Mono Lake: jezero mezi duchy a kasiny

Solné jezero hezky vypadá, ale také hostí spoustu rozmanitých druhů živočichů. Sídlí tu početná populace garnátů. Ta láká mnoho různých zástupců ptactva. Navíc v sousedství jezera lze navštívit Bodie, opuštěné „město duchů“, kdysi jednu z nejlidnatějších a nejživějších obcí Kalifornie. Nedaleko se také nachází San Francisco a nevadské Reno, město heren a zábavy. Kalifornie a vůbec celé pacifické pobřeží USA nabízí hodně zajímavých míst k vidění. Nechcete navštívit západ Ameriky?
Průzračná hladina Mono Lake v Kalifornii
Průzračná hladina Mono Lake v Kalifornii.
Zdroj: bigstock.com

Alkalické jezero je nesmírně zajímavé a zároveň extrémní. Díky své vysoké slanosti a přítomnosti jedovatého arsenu v něm nežijí žádné ryby. To ale rozhodně neznamená, že by bylo bez života. Kromě zmíněných garnátů tady bivakuje osm druhů červů (hlístic), kteří jsou mimořádně přizpůsobení extrémnímu prostředí jezera. Jeden druh dokonce odolá až pětisetnásobku smrtelné dávky arsenu pro člověka. Hlístice by se tak mohly v budoucnu podívat třeba na Mars nebo další planety Sluneční soustavy.

Jezero Mono v Kalifornii
Západ slunce nad Mono Lake je vskutku působivý.
Zdroj: bigstock.com

Mono Lake leží u městečka Lee Viking, dvacet devět kilometrů od zmíněného Bodie. Obklopují ho vyhaslé sopky a jeho stáří je odhadováno na více než sedm set tisíc let (jde o jedno z nejstarších jezer severní Ameriky). Barva jezírka se mění – jednou je zelené, podruhé modré. Zajímavostí jsou také šedobíle zbarvené vápencovité tufy v podobě sloupců, věží, pyramid, cukrových homolí, kup, kupek a hromádek, které vznikly z vyvěrajících podvodních pramenů. Některé tufy stojí u jezera jako nebojácní obránci, jiné vyvěrají přímo z jeho hladiny. Tak, či tak, je to neuvěřitelná podívaná! 
 

Autor: Vendula Vrablová Po, 12/02/2019 - 12:59

Zájezdy do této oblasti

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-