Neutekl ani Al Capone. Jak to vypadá v Alcatrazu dnes?

Města: 
Temné cely, špinavá umyvadla, všudypřítomné mříže. To je obrázek, pro který na „ostrov pelikánů“ proudí tisíce turistů denně. Proč? Láká je vidět jednu z nejděsivějších věznic americké historie, ze které neuprchl nikdo. „Ostrov pelikánů“ je totiž překlad španělského jména slavného ostrova Alcatraz.
Alcatraz z ptačího pohledu
Věřili byste, že tenhle romantický ostrůvek naproti San Francisku ukrývá jedno z nejobávanějších vězení americké historie?
Zdroj: Bruce C. Cooper

Nejtvrdší Federální věznice USA, vězení, ze kterého nelze uprchnout. To jsou nejčastější přívlastky, se kterými se americký Alcatraz skloňuje. Tenhle skalnatý ostrůvek uprostřed Sanfranciského zálivu v Kalifornii byl v letech 1934 – 1963 sídlem obávané věznice, kde za své hříchy pykal i slavný mafián Al Capone.

Zajímá Vás, kde Al Capone působil a co všechno provedl? Přečtěte si náš další článek o Chicagu - Dřív tu vládl Al Capone, dneska jazz – Chicago – město v zahradě.

Alcatraz - tahle vypadá cela

A takhle vypadá cela slavného Alcatrazu. Odsud musel chtít uprchnout každý. Zdroj: Bradley James

Útěk z Alcatrazu? Snad jen Copperfield…

O útěk z Alcatrazu se kromě mnoha hollywoodských tvůrců a Davida Copperfielda pokusilo i 36 skutečných trestanců. Jen dva z nich se nepodařilo chytit – s největší pravděpodobností se ale utopili při snaze doplavat do San Franciska. Překonat 2 km mořem o teplotě 10°C se silnými proudy a ještě ke všemu za bouřky by bylo obtížné i pro trénované plavce. Nicméně těla těchto dvou mužů nebyla nikdy objevena.

Plánujete cestu do USA a San Francisko je město, které rozhodně nechcete minout? Prozkoumejte ho detailně v našem článku San Francisco: Zlatá brána Ameriky.

Kromě děsivých cel a opuštěných vězeňských chodeb na Alcatrazu stojí také nejdéle fungující maják na západním pobřeží USA. Celý ostrov je pod správou národních parků USA, protože tu žijí kolonie mořských ptáků a dalších vzácných živočichů, které tu během návštěvy můžete pozorovat v jejich přirozeném prostředí.

Chci do Alcatrazu! Praktické informace

Pokud se chcete na Alcatraz podívat, je nutné si návštěvu tady předem zarezervovat. Počítejte s tím, že výpravy na Alcatraz bývají dlouho dopředu vyprodané, první loď vyjíždí v 9:30 a poslední ve 3:55 a ročně se na Alcatraz vypraví více než 1 milion turistů. Klasická cesta lodí z nábřeží Fisherman’s Wharf stojí 28$ pro dospělé a 17$ pro děti.

Čtěte dál!

Přečtěte si víc o Americe! Pravidelně pro Vás píšeme články o celých USA, stačí si vybrat a začíst se! V poslední době jsme psali …

Na večeři s kosmonautem? Jeďte na Cape Canaveral

Architektonické perly USA: V New Yorku vyroste první podzemní park světa

New York taxi. Žlutá je barva naše

Autor: Viola Kratochvílová St, 06/20/2012 - 09:59

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-