Olympijský národní park: Skvost, kde příroda září zlatou, stříbrnou i bronzovou

Západně od Seattlu v západní části státu Washingtonu leží třetí nejnavštěvovanější park v USA. Vedle pouštních písečných převisů a kokosových palem zde naleznete naprosto všechno, co dělá přírodu mocnou Přírodou s velkým P na začátku! Jestli chcete zažít opravdu velkolepé a vzrušující momenty v parku, pak si rezervujte tak 5 až 6 dnů.
Olympic national park ve státě Washington
Na Olympijském poloostrově je nádherná příroda!

Olympijský národní park (Olympic National Park) je jedinečný v tom, že do něj spadá pobřeží Pacifiku, majestátní ledovcové hory v "srdci" parku a neuvěřitelně svěží a zelený deštný prales mírného pásma s hustým jehličnatým porostem. Návštěvník parku tedy zabije 3 cestovatelské mouchy jednou ranou. Těšit se může na 300 ptačích druhů či až 1 400 odlišně barevných cévnatých rostlin.

V dávné historii si všech těch přírodních scenérií užívaly všeho všudy jen indiánské kmeny a místní živočichové. Až v roce 1909 se prezident Theodore Roosevelt zasloužil o to, aby jednomu z gigantů zdejší přírodě byl udělen statut Národní památka Mount Olympus (dominantní vrchol Olympijských hor, i když Mount Olympus tu není zdaleka tím největším). Za dalších 29 let se tentokrát Franlinu Delano Rooseveltovi podařilo "vydupat" status Národní park. Od roku 1981 je park zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Nádhera! Trek na 117 kilometrech divokého pobřeží Pacifiku

Olympic national park - Pacifik

Ptačí návštěvník na západním pobřeží... Zdroj:

Písečná pláž, balvany a skály, indiánské osady a obrovské kusy spadlých stromů z lesů nad pobřežím, to jsou poznávací znamení této pobřežní oblasti Olympijského parku. Při pěší turistice po pláží se vám jistě naskytne mnoho možností, kdy budete moci pozorovat např. obrovské velryby, hrající se delfíny či líně převalující se lachtany ve vlnách Tichého oceánu.  

Za pozornost jistě stojí i návštěvníky oblíbená 14 km dlouhá stezka Ozette Loop, kterou pravidelně kontrolují správci národního parku. Půjde se i po dřevěných chodníčcích! 

Když nocujete pod širým nebem, horami a korunami stromů…

Olympic national park - údolí

Malebná panoramata, to je zde na každém rohu! Zdroj: ((brian)) / Foter / CC BY

Při toulkách panenskou přírodou parku můžete v údolích na chráněných turistických stezkách vidět z dálky např. rychlonohého mývala, poklidně táhnoucí se losí stádo, bobry stavící své hráze, medvěda lovícího lososa, západního wapita "Rooseveltského" jak jí borůvky, číhající pumu či státního živočicha Washingtonu pro rok 2009 a místní endemický druh – sviště olympského. Nejlépe se pozorují na "Hurikánovém hřebenu". Při návštěvě v zimě je zde ideální prostor pro lyžařské aktivity!

Dle oficiálních stránek zde můžete před usnutím ze své stanové chýše obdivovat rej nočních hvězd až v 16 kempovištích, které jsou rozesety napříč celým parkem. 

Romantika na Lake Crescent a adrenalin na řece Elwha!

Olympic national park - Lake Crescent

Huhúúú...ještě v první polovině minulého století zde na jezeře jezdily lodě a parníky! Zdroj:

Výčet zajímavých míst Olympijského národního parku nekončí: Půlměsícové jezero je druhé nejhlubší jezero ve státě Washington a prý dosahuje i hloubky do více než 300 metrů!

Chladivě zářící voda přímo vybízí k uspořádání romantického pikniku, a to třeba přímo na loďce, kterou si "za pár šupů" zde můžete pronajmout. Starý železniční tunel na severní straně jezera dodává celé atmosféře tohoto místa ještě něco navíc! 

Odvážlivci dobrodružného ducha si zase jistě v parku troufnou na "skalp" 72 km dlouhé a divoké řeky Elwha, kterou lze sjezt na raftu. Poprvé byla celá geograficky detailně zmapována v roce 1846. Vodáci se tu dnes snaží o to, aby nezmapovali prostor pod hladinou vlastními smysly.

Olympic national park - svišť

Svišť olympský...prý, že čím je starší, tím je agresivnější při hraní si s ostatními kolegy! Zdroj: brewbooks / Foter / CC BY-SA

Olympic national park - údolí

Malebná panoramata, to je zde na každém rohu! Zdroj: ((brian)) / Foter / CC BY

Olympic national park - mlha

Mlžné jezero v horách... Zdroj: Anupam_ts / Foter / CC BY-SA

Olympic national park - zasněžené hory a průzračné jezero

Od roku 1976 je park mezinárodní biosferickou rezervací. Zdroj:

Autor: Pavel Jartym Ne, 08/16/2015 - 05:00

Zájezdy do této oblasti

Vzhůru do Yellowstonu

Národní parky severozápadu USA.

již od
66 990 ,-