Během 2. světové války zde docházelo k vývoji obranných technologií, jež se staly nedílnou součástí počítačů, radarů a navigace pro oblast námořnictví, letectví a kosmonautiky. Po válce se zdejší studenti a vědci začali intenzivně věnovat kosmickému výzkumu. Kromě něj se tu dá ale studovat spousta dalších oborů – mezi ty vyhlášené patří strojírenství, ekonomie a management, lingvistika nebo politologie.

Kampus M.I.T.

Kampus M.I.T. je rozmanitý a velmi příjemný. Zdroj: bigstock.com

Slavní absolventi

Téměř 90 absolventů školy už má doma svou Nobelovku. Poněkud smutné je, že když vyjmenujeme jména všech velmi úspěšných absolventů, většina se „chytne“ jen sotva – nejde totiž o jména v laické veřejnosti rozšířená. Výjimku mezi astronauty však přece jen někdo tvoří. Je to Buzz Aldrin, druhý člověk, který stanul na povrchu měsíce a jehož jméno jsme slyšeli snad všichni.

Lingvisty zase zaujme fakt, že na M.I.T. vystudoval celosvětově známý lingvista Noam Chomsky. Orientujete-li se v chemii, jistě vám něco řekne jméno Robert Sanderson Mulliken - ten získal Nobelovu cenu za chemii v roce 1966, a to za výzkumy v oblasti chemických vazeb a elektronových struktur molekul s použitím metody molekulových orbitalů. Nás ostatní může ohromit třeba to, že absolventem M.I.T. je i izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Zajímavá místa

Kampus M.I.T. je více než příjemný. Rozkládá se na 168 akrech a tvoří ho 18 budov postavených v nejrůznějších stylech, více než 20 zahrad a zelených ploch a najdeme tu asi stovku veřejných uměleckých děl. Přívětivé je i okolí kampusu, ten se totiž nachází nedaleko řeky a v blízkosti jsou samozřejmě hřiště i knihovna. Zázemí víc než kvalitní.

Autor: Petra Malá So, 05/27/2017 - 09:53

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda východu USA

New York – Niagarské vodopády – Washington D.C.

již od
39 990,-

V záři barev podzimu

Putování Novou Anglií, kolébkou Spojených států

již od
59 990,-

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-