V Seattlu mají sedmitunového Lenina. Vyrobili ho v Československu a každý rok ho zdobí světýlka

Města: 
Odstraňování soch symbolizujících minulý režim je obvyklým průvodním jevem revolucí. Nejinak tomu bylo i v Československu po roce 1989. Soch, které by připomínaly soudruha Lenina u nás, proto již mnoho nenajdete. Některé z nich jsou z recese přemalované a slouží třeba jako zahradní trpaslíci, jiné ale procestovaly pořádný kus světa. Příkladem budiž sedmitunová socha Lenina v americkém Seattlu. Místní z ní sice nadšení nejsou, o jejím stržení ale neuvažují. Na Vánoce ji dokonce zdobí blikajícími světýlky.
Leninovu sochu místní zdobí světýlky
Popradský Lenin je díky svým pěti metrům vůbec tou nejvyšší sochou Vladimira Iljiče Lenina ve Spojených státech Amerických.
Zdroj: flickr.com

Popradský Lenin s 5 metry na výšku

Socha Lenina (Statue of Lenin), známá též jako Popradský Lenin, je díky svým pěti metrům vůbec tou nejvyšší sochou Vladimira Iljiče Lenina ve Spojených státech Amerických. Její hmotnost činí úctyhodných sedm tun a najdete ji ve čtvrti Fremont, která je součástí Seattlu. Vytvořena byla sochařem Emilem Venkovem roku 1988 v československém městě Poprad, které se dnes nachází na území Slovenska. Ačkoli měl Venkov jasné instrukce, při sochání se snažil Lenina vyobrazit jako násilného revolucionáře, nejen tradičního intelektuála a teoretika, jak bylo za tehdejšího režimu zvykem.

Historická hodnota oceněná Američany

U nás byla socha po roce 1989 stržena a v tichosti uložena na pozemek technických služeb. Díky restituci byla ale socha vrácena původnímu majiteli – rodině Rothových, kteří se společně s radními Popradu rozhodli sochu nabídnout ke koupi. Pokud by o ní nebyl zájem, chtěli ji nechat roztavit. To zaznamenal jistý Anton Danko – hlavní rozhodčí na MS v hokeji 1993, který kontaktoval svého dlouholetého amerického přítele Lewise E. Carpentera, a společně se snažili radní přesvědčit o vysoké historické hodnotě, kterou měla socha představovat.  Zároveň za ní nabídli rovných 13 000 amerických dolarů. A tak se 16. března 1993 po podpisu smlouvy s primátorem města dostala socha až do Ameriky.  

 

Socha Lenina v Seattlu

Sedmitunová socha lenina v americkém Seattlu. Zdroj: flickr.com

Soudruh jako neoddělitelná součást adventních trhů

Socha byla následně rozdělena na tři části a převezena do amerického Seattlu. Perličkou zůstává, že samotný převoz byl dražší, než vyčíslená hodnota sochy. Po různých peripetiích byla socha umístěna do čtvrti Fremont, nedaleko proslulého Fremontského trolla -  další nesmírně známé atrakce v této oblasti. V současné době patří socha rodině Carpenterových, která pro ni hledá dalšího vhodného kupce. Nedávno dokonce zvýšila její cenu na 300 tisíc dolarů. Není se proto čemu divit, že o sochu žádný valný zájem není. Místní si na ni ale už zvykli a každý rok ji v období vánočních svátků zdobí pestrobarevnými světýlky.

Lenin jako Lennon nebo gay

Kromě toho, že soudruha Lenina místní zdobí vánočními světýlky, mu čas od času navrhne někdo další slušivý obleček. Protože ho někteří lidé mylně považovali za Johna Lennona, ustrojili ho do elegantního kabátku, na krk mu zavěsili kytaru a nechyběly ani známé brýle – lennonky. Jindy byl zase Lenin převlečen do růžových trenýrek a na svět shlížel ve slušivé podprsence. To ve chvíli, kdy Seattlem procházel původ gayů a leseb.  Pokud máte tip na další oblečení, které by soudruhovi slušelo, víte, kam zamířit.

Autor: admin St, 04/11/2018 - 12:23

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-