17-mile Drive: silnice kolem kalifornského ráje

Klap, ťuk, klap, ťuk. Neohlížejte se! Za vámi se kolébá obávaný pirát John Silver s dřevěnou nožní protézou. Že je to jen postava z románu? Ano, ale v místě svého vzniku na poloostrově Monterey může ožít. Stačí se projít po místech, jimiž chodil autor knihy Robert Louis Stevenson. Právě tudy vede silnice 17-mile Drive.
Monterey
Západ slunce na západním pobřeží USA inspiroval nejednoho spisovatele a malíře kvytvoření světového veledíla.Vzniknul tady třeba Ostrov pokladů Roberta Louise Stevensona.
Zdroj: ESO travel

Poloostrov Monterey neproslavili jen velikáni světové literatury, ale především krásy jeho pobřeží. Břehy kopíruje sedmnáctimílová (asi 27 kilometrů) silnice 17-mile Drive, na níž dostávají brzdové destičky opravdu zabrat. Ne snad, že by na trase byly nějaké nebezpečné úseky, ale spousta projíždějících neustále zastavuje, aby si zdejší scenérie buď vyfotili, nebo se jimi jen v klidu pokochali.

Západ Ameriky střeží suchý strom

Největší místní atrakci představuje The Lone Cypress, 250 let starý strom tyčící se na skále nad pobřežím Tichého oceánu. Jet kolem něj a nezastavit se tu alespoň na několik minut, to zkrátka nejde. Nejhezčí bývá těsně před setměním, když se obloha zabarví do všelijakých odstínů. Před vyjetím do této lokality doporučujeme třikrát zkontrolovat, zda opravdu máte s sebou fotoaparát. Na tyhle chvíle si prostě musíme uchovat vzpomínky.

A že je na co vzpomínat. O tom věděli své kromě Stevensona i další slavní spisovatelé, kteří v oblasti žili, kupříkladu Henry Miller nebo držitel Pulitzerovy ceny John Steinbeck. Oba dokázali, že napsat oceňovaný román v kraji hemžícím se obrazy plnými poetiky a fantazie pro nadané jedince není tak složité.

Monterey 2

Žlutá, modrá, zelená, hnědá... pláže u Monterey hrají všemi barvami. Zdroj: Jon Sullivan

Co na Montereyském poloostrově? Hrát golf, ztroskotat nebo si udělat piknik

The Lone Cypress se nachází v části zvané Pebble Beach. Fanoušci golfu nebo vášniví sázkaři tento název určitě neslyší poprvé. Na zdejších proslulých hřištích se totiž hrají turnaje té nejvyšší světové úrovně. Pokud máte chuť zahrát si na místech, kde se pokoušely o hole in one slavní šampioni. Oficiální stránky hřiště naleznete ZDE.

Neotřelé výhledy do krajiny se naskýtají i mimo Pebble Beach. Zmiňme třeba Point Joe. Na ten se však hezky kouká pouze z pevniny. Z moře je tento výhled trochu nebezpečný, o čemž se přesvědčilo mnoho lodí, které se tu pokoušely přistát. Duchové utonulých námořníků tu naštěstí nestraší, takže zážitek nic nekazí.

Kousek od Monterey ja San Francisco, které svými úchvatnými scenériemi učarovalo nejednomu filmovému tvůrci. Co všechno se zde natáčelo?

  • Základní instinkt
  • Útěk z Alcatrazu
  • Absolvent
  • Social Network
  • Star Trek
  • X-Men: Poslední vzdor
  • a mnoho dalších hitů
Golden Gate Bridge v mlze

Most Golden Gate Bridge není jen symbolem San Francisca, ale celých Spojených států amerických. Jeho stavba stála život jedenáct dělníků. Zdroj: ESO travel

Deset dolarů za výlet k nezaplacení

Také ze Spanish Bay je velmi těžké nabýt negativní dojmy. I tady se sice může stát, že se zadře motor, bodne vás vosa a houska se salámem spadne do prachu, ale nepředpokládáme to. Ti, kdo se tady při jízdě po 17-mile Drive zastaví na piknik a malou procházku, si nicméně odvážejí spíše pozitivní vzpomínky. Místo, kde podle historiků roku 1769 tábořili Španělští kolonisté při hledání Monterey, k tomu přímo vybízí.

Tato silnice slouží nyní především turistům. Je proto zpoplatněná. Za vjezd za ni zaplatíte 9 dolarů a 75 centů. Pak už si jen užíváte vítr ve vlasech. Ten je ovšem žádoucí jen v kabrioletech a na korbách náklaďáků. Jestliže ho cítíte i v jiném typu auta, pak raději zkontrolujte technický stav vozidla.

Ústředním bodem, podle něhož nese název celý poloostrov, se jmenuje Monterey. Jedná se o město se slavnou historií z dob Občanské války. I přítomnost je ale neméně zajímavá. Každý podzim se tu koná jazzový festival. Příznivcům jazzu se zastavuje dech při pohledu na to, kdo všechno se během více než pěti desítek ročníků objevil na pódiu. Přijeli sem vlastně všichni, kdo v tomto žánru něco znamenali, legendárními Louisem Armstrongem a Dukem Ellingtonem počínaje a současnými hvězdami Jamie Cullumem a Bobby McFerrinem konče. Více na oficiálních stránkách festivalu.

Monterey 3

Podél 17-mile Drive prakticky nelze najít místo, které by nestálo za vyfocení. Zdroj: Jon Sullivan

Strach a svrab v Kalifornii? Jen v románu

Pod Monterey začíná další kouzelná pobřežní linie, Big Sur. I tamní krajina inspirovala přední americké literáty při psaní mistrovských děl. Patří mezi ně třeba Jack Kerouac či Hunter S. Thompson, autor knihy Strach a svrab v Las Vegas. Kdysi plenili přírodu zlatokopové, kteří pouštěli zdejší zemi zlatonosnou kalifornskou žilou. Dnes je naštěstí vystřídali turisté, kteří si krajiny většinou váží.

O Big Sur jsme psali v jedné části článku Proběhněte se po Americe s Mickey Mousem.

Kdo má namířeno do San Francisca, určitě by si měl během svého pobytu udělat výlet na jih a projet se po 17-mile Drive, poznat historii a současnost Monterey a podívat se ze skal Big Sur. Garantujeme, že nebude litovat.

Autor: Jan Švestka So, 07/06/2019 - 06:53

Zájezdy do této oblasti

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-