Největší, nejdelší, nejkrásnější – top 10 řek v Americe

Ponořit nohy alespoň na chvíli do chladné řeky, to je sen asi každého cestovatele, který má v nohou desítky náročných kilometrů. Amerika je rájem milovníků turistiky. A není nic příjemnějšího, než se po náročném výšlapu zchladit ve vlnkách některé z řek, které Amerikou protékají. Abyste měli o zdejších řekách trochu větší přehled, přinášíme vám informace o absolutní TOP desítce.
Most Mississippi
Most přes řeku Mississippi blízko St. Louis.
Zdroj: bigstockphoto.com

Missouri jako největší přítok velikána Mississippi

 Řeka Missouri teče v délce 4 088 kilometrů a její povodí zaujímá plochu 1 371 010 km², z čehož se asi přibližně 10 000 km² nachází v Kanadě. Právem ji tedy řadíme mezi největší velikány světa. Místní indiáni ji pojmenovali jako „Blátivou řeku“ (angl. Big Muddy). Její pramen najdeme ve Skalnatých horách, konkrétně tedy ve státě Montana na území Yellowstonského národního parku.

  

Missouri protéká státy Montana, Severní Dakota, Jižní Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas a stejnojmenným státem Missouri. Za zmínku jistě stojí informace, že se Missouri severně od St. Louis vlévá do řeky Mississippi a vytváří s ní říční systém Mississippi-Missouri-Jefferson, který je největším v Severní Americe.

Řeka života Mississippi je čtvrtou nejdelší na světě

A když už jsme výše zmínili řeku Mississippi, budeme ve zmínkách o ní i nadále pokračovat. Řeku, jejíž délka činí 3 766 kilometrů, obývá na 25 % všech známých druhů ryb v Severní Americe. Řekou je napájeno více než 18 miliónů lidí, po právu ji tak můžeme přezdívat „řeka života“. Její jméno je pozůstatkem indiánského názvu „Misi-ziibi“, což znamená „říční veletok“.

  

Čtvrtý největší říční veletok světa (po Amazonce, Kongu a Nilu) pramení na severu USA západně od Hořejšího jezera a protéká rovnou deseti státy: Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Arkansas, Tennessee, Mississippi a Louisiana. Pro cestovatele je zajímavá hned z několika důvodů. Jedním z nich jsou i zajímavé zastávky, vedoucí proti jejímu proudu.

Řeka Yukon dala jméno stejnojmennému teritoriu

Teritorium, které získalo jméno po stejnojmenné řece, se nachází v nejseverozápadnější oblasti Kanady. Na jihu sousedi s Britskou Kolumbií, západním sousedem je americká Aljaška a na východě leží Severozápadní teritoria. Mezi největší zajímavosti Yukonu patří nejen přítomnost třetí nejdelší americké řeky, ale také velikánu Mount Hubbard s nadmořskou výškou 4 557 m a prominenci 2 437 metrů, který je mimochodem osmou největší hory Aljašky.

  

Název řeky a teritoria pochází ze slova Yukunah místních domorodců Gwich´in a v překladu znamená Velká řeka“. Délka řeky činí 3 190 km a její povodí zaujímá rozlohu 855 000 km². Pokud byste se vydali až k jejímu soutoku s řekou Klondike, dorazíte do malebného Dawson City – legendárního města zlaté horečky. Ale zpátky k našemu říčnímu velikánovi. Yukon skrývá velké zásoby hydroenergie, která se ale v současnosti příliš nevyužívá. Potenciál řeky ale využívají milovníci raftingu, kteří ji sjíždějí od května do září v délce 3 200 km.

Cestovatelka Rio Grande

Rio Grande protéká jihozápadem Severní Ameriky a Mexikem. V Americe svlažuje státy Colorado, Nové Mexiko a Texas, v Mexiku pak jde o státy Chihuahua, Coahuila a Tamaulipas. Její délka činí 3 058 kilometrů a povodí řeky má rozlohu  570 000 km². Rio Grande pramení v San Juan, v systému Skalnatých hor.

  

Pokud byste se chtěli vydat na průzkum podél jejího břehu, koukněte na našeho praktického průvodce. Rio Grande ovšem není tak romantická, jak se o ní zpívá v mnohých písních. Od září do listopadu komplikuje život místním. Každoročně totiž do jednotlivých států přináší ničivé záplavy. Paradoxem je, že v létě na některých úsecích zcela vysychá.

Řeka svatého Vavřince tvoří přirozenou hranici

Řeku svatého Vavřince (angl. Saint Lawrence River) najdeme v Severní Americe, kde zajišťuje odtok z Velkých jezer do Atlantského oceánu. Jde o přirozenou  hranici mezi Kanadou (provincie Ontario) a USA (stát New York). Takhle „řeka cestovatelka“ dále pokračuje kanadskou provincií Québec. Raritou jsou mnohé prázdninové chatky a domky, které jsou postavené na jednom z břehů řeky, ale zároveň disponují mostem vedoucím na opačnou stranu.

