Uvnitř muzea Exploratorium v San Franciscu fičí tornádo

Města: 
Být menší a ještě menší, až se staneme trpaslíkem. To se nám může přihodit v Exploratoriu, netradičním muzeu – nemuzeu v San Franciscu. V průběhu pouhého jednoho dne nás partner či partnerka může přerůst o několik metrů, uvěznit do obří vlastnoústně vyrobené bubliny či připravit o život. Tuto středu se expozice na hranici muzea, galerie a experimentální laboratoře po několika měsících znovu otevírá návštěvníkům.
exploratorium
Exploratorium znovu otevírá tento týden.
Zdroj: Ann Bartkowski (Wikimedia Commons)

V zimě Exploratorium načas zavřelo, aby se všechny exponáty a vybavení přestěhovaly do nových, o čtvrtinu větších prostorů. Muzeum stojí stále v San Franciscu, ovšem nyní na vhodnějším místě, které přeje umístění rozsáhlejších expozic a celoročnímu provozování některých atrakcí pod otevřeným nebem. Nově ho tedy najdeme na pobřeží na adrese Pier 15, Embarcadero. Stejně jako mnhozí z nás tak stráví letošní léto u moře s tím, že u něj desítky dalších let zůstane. Šťastná to stavba.

Chramst, chramst, au, taková citoslovce mnohým počítačovým hráčům probleskují v hlavě při hraní Pac – mana, jedné z nejslavnějších her všech dob. Japonský tvůrce ji před třiatřiceti lety vymyslel ve snaze nabídnout uživatelům a především uživatelkám počítačů nenásilnou alternativu k tehdejším krvavým konkurenčním hrám. Stejně nenásilnou a zábavu si mohou užít návštěvníci v reálné verzi Pac – mana pro čtyři živé hráče v prostorách Exploratoria. Během hry na několikabitový chroustající obličej zažívají lidé legrační momenty, navíc se nemusí bát smazání, restartu ani komprimování.

Na jeden den se stát Newtonem i da Vincim

Řeč byla o muzeu, ale jak už padlo výše, toto označení se tak úplně použít nedá. Vedle vědeckých sekcí se návštěvník může procházet i částmi věnovanými umění. Díla si lze nejen prohlížet, ale také se na jejich vzniku podílet či je samostatně tvořit. Vítají to především děti, ale i jako dospělí zde můžeme objevit dřímající talent. Leonardo da Vinci, třes se, možná se ti objeví nečekaná konkurence.

Nejvíce možností k zapojení však nalezneme v expozicích vysvětlujících fyzikální jevy. Už nemusíme ulehávat pod jabloní v očekávání, že v nás pád jablka probudí geniální myšlenku jako v případě sira Isaaca Newtona. Tady si spoustu věcí, třeba i skrze bláznivě vypadající pokusy, můžeme vyzkoušet. Kupříkladu je možné sáhnout si na tornádo, vyfouknout gigantickou bublinu nebo vytvořit z par vzdušný hřib, který známe ze záběrů jaderných výbuchů.

O San Franciscu a jeho okolí si můžete více přečíst v dalších článcích:

exploratorium1
Soustředění, rána a míček... nikam neletí. Zato se pomocí světelných efektů dozvíte, jaké chyby děláte při technice odpalu. Zdroj: Amy Snyder (Exploratorium)

Stát se trpaslíkem a poznat podstatu deště

Velkou šanci zúčastnit se přímo a na vlastní kůži vyzkoušet platnost školských pouček nabízí sekce věnované optice a akustice. Díky optickým klamům se můžete podívat na plátno, na němž vás vedle stojící osoba převyšuje o několik metrů. Dostanete se tak, byť jen trikem, do pohádkového světa obrů a trpaslíků.

Novinku v novém sídle instituce představují venkovní expozice, v nichž se každý může podívat, jak vznikají mlhy, deště a spousta dalších jevů týkajících se počasí a dění ve vesmíru. Patříte-li k milovníkům deště a dovolená v USA vám vodu padající z nebe zatím ne a ne dopřát, jděte do Exploratoria, tam déšť poznáte v teoretické i praktické rovině a můžete si klidně zazpívat slavný muzikálový hit „Singing in the Rain“.

Frank Oppenheimer

  • Pakliže vám jméno Oppenheimer něco říká, pak je to nejspíše díky projektu Manhattan, který vedl jeho starší bratr Julius Robert Oppenheimer. Američané při něm ve čtyřicátých letech vyvíjeli technologii atomové bomby. Zapojil se do něj také mladší Frank, toho ale spíše ovládaly myšlenky na popularizaci vědy. Přesto však platil za odborníka přes obohacování uranu.
  • Uznávaného fyzika vždy trápilo, že jeho obor, ač velmi potřebný, se netěší všeobecné oblibě obyvatelstva, takže začal pracovat na projektu výstavní expozice, která by vědu zatraktivnila pro široké masy. Roku  1969 otevřely budovy spojující funkci muzea a galerie dveře všem návštěvníkům. Všechna muzea s interaktivními prvky, z nám blízkých jmenujme třeba to v německém Mnichově, vycházejí z Oppenheimerova nápadu.
 

 „Miláčku, pojď si promluvit o našich vzájemných citech.“ Když při vyslechnutí této věty má muž v ruce krumpáč, pokusí se buďto ihned prokopat do Austrálie, nebo ho raději do sebe zasekne. V Exploratoriu jsou expozice provázející po světě pocitů a sociálních interakcí o poznání zábavnější. Dokonce i v případě, že jimi procházíme s manželkou.

Exploratorium zkrátka patřilo, patří a pravděpodobně i nadále bude patřit k nejatraktivnějším místům ve městě San Francisco. Přesvědčit se o tom můžeme už od středy 17. dubna, kdy znovu otevírá své brány v areálu rozkládajícím se na více než šesti kilometrech čtverečních.  

Co dále navštívit v San Franciscu, kde se levně ubytovat a další praktické informace najdete na stránce věnované San Franciscu.
 
Autor: Jan Švestka Po, 10/28/2019 - 06:11

Zájezdy do této oblasti

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-