Víc než sto let starý mrakodrap zažil slávu s prezidentem a vykoukl po pádu dvojčat

Města: 
Slavná Empire State Building je proti Woolworth Building mimino. Vždyť tato budova se těšila z titulu nejvyššího domu světa už deset let, když plány na Empire State Building ještě ani neexistovaly. A slávy si budova užívá i dnes, její fotky a záběry před pár lety obletěly celý svět, dokonce si zahrála ve filmech i v počítačové hře.
Woolworth Building v New Yorku
Woolworthova budova je ta špičatá, mezi vysokými druhá zleva.
Zdroj: Joe Mable (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Nejvyšší budova České republiky se nachází v Brně a neměří ani z poloviny tolik, co Woolworth Building, která v dubnu oslaví 101. narozeniny. I přes důchodový věk vypadá stále lépe než některé blízké domy, které by se co do stáří daly označit za puberťáky. Pojďme si zrekapitulovat osudy kdysi nevyšší stavby světa.

Narodil se Gustáv Husák, v Údolí smrti v Kalifornii naměřili tamní dodnes platný teplotní rekord 56.7°C a Woodrow Wilson se stal prezidentem Spojených států. To vše se stalo roku 1913. Krom toho také v New York City vyrostl zázrak moderní architektury zvaný Woolworth Building. Slušelo by se napsat „tehdy moderní architektury“, ovšem budova na kráse nic neztratila ani o století později a dodnes patří k nejpopulárnějším stavbám města.

Výhled z Woolworth Building na Manhattanu

Takhle vypadal výhled z nově otevřené nejvyšší budovy světa v době jejího otevření roku 1913. Zdroj: Library of Congress (Public Domain Image)

Mezi slavné stavby USA se dostala sedmnácti lety kralování všem výškovým budovám světa

Celkem měří 241 metrů a ještě dnes se bývalé sídlo obchodního řetězce drží mezi třemi sty nejvyššími budovami světa. Na rozdíl od novodobé konkurence její výšku architekti nenastavovali kvůli rekordu gigantickou špicí na střeše. Woolworth Building byla i tak od postavení v roce 1913 až do roku 1930 nejvyšší budovou celého světa. Dodnes bezesporu patří mezi ty opravdu slavné stavby USA a top zajímavá místa USA.

Všechno to začalo roku 1910, kdy architekt Cass Gilbert navrhl definitivní podobu neogotické stavby. Tři roky nato už prezident Woodrow Wilson, který byl právě šest týdnů ve funkci, stál s nůžkami u vstupních dveří a osobně slavnostně přestřihl pásku. Woolworth Building tak zahájila provoz a o osmadvacet metrů překonala dosavadní výškový rekord nedaleké budovy newyorské Věže Metropolitní pojišťovny.

Usídlilo se zde ústředí řetězce obchodů se smíšeným zbožím F.W. Woolworth Company (odtud název věžáku). Firma prodala budovu až v roce 1998 po celých 85 letech. Nový majitel sem pustil vysoké školy a pronajímá jim přednáškové místnosti. V několika patrech má vlastník v plánu vybudovat luxusní byty.

Nejvyšší budovy New Yorku

Když si odmyslíme anténu a trojúhelníkovou stříšku American International Building, tak tam někam sahá vrchol sídla Woolworthova řetězce. Zdroj: Frimi (Public Domain Image)

Úřadovali tu Gatsby i Ošklivka Betty

Ačkoliv bývalá sláva Woolworth Building z dob, kdy na celé zeměkouli nestála vyšší budova, časem trochu zašla, na začátku nového milénia mrakodrap povstal z popela, a to doslova. Jeho snímky obletěly svět, protože bývalé sídlo Woolworthova řetězce se po tragédii ve World Trade Center ukázalo na mnoha fotkách za troskami dvojčat.

Woolworth Building totiž stojí za rohem od WTC a stejnojmenné stanice metra na jihu Manhattanu, opodál najdeme také Empire State Building nebo Chrysler Building. Na tomto místě rostou výškové budovy více než houby.

O Empire State Building a dalších zajímavých městech New Yorku se dočtete na stránce New York City. O mrakodrapech vyrůstajících na místě padlých dvojčat se zase dozvíte více v článku Nejvyšší budova západní polokoule stojí od letošního roku v New Yorku.

Ale s touhle perlou moderní architektury není spojená jen smutná událost, Woolworth Building má co dočinění také se zábavou. Zahrála si třeba v nejnovější verzi filmu velký Gatsby, v americké verzi jihoamerické telenovely Ošklivka Betty nebo v počítačové hře GTA IV.

Na další fotografie budovy se můžete podívat na stránky architektonicky nejzajímavějších staveb New Yorku.
Odkaz na stránku autora titulní fotografie: Joe Mable.

Připojte se knašim fanouškům na Facebooku nebo sledujte Google+ profil autora.

Autor: Jan Švestka St, 03/26/2014 - 13:36

Zájezdy do této oblasti

Metropole východu USA a Kanady

Z New Yorku do Montrealu

již od
55 990,-

New York, New York

Navštivte New York, nefalšovaný středobod amerického snu.

již od
26 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-