Jejich majitelé se tak mohou během slunných dnů opalovat střídavě doma a v cizině. Na řece bylo postaveno několik hydroelektráren. Příkladem budiž třeba hydroelektrárna svatého Vavřince postavená na hranicích Kanady a USA a hydroelektrárny Boarnua a Robert-Sanders v Kanadě.

  

Arkansas – řeka, která svázaná zákonem

Řeka Arkansas protéká státy Arkansas, Colorado, Oklahoma a Kansas v centrální části USA. Její délka činí 2 350 metrů a zajímavá je hned z několika hledisek. Jedním z nich je podivný zákon, který říká, že řeka Arkansas nesmí téct výše, než je položen hlavní most města Little Rock. Už jste ale někdy zkoušeli rozkazovat řece?

  

Z dalších úsměvných zákonů zmíníme třeba ten, týkající se samotného názvu státu Arkansas – ten se podle zákonné legislativy musí vyslovovat jako „Arkansaw“. Pokud byste název státu vyslovovali špatně, dopouštíte se nelegálního jednání.

Ale zpátky ke stejnojmenné řece. Její pramen najdeme jako u mnohých výše uvedených ve Skalnatých horách. Pokud byste si ji chtěli prohlédnout z tří set metrové výšky, doporučujeme výlet na Royal Gorge Bridge. Vychutnat si tady můžete skok s bungee lanem nebo lahodný pokrm v některém z podniků umístěných na hraně propasti.

Colorado zkrášluje přehrada i obří koňská podkova

Snad nejvýznamnější veletok amerického jihozápadu protéká státy Colorado, Utah, Arizona, Nevada, Kalifornie, přičemž tvoří hranici mezi Nevadou a Arizonou, a mezi Arizonou a Kalifornií. Její délka činí 2 334 kilometrů a po právu se tak řadí mezi nejdelší řeky Ameriky. Řeka pramení v národním parku Rocky Mountains a protéká převážně polopouštními a pouštními oblastmi států Utah a Arizona.

  

Na řece se nachází rovnou několik přehrad. Jednou z nich je například Hooverova přehrada s nepříliš slavnou historií. Její vybudování stálo život zhruba sto dělníků, jejichž jediná ochrana před sluncem byly čepice máčené v asfaltu. Společně s Hooverovou přehradou najdete na řece i hráz Glen Canyon. Před jejich vybudováním řeka zatápěla farmářské usedlosti, ležící níže po proudu.

Řeka je ovšem turisty hojně navštěvovaná také z dalšího důvodu. V severní Arizoně totiž narazila na problém – na tvrdé jádro pískovce. Vytvořila tak obrovský meandr ve tvaru koňské podkovy, který nepatří k žádnému národnímu parku, proto ho můžete navštívit zcela zdarma.

Atchafalaya jako noční peklo logopedů

Jen si zkuste vyslovit její název na první dobrou. Pravděpodobně se vám to nepodaří. To ale nemění nic na tom, že i Atchafalaya  se řadí mezi největší řeky Ameriky. Atchafalaya se vlévá do Mexického zálivu a je vedlejším říčním ramenem řeky Mississippi.

  

Řeku najdete na jihu centrální Louisiany a díky své délce, která činí 2 285 kilometrů, se řadí mezi největší řeky Ameriky. Její název vychází ze slovních spojení „hachcha“, což je označení pro řeku a „falaya“, který vyjadřuje přívlastek dlouhá.

Ohio má na svědomí katastrofální povodně

Řeku Ohio najdete v USA ve státech Pensylvánie, Ohio, Západní Virginie, Kentucky, Indiana a Illinois. Její délka činí 2 108 kilometrů a povodí zaujímá rozlohu 528 100 km². Řeka vzniká u Pittsburghu soutokem řek Allegheny a Monongahela, které pramení v Apalačském pohoří.

  

Je navíc největším levostranným přítokem Mississippi. Řeka dává obyvatelům Pittsburghu pořádně zabrat již dlouhá léta. Periodicky se opakující silné povodně s katastrofickými důsledky tady nastaly v letech 1887, 1913, 1927 a 1937. Lidé se tak zcela oprávněně obávají každého většího zapršení anebo tání sněhu.  

Filmová kráska jménem Red

O řece Red bylo natočeno mnoho filmů a nazpíváno ještě více písniček. Pravdou zůstává, že je pravý přítokem řeky Mississippi a protéká státy Arkansas, Louisiana, Oklahoma a Texas na jihu USA. Řeka je zároveň přirozenou hranicí státu Severní Dakota. Red pramení planině Llano Estacado a ve finále se dělí na tzv. Starou řeku ústící do Mississippi a Atchafalayu, která ústí do Mexického zálivu.

  

Autor: Vendula Vrablová So, 06/08/2019 - 12:38

Zájezdy

Velké jižní dobrodružství

Velké jižní dobrodružství – Texas, Nové Mexiko, Arizona

již od
79 990,-

Americký západ - zlatý okruh

16 dní letecky - města v záři slunce a přírodní divy USA

již od
63 490,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